Mikä Oulussa mättää

2

Vuodesta toiseen törmäämme Oulussa koulujen suhteen samoihin ongelmiin, jotka johtuvat samasta syystä. Kaavoituksen ja sivistyspalveluiden vuoropuhelu ei vaan Oulussa toimi.

Viimeisimmät todisteet siitä liittyvät Ritaharjun tilanteeseen sekä taas alkaneet puheet kyläkoulujen lopettamisesta. Ritaharjun kouluun eivät alueen lapset mahdu, kun taas kyläkoulujen potentiaalia ei hyödynnetä ollenkaan.

Tässä avainasemassa ovat kaavoitus ja sivistyspalvelut. Laskelmien tekeminen ei voi olla niin vaikeaa, ettei pystytä arvioimaan ja ennakoimaan etukäteen, kuinka suuri koulu tarvitaan tietylle kaavoitussuunnitelmalle. Oulussa vaan on edelleen omat siilonsa kullekin hallinnonalalle, ja näihin siiloihinhan ei reikiä tehdä saatikka että ne häivytettäisiin elämänkaarijohtamisjärjestelmän keinoin.

Myös kyläkoulujen kohdalla kaavoitus voisi tukea vallitsevaa kouluverkkoa mahdollistaen halukkaiden lapsiperheiden rakentaa kotinsa pysyvän kyläkoulun tuntumaan. Tällaisia lapsiperheitä kuulemma riittää, mutta kaavoitustilanteet ympäri laajan kaupunkimme torppaavat aikeet. Oulun viesti on siis: ”No, löytyyhän Kempeleessä sujuvampaa kohtelua lapsiperheille, jotka maaseudun rauhaan haluavat. Menkää sinne.”.

Jo vuosia on eri puolilla Oulua estetty halukkaita rakentajia saamasta tonttia haluamaltaan alueelta vedoten kaavoitustilanteen keskeneräisyyteen. Sanotaan, että alue on tulossa ehkä osayleis- tai asemakaavoitetuksi, josta syystä uusi tontti vaikeuttaisi tulevaa kaavoitusta, joten hae tonttisi muualta. Tämän jotenkin ymmärtäisi, jos tällainen tilanne jatkuisi vuoden, mutta kun tämä sama tilanne voi jatkua alueella kymmeniä vuosia! Ja lähistöllä saattaa olla kyläkoulu, joka taistelee vuodesta toiseen olemassaolostaan!

Tilanne on Oulussa oikeastaan aika absurdi. Toisaalta tiettyjä alueita kaavoitetaan liiankin nopeasti niin, ettei koulukapasitettti pysy mukana, kun taas toisia alueita ei kaavoiteta ollenkaan, joten kouluista pahimmillaan loppuvat lapset.

Oulun kaavoituksen ja sivistyspalveiden on korkea aika alkaa tekemään yhteistyötä niin virkamies- kuin myös luottamushenkilötasolla. Vain tämä työskentelymalli avaa umpisolmun, josta nyt kärsivät niin lapsiperheet kuin Oulun elinvoimakin!

Aiemmin samasta aiheesta:

 

JAA

2 KOMMENTTIA

  1. Oulun valtuutetuissa piilee vika ne on pelkkä kuluerä Sieltä ei järkevää tule. Äänestäkää paremmat tilalle.

  2. Virastojen johto myös seurantaan, antava käsi ohjaa päätöksiä. *Virkamies ei tee virhettä* syy vieritetään surutta jonkin muun tahon kannettavaksi.