Hetemäen työryhmän veroraportti ja kulutuksen verotus

0

Jatkan kirjoittamista ja pohdiskelua Hetemäen työryhmän veroraportista ja siinä esitetyistä kulutuksen verotuksen muutoksista. Raportti ehdottaa korotuksia mm. arvonlisäveroon, energia- ja ympäristöveroihin, makeisiin, virvoitusjuomiin, jäätelöön ja alkoholiin.

En usko, että suomalaiset vastustavat makeisten, virvoitusjuomien ja jäätelön verojen nostoa, nuorisoa lukuun ottamatta. Työryhmän ehdotuksista on kuitenkin johonkin tippunut rasvojen verotus. Jos verojen nostolla haetaan terveysvaikutuksia, niin kyllä rasvojakin tulisi verottaa. Toki tutkimustulokset terveellisestä ja epäterveellisistä tuotteista vaihtuvat jatkuvasti, mutta rasva on kuitenkin turhan hyvä energianlähde tämän päivän ihmiselle. Jos ei suoranaista rasvaveroa asetettaisi, niin verottaa voisi ainakin esim. ruokavalmisteita ( ei siis luonnontuotteita), jotka sisältävät enemmän kuin 10 painoprosenttia rasvaa. Se ainakin ohjaisi ihmisten ruokailutottumuksia kevyempään suuntaan. Raportista puuttuvat myös keksit, perunalastut ja erilaiset snacksit. Epäterveellisiä nekin ovat. Lisäksi vehnä on itse asiassa kuin sokeria. Miksi sen verottamista ei raportissa ole edes harkittu?

Sähkölasku kirpaisee sähkölämmitystalossa asujia aina. Yhä enemmän se kirpaisee, jos verot nousevat. Mummut, papat, työttömät ja pienituloiset kääntävät pattereitaan taas pienemmälle, jotta selviävät laskuista – Muut kiroilevat. Sokeria ja rasvaa voin vähentää, mutta lämpöä en halua. Toisekseen olen sitä mieltä, että Suomessa pitää olla aina tarjolla teollisuudelle edullista sähköä. Siis sanon ei energiaveroille!

Sitten päästään arvonlisäveroon. Raportti esittää arvonlisäveron nostoa kaikille tuotteille ja palveluille. Olen kyllä toista mieltä. Ensinnäkin tyhmänä pidän jo sitä, että arvonlisäveron raja on niin mahdottoman alhainen. Eli jos myyt tuotetta taikka palvelua, niin alaraja tulee vastaan jo 8500€:n kohdalla. Jos nyt ajattelen sitten sellaista henkilöä, joka haluaisi elättää itsensä esim. kotisiivouksia tekemällä. 14€:n tuntihintaan hän saisi n. 1700€ kuukausipalkan kesälomineen ja pienellä sairastumisvaralla. Kun arvonlisävero otetaan mukaan laskuihin, nouseekin tuntihinta jo 18€:oon. Minä puolestaan kuluttajana pidän todellakin tuota melkein 20€ tuntihintaa kovana vaikka mitä kotitalousvähennyksiä annettaisiin. Helpointa olisi myydä työ eteenpäin suoraan edullisempaan hintaan. Kaikki, kuten en minäkään halua alkaa ”säätämään” verotuksen kanssa. Siivous, kotipalvelu, lastenhoito, talkkaripalvelut ovat sellaisia ihmisvaltaisia töitä, joiden soisi olevan täysin arvonlisäverottomia, ainakin silloin, kun näitä palveluita tarjotaan yksityisille kotitalouksille. Kysyntää kotipalveluista kyllä on, kun vain olisi sopivan hintaista palveluntarjontaakin. Suomessa tarvitaan myös perustyötä. Ihmisille, jotka ovat valmiita elättämään itsensä palvelualalla, olisi annettava siihen helppo mahdollisuus.

JAA