Oulun kaupungin kaavoituksen tehostaminen

2

Oulun kyläkoulujen kohdalla kaavoituksen pitäisi tukea vallitsevaa kouluverkkoa mahdollistaen halukkaiden lapsiperheiden rakentaa kotinsa pysyvän kyläkoulun tuntumaan. Tällaisia lapsiperheitä kuulemma Oulussa riittää, mutta jäissäolevat kaavoitustilanteet ympäri laajan kaupunkimme torppaavat rakentamisaikeet. 

Jo vuosia on eri puolilla Oulua estetty halukkaita rakentajia saamasta tonttia haluamaltaan alueelta vedoten kaavoitustilanteen keskeneräisyyteen. Sanotaan, että alue on tulossa ehkä osayleis- tai asemakaavoitetuksi, josta syystä uusi tontti vaikeuttaisi tulevaa kaavoitusta. Tämän jotenkin ymmärtäisi, jos tällainen tilanne jatkuisi vuoden, mutta kun tämä sama tilanne voi jatkua alueella kymmeniä vuosia! Ja lähistöllä saattaa olla kyläkoulu, joka taistelee vuodesta toiseen olemassaolostaan!

Edellisen johdosta jätin 3.5. Oulun kaupungin talousarviota 2021 ja taloussuunnitelmaa 2022 –2023 koskevan aloitteen, jossa esitän, että viimeistään vuodesta 2021 lähtien Oulun kaupungin kaavoitusta nopeutetaan ja joustavoitetaan hyödyntäen koulupalveluiden ja yhdyskuntasuunnittelun yhteensovittamista (koulut, kaavoitus). Kaavoitusta tulee nopeuttaa ja joustavoittaa varsinkin alueilla, joilla on jo koulu. Sivistys- ja kulttuuri- sekä yhdyskuntalautakunnan yhteistyöllä niin virkamies-  kuin myös luottamushenkilötasolla tulee myös pyrkiä välttämään esimerkiksi Ritaharjun kaltaiset tilanteet, joissa koulukapasiteetti ei pysy kaavoituksen tahdissa.

JAA

2 KOMMENTTIA

 1. Kiitos tosi hyvästä aloitteestasi!
  Tuntuu jo aivan käsittämättömältä, että kaikkien lapsiperheiden tulisi pakkautua vain samoille asuntoalueille, jolloin koko alueensa asukkaiden ikärakenne ei voisikaan olla ’luonnollinen’ vaan hetkessä tarvittaisiin hyvin paljon koulutiloja ja sitten ihmetellään, että no mitäs nyt!

  Oulun kaupungin lakkautusuhan kohteina nyt olevat kyläkoulut eivät ole mitään purkukuntoisia rötisköjä, vaan peruskorjattuja ja lisärakennetuja opinahjoja, joita ei näköjään halutako säilyttää, vaikka alueilleensa on selkeää rakentamispainetta ja -halua?
  Juuri tänä corona-aikana ei ole kauaskantoista ajattelua, että kyliemme lapset jo ensi syksystä pakattaisiin ahtaisiin kyljetusbusseihin tai -takseihin kuskattaviksi toisten koulujen täytteiksi, kun he voisivat turvallisesti ulkona pyöräillä tai kävellä omaan lähikyläkouluunsa!

  Juuri tämän saman corona-epidemian aiheuttaman kokoontumisrajoituksen takia jouduttiin peruuttamaan jo alkukevään Oulun kaupungin kutsuma esittelytilaisuus Oulujokivarren osayleiskaavan kylien asemakaavoitusten nyky- ja tulevaisuuden tilanteesta.

  Oulun kaupungin talousjohtaja Weissellin itsensäkin, vain säläsäästöiksi kutsumat konsulttifirmalta tilatut kyläkoulujen lakkauttamiset eivät ainakaan tue kaupunkimme kehittämistä!

 2. Kun kukaan ei halua muuttaa jonnekin perähikiään tyyliin Salonpää.