Hallituspuolueet pettivät tärkeimmän vaalilupauksensa

7

Ennen eduskuntavaaleja valtaosa puolueista kilpaa lupasivat kirjata vaalien jälkeen hoitajamitoituksen 0,7 lakiin. Kuinkas sitten kävikään?

Jep, hallitusohjelmaan se kirjattiin, mutta siirtymäajalla ja ilman riittävää rahoitusta, joten lupaus ei toteudu. Ylen toimittajan analyysi hallitusohjelmasta on karmivaa luettavaa kaikkinensa ikäihmisten tulevaisuuden kannalta.

Hoiva-alalla kärsitään hoitajapulasta, josta Tehy julkaisi eilen selvityksensä.

Työ on liian raskasta käsiparien puutteen ja työnkuvien hajanaisuuden takia. Lisäksi hoitajien palkkaus on liian matala. Se ei vastaa työn vaativuutta ja vastuuta ihmishengistä. Täten on selvää, että hoiva-ala ei ole veto- eikä pitovoimainen kuten olen jankuttanut.

Tämä yhtälö hallituksen olisi pitänyt ratkaista. Mutta näemmä ei tarpeeksi kiinnostanut. Ongelma siirrettiin seuraavalle hallitukselle.

Kaikkea muuta kivaa sen sijaan luvattiin toteuttaa ja ennen kaikkea selvittää. Ikäihmisten hoivan kuntoon saattaminen ei vaan ollut tälle hallitukselle tarpeeksi kivaa kuten etukäteen pelkäsinkin.

Kuitenkin ihmettelen, että maallemme juuri valittu uusi hallitus näin törkeästi petti vaalilupauksensa. Ennen eduskuntavaaleja kaikkien tietoon viimeistään tuli surkea tilanne, joka monin paikoin ikäihmisten hoivassa vallitsee. Herää kysymys, miten huonosti asiat pitäisi olla, jotta hallitus heräisi?!

Jätän toiveeni siis edelleen nykyisen hallituksen harteille, koska nyt ei voida odottaa neljää vuotta, jotta seuraava hallitus vanhustenhoidon epäkohdat korjaisi. Tämän hallituksen on tämä vastuu kannettava. Ikäihmisten määrä kasvaa koko ajan, joten ongelmat vain lisääntyvät kiihtyvällä vauhdilla.

Herätys hallitus! Nyt on aika toimia oikeasti ikäihmisten hyväksi! Ei sitku!

Aiemmin aiheesta kirjoittamaani:

Rinne, entä vanhustenhoito?

Hoitajapula on jo täällä!

Siniset eivät pelkää hallitusvastuuta, mutta yhdessä asiassa en kompromissiin suostu

Arjen turvallisuus taattava kaikille

Yksikin yksinäinen ikäihminen on liikaa

JAA

7 KOMMENTTIA

  1. Sinisethän olivat Sipilän johtaman hallituksen apupuolue, joten silloin olisi ollut aika tämä asia hoitaa kuntoon.

  2. Sitten kun pääset opintojen jälkeen katsomaan työympäristöjen toimintatapoja, niin sinulle selkityy se, miksi hoitajamitoitus ei toteudu ja miten asia hoidetaan esim. kaupungilla. Silmät avaavaa kokemusta, jonka pohjalta voi sitten yrittää ryhtyä kongreettisiin toimenpiteisiin huomioiden talous, etiikka ja moraali puhumattakaan luutuneista toimintatavoista.

  3. Nykyisellä hallituksella on kymmeniä vaalilupauksia, jotka eivät toteudu. Tällaisia on mm keliakiakorvaus. Sen SDP, Vihreät ja Vasemmisto lupasi ennen vaaleja.

  4. Eli koska persuja/sinisiä ei viime vaalikaudella kiinnostanut, niin nyt hyvä hakkua uutta hallitusta kun eivät ehdi kaikkea heti saada valmiiksi? Ovat vasta aloittaneet ja tehneet enemmän asian eteen kuin kirjoittajan puolue teki olemassa olonsa aikana. Ylenkin jutussa osin unohdetaan se ettei valtion tarvi kaikkia hoitajia rahoittaa, vaan yksityiset joutuvat tinkimään voitoistaan päästäkseen mitoitukseen.
    Mielestäni tulisi vielä enemmän kiinnittää huomiota siihen että hoitajat tekevät oikeasti hoitotyötä eivätkä muita töitä. Mitoitukset eivät paljoa paina jos hoitajia paikalla tarvittava määrä mutta suurin osa tekee muita kuin hoitotöitä. Jokainen siivoava, pyykkäävä, ruokaa tai muita töitä tekevä hoitaja lasketaan mitoitukseen tällä hetkellä, vaikkei hoitotyötä teekkään. Se mistä tekijät yhtäkkiä löydetään onkin toinen juttu. Moni tuttu entinen sairaan- tai lähihoitaja ei palaisi alalle vaikka palkka nousisikin. Paluuseen vaadittaisin nykyistä huomattavasti järempiä otteita siihen että hoito saadaan inhimilliselle tasolla ja työtaakka kohtuulliseksi. Suoraan sanottuna moni ei halua hoitaa huonosti ja samalla pilata omaa fyysistä ja henkistä terveyttään vaikka palkkoja nostettaisiinkin. Jos olisi mahdollisuus hoitaa hyvin ja ilman että kuormitus on kohtuutonta varmaankin vielä palkkoja nostettua saataisiin hoitajat palaamaan alalle ja ei olisi pulaa tekijöistä. Nykyinen erityisesti yksityisten suosima käytäntö jossa työntekijä lasketaan vahvuuteen kunnes on käynyt lääkärissä saamassa todistuksen sairaspoissaolosta tulisi lopettaa. Tällä hyväksikäytetään porsaan reikää jonka mukaan hoitaja mitoituksen ei tarvitse täyttyä jos ei ole ollut aikaa saada korvaavaa tekijää. Pahimmillaan vuoro on ehtinyt jo alkaa ennen kuin tuuraajaa alettu etsimään vaikka olisi hyvissä ajoin ilmoittanut olevansa sairaana, tämä perustuen juurikin siihen että odottivat ettö on todistus lääkäriltä, ennen sitä laskettiin että voi tulla töihin vaikka oli 39 astetta kuumetta.

  5. mielestäni eduskunnassa olevilla pitäisi olla puhdasrikosrekisteri,kun kerran lakeja säädetään.näin saataisiin rehellisiä kansanedustajia päättään maamme asioista

    • Onko perussuomalaisilla monellakaan?

  6. Jaa, ne yksityiset lääkäritalot tekee tappiota (monetko yt:t menossa?), koska joka lekurille pitää maksaa vähintään 6000euroa kuussa. Mutta eiväthän suomalaiset uskalla tästä valittaa kun voi sitten tulla huonosti kohdelluksi jos itse joskus sairastuu. Typerä pelko. Niin, tuosta palkasta 2000e pois niin saadaan aina yksi lähihoitaja lisää. Sinällään, sukulaiset takaisin huolehtimaan vanhuksistaan takavuosien malliin, ei ikinä me voida tätä sote-panosta loputtomiin lisätä! Velkaa otetaan edelleen liki 2000 miljoonaa vuodessa. Raha tulee Suomeen vain ja ainoastaan ulkomaan kauppaan panostamalla, tämä jatkuva lisäpanosten vikisy soteen (nyt jo 38% valtion vuosibudjetista, maailmanennätys!) ja vanhusten huoltoon vie teidät historian kirjoihin, joista tulevat sukupolvet eivät teitä hyvällä muistele.