Jätteiden lajitteluko tökkii? Entäpä keräys?

0

Verkko-Kaleva kirjoitti 29.8, kotitalouksien jätteidenlajittelu tökkimisestä. Ei kai Laanilan voimassa oikeasti uskota saatavan puhdasta polttojätettä, jos on kerätty kotitalouksilta vuosikymmenet sekajätettä. Jätteenkeräystähän on yksipuolisesti muutettu koskemaan ainoastaan polttokelpoista jätettä olettaen, ettei ihmisten tarvitsisi mitään muuttaa lajittelutavoissaan. Käytännössä sekajätteeseen on laitettu aina lasit, tuhkat, peltipurkit, alumiinivuoat, pienet sähkölaitteet, kissan hiekat ym. Mihin nyt tungetaan ne jätteet, jotka eivät polttojätteeksi sovellu, niitäkin kun kertyy kuukausittain aikamoinen määrä?

On myös hupaisaa kuinka syyllistetään jätteenkeräysliikkeitä ”sopimattoman” jätteen keräämisestä. Yksinkertaisesti kyse on siitä, etteivät ihmiset edelleenkään halua varastoida kaikkea jätettä koteihinsa, vaan toimivat kuten ovat aina toimineet. Jätteiden lajittelupisteille ei kuljeta tavaraa kuin osa ihmisistä ja sinnekään ei vaan kaikki jäte kelpaa. Minäkään en halua alkaa käymään kuukausittain kaatopaikalla viemässä jätettä, mikä ei polttoon kelpaa. Enkä myös halua varastoida jätteitä kotiini.

Lain mukaan kunnan on järjestettävä jätteen keräys, mutta voiko se myös olla keräämättä osan jätteistä, kuten nyt on tapahtumassa? Saksassa kotitalouksista kerätään erikseen polttoon soveltuva jäte (tai energiajäte), erikseen muu jäte ja erikseen biojäte. Muuttamalla keräystapaa myös Laanilan voiman alueella siten, että jäljelle jäävä ei-polttokelpoinen jäte kerättäisiin myös säännöllisesti, saisi Laanilan jätteenpolttolaitoskin sellaista jätettä kuin mitä se tarvitsee.

JAA