Alueellistamisohjelma ja valtion tuottavuusohjelma

0

2000-luvulla kolmesta pohjoisen maakunnasta on hävinnyt reilusti yli 2000 vakanssia. Suurin menettäjä on ollut Lappi, josta on kadonnut yli 1200 valtion työpaikkaa. Valtiolla on ollut oma alueellistamisohjelma, jonka mukaan työpaikkoja olisi pitänyt alueellistaa mm. pääkaupunkiseudulta pois. Samaan aikaan on kuitenkin toteutettu valtion tuottavuusohjelmaa, jonka mukaan on karsittu päällekkäisyyksiä ja mm. työpaikkoja vedetty maakunnista pois.

Tuottavuusohjelmasta huolimatta valtio velkaantuu kovaa vauhtia. Niinpä. En ihmettele yhtään, jos toiminta on tämänkaltaista, työpaikkojen siirtämistä kalliiseen etelään halvasta pohjoisesta. Toki se ei kaikkea valtion velkaantumista selitä, mutta tässä siis tulos, josta voidaan tulkita, ettei valtiolla ole ollut kokonaisstrategia kunnossa alueellistamisen ja tuottavuusohjelman suhteen.

Alueellistamisessa pitäisi näkökanta kääntää toisin päin eli järjestelmällisesti käydä läpi kaikki Uudenmaan alueella sijaitsevat toiminnot ja etsiä niistä sellaiset, joiden välttämättä tarvitsee sijaita pääkaupunkiseudun läheisyydessä. Listan tulisi olla aika lyhyt. Jos se ei sitä olisi, niin mielestäni syynä on vain vanhakantainen ajatuskanta, ettei töitä, tiimejä tai muuta voitaisi hajauttaa. Ministeriöistä nyky-yhteiskunnassa ei pääkaupunkiseuduilla mm. tarvitsisi välttämättä sijaita muuta kuin edustot. Lähes kaiken muun perustyön voi tehdä muualla Suomessa.

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.