Ammattiliittojen kanneoikeus hallitusohjelmaan

0

Minulla on kirjoitus valmiina myös Oulun kaupungin matkailuun liittyen, mutta säästän sitä vielä 😉 Painetun Kalevan mielipideosatolla on ruuhkaa ja siten otsikossa olevan kirjoituksen ulosputkahtaminen kesti n. 2 viikkoa. Nyt, kun se tämän päivän Kalevasta löytyy, niin voin laittaa sen tännekkin.

Ammattiliittojen kanneoikeus mukaan seuraavaan hallitusohjelmaan

Kaikki puolueet puhuvat suureen ääneen harmaantalouden saamisesta kuriin. Tosi asia kuitenkin on, että pelkät puheet eivät ole ennenkään korjanneet mitään ja se, ettei harmaata taloutta voida saada kuriin ilman yhteiskunnan panoksia. Yhtenä osana harmaan talouden torjuntaa keskusjärjestöt SAK ja AKAVA ajavat lainsäädäntöön ammattiliittojen kanneoikeutta. Kanneoikeuden saadessaan ammattiliitot voisivat antaa mm. tukensa ulkomailta tulleelle suomea huonosti puhumattomalle työntekijälle, joka ei tunne omia oikeuksiaan ja mm. Suomessa maksettavasta yleisestä palkan tasosta.

Ammattiliittojen kanneoikeus yhdistetään enimmäkseen tilaajavastuulakiin ja harmaaseen talouteen, mutta lainsäädännön vaikutuspiiri olisi huomattavasti suurempi. Toki ulkomailta tullut huonosti suomea puhuva tarvitsee tukea, mutta valitettavasti ei moni suomalainenkaan uskalla alkaa nostamaan kannetta työnantajia kohtaan.
Pelätään esimiehen kostoa, mustalle listalle joutumista ja etenkin sitä, ettei edellä mainittujen asioiden johdosta saa enää uutta työpaikkaa. Oikeuskäsittelyt kestävät pitkään, mm. Fujitsu-Siemens tapaus kesti 10v. Tuossa ajassa tavallisen ihmisen usko ehtii loppumaan jo useita kertoja. Paikkansa ammattiliittojen kanneoikeus löytäisi myös silloin, kun yt-neuvotteluiden seurauksena vähentämisjärjestys onkin normaalista poikkeava. Ammattiliittojen/järjestöjen kanneoikeudella vähennettäisiin siis työehtojen tietoista rikkomista.

Kanneoikeudesta saatiin ensimmäisen kerran maininta tupo-sopimuksiin vuonna 2004, mutta sen jälkeen ovatkin saavutukset olleet heikompia. Niin kauan kuin ammattiliitot ovat ilman kanneoikeutta, on työnantajilla lähes yksipuolinen tulkintaoikeus työehtosopimuksiin.
Olisi jo korkea aika saada aikaan muutos, työntekijäpuolen eduksi. Siten ammattiliittojen kanneoikeus tulee olla mukana eduskuntavaalien jälkeisessä hallitusohjelmassa.

Sari Halonen
Kansanedustajaehdokas, SDP, Oulu

JAA