Brytkyä ja jytkyä pukkaa

5

Perussuomalaiset puhkuvat intoa, EU-vaaleissa odotetaan brytkyä ja eduskuntavaaleissa uutta jytkyä.

Perussuomalaisten kannatuskehitys on pysynyt pitkään vakaana yli 17 prosentissa. Puolue näyttää menneen jo tukevasti SDP:n ohi ja kärkkyilee kolmantena keskustan ja kokoomuksen peesissä.

Jos näillä lukemilla mennään vaaleihin asti, eivät perussuomalaiset tällä kertaa aio jäädä oppositioon.

Erityisen mieluinen vaihtoehto on yhteistyö keskustan johtaman Juha Sipilän kanssa, kun sote-solmun avaaminen raivasi esteet nyt vapaaehtoisuuteen perustuvan kuntauudistuksen tieltä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kehuukin Sipilän panosta sote-uudistuksen kätilönä, eikä peittele omaakaan osuuttaan.

Demareiden kanssa on löydettävissä helposti yhteistyö duunariportaan etujen ajamisessa.

Myös kokoomus käy yhteisten yrittäjänäkemysten kanssa, vaikka kokoomuksen ja erityisesti Alexander Stubbin EU-näkemykset kauhistuttavat.

Perussuomalaiset eivät kuitenkaan enää halua antaa hallitusvaltaa vihreille, vasemmistoliitolle saati RKP:lle. Siksi se on valmis yhteistyöhön kolmen suurimman puolueen kanssa.

Neljästä kolme muodostaa mitä ilmeisimmin seuraavan hallituksen.

EU-vaaleissa odotetaan brytkyä. Meppipaikat on tarkoitus kolminkertaistaa eli nostaa nykyisestä yhdestä kolmeen.

Kulisseissa tosin ollaan tyytyväisiä, jos tulee kaksikin paikkaa.

Tässä suhteessa paljon riippuu siitä, paljonko kansanedustaja Jussi Halla-aho saa ääniä ja vetää muita perässään.

Perussuomalaisissa on laskettu, että hän voisi kerätä lähes soinimaiset lukemat eli noin 100 000-150 000 ääntä. Kokonaispotiksi odotetaan noin 300 000-350 000 ääntä.

Perussuomalaisten ääni EU-asioissa onkin muuttumassa, kun EU-kriittisten puolueiden kannatus monissa muissa EU-maissa on mielipidemittausten mukaan nousussa.

Perussuomalaisille avautuu uusi näkymä, kun silmissä siintää EU-kriittisten puolueiden vahvistuminen EU-vaaleissa. Se antaisi aivan uudenlaisen näkyvyyden EU-parlamentissa.

Soini ottaa tästä sumeilematta kunniaa myös itselleen. Hänen mukaansa Suomen perussuomalaiset ovat olleet muille malliksi EU-kriittisyydestä. Soini on myös kiertänyt Euroopan pääkaupunkeja puhumassa EU-kriittisten puolueiden kokouksissa.

Ei siis ihme, että hän puhkuu intoa päästä Brysseliin heti EU-vaalien jälkeen neuvottelemaan EU-parlamentin EU-kriittisten ryhmän perustamisesta.

Perussuomalaisten menestys EU-vaaleissa riippuukin nyt täysin siitä, saako puolue kannattajakuntansa äänestämään.

Tähän saakka EU-kriittisyys on johtanut laimeaan äänestysintoon. Kritiikin myötä EU:lle on käännetty selkä, kun nyt näpeissä olisi vaikuttamisen paikka.

JAA

5 KOMMENTTIA

  1. Kokoomus 21% 3 (muutos nykyiseen) meppiä, keskusta 20% 3 meppiä (-), PS 19% 3 (+2), SDP 14% 2 (-) meppiä, vihreät 9% 1 (-1) meppiä, vasemmistoliitto 7% 1 (+1) meppiä, RKP 5% 0 (-1) meppiä, KD 3% 0 (-1) meppiä ja muut 2% 0 meppiä (-).

    Vaalien voittajat ovat PS ja vasemmistoliitto. Tappion karvasta kallkkia nauttii vihreät, RKP ja KD. Lisäksi on mahdollista, että kokoomus menettää kolmannen paikkansa keskustalle tai PS:lle.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.