Jätteitä siellä, jätteitä täällä….

0

Oulun jätehuolto on laajentamassa Ruskon jätekeskusta. Kaupunginhallitus kannanotossaan toteaa mm., että laajentamisen johdosta Oulu ei tarvitse näillä näkymin Punaiseladonkankaan jätekeskusaluetta lainkaan. Punaisenladonkankaan taistelu kuitenkaan ole vielä ohi, vaikka Oulun kaupunki ei jätekeskustaan sinne olisi sijoittamassa. Yhä edelleen meillä aluetta ympäröivillä asukasyhdistyksillä on korkeimmassa hallinto-oikeudessa valitus vetämässä, hallinto-oikeuden päätöksestä palauttaa L&T:n ympäristölupa-asia takaisin valmisteltavaksi silloiseen ympäristökeskukseen. Päätöstä odotetaan tulevaksi milloin tahansa lähiaikoina ulos. Lisäksi Haukiputaalla tehdään yhä Punaisenladonkankaalle osayleiskaavaa. Jos L&T laittaa pääsee laittamaan oman kaatopaikkansa Punaisenladonkankaalle pystyyn, niin onko se järkevää kasvavan Oulun kaupungin kannalta, että kaatopaikka-alueita on kaksi peräkkäin? Yksityinen ja kunnallinen?

Ruskon laajentaminen meille ympäristön asukkaille ei ole mitenkään miellyttävä vaihtoehto. Kuivasjärven pienkiinteistöyhdistyksen kestoaiheita on ollut Ruskon tuottamat haitat alueelle. Milloin milloin rotat lähtevät vaellukselle ympäristöön ja milloin Ruskosta valuu järviin ravinteita ison kylän verran. Viimeisen vuoden aikana hajuhaitat ovat olleet suoraan sanottuna hävyttömät. Ei Rusko haise pelkästään Jylkynkankaalla taikka Kuivasjärvellä, vaan myös Kaijonharjussa, Linnanmaalla, Puolivälinkankaalla ja Talvikankaalla, siis kaikkialla ympäristössä ja usean kilometrin säteellä.

Minkä ihmeen takia ihmisasutusten keskellä saa jatkaa tuollainen laitos? Ja miksi sen jatkoa yhä suunnitellaan, keskellä asutusta? Meidän kylän takaa voi kävellä Jäämerelle saakka törmäämättä ihmisasutukseen, joten on se ihme, ettei muka kaatopaikalle löydy sellaista paikkaa, missä se häiritsisi mahdollisimman vähän ihmisiä.

Kukaan ei usko enää jätekeskuksesta annettuihin lupauksiin. Löysin mm. vuodelta 1997 alueemme asukaslehden, jossa sanottiin "Ruskon hajut loppuvat". Samaa katteetonta lupausta annettiin myös Taskilasta pitkään. Hajuttomaksi ei ole Taskilan lietteiden kompostointi muuttunut vieläkään lupauksista ja hienoista menetelmistä huolimatta. Nyt Taskilan lietteet haisevat jääliläisten riesana ja kantautuu haju myös joskus Hönttämäelle saakka.

Taitaa olla tyypillistä oululaista välittämättömyyttä siitä, että joku taikka jotkin laitetaan kärsimään yhteiskunnan tuottamista hajuhaitoista. Ei haittaa vaikka toisten pihoilla haisee, kunhan ei vain valtuutetun takapihalla?

JAA