Hoitajapula on jo täällä!

1

Ennen eduskuntavaaleja varoittelin Suomea TULEVAISUUDESSA uhkaavasta hoitajapulasta. Mutta enpä olisi uskonut miten nopeasti tuo tulevaisuus koitti. Yllätykseni oli suuri, kun 17.4. uutisoitiin, että Jyväskylässä on jo NYT vaikeuksia rekrytoida kesätyöntekijöitä vanhustyöhön.

Tällä viikolla myös Oulussa etsitään hoivatyöhön kesätyöntekijöitä lehti-ilmoituksella. Kaiken järjen mukaan normaalisti kesätyöntekijät pitäisi huhtikuun lopulla olla selvillä. Mutta ei, koska hoitajapula on totta.

Nyt on tulevalla hallituksella todellakin näytönpaikka! Luulisi olevan selvää, että hoitajapula on todellisuutta eikä vain haihattelua, jonka voi tulevassa hallitusohjelmassa sivuuttaa. No, miten hoitajapula ratkaistaan? Eli, miten hoiva-alasta tehdään veto- ja pitovoimainen?

Ensinnäkin sairaanhoitajien ja lähihoitajien palkat pitää korottaa vihdoin vastaamaan työn vaativuutta ja vastuuta. Tässä hallituksen pitää tehdä yhteistyötä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Lisäksi hoitajamitoitus 0,7 pitää kirjata lakiin, jotta turvallinen hoiva toteutuu, mutta myös, jotta hoitajien työ muuttuu mielekkäämmäksi.

Nyt hoivatyö on monessa paikassa liian kiireistä. Kiire aiheuttaa muun muassa vaaratilanteita. Esimerkiksi ergonomiasta tingitään kiireen takia. Monesti olisi turvallisempaa käyttää potilaan siirtoon nostolaitetta, mutta sitä ei kuitenkaan kiireeseen vedoton haeta, vaan potilas siirretään vain ihmisvoimin mahdollistaen vaaratilanteen.

Lisäksi tulee tarkastella kriittisesti hoitajien työnkuvia, jotka nyt luovat esimerkiksi sairaanhoitajista jokapaikan höyliä. Hoitajapulaa ratkottaessa myös vanhustenhoito pitää saada kuntoon, jotta Suomessa voi vanheta arvokkaasti.

Hallituksen rasti ei ole helppo. Tässä analyysiä Erkki Virtaselta Suomen nykytilanteesta. (Erkki Virtanen on työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö, joka jäi eläkkeelle 45 vuoden virkamiesuransa jälkeen.)

Hallituksen tulee tämä rasti ratkaista huolimatta sen kalliudesta ja vaikeudesta, jotta hoiva-alan ongelmat korjaantuvat.

1 KOMMENTTI

  1. Juurikin huonosta johtamisesta, alimiehityksestä ja vastuuseen verrattuna pienestä palkasta ja paljon käytetyistä vajaista tuntilistoista johtuen paljon hoitajia työskentelee muilla aloilla.
    Miten se paikallisen sopimisen ja markkinatalouden mantra menikään eli palkkojen piti nousta ja työolojen automaattisesti parantua jos työvoimasta on pulaa… nyt tuntuvat vaan haluavan pikakouluttaa ulkomaalaisista kielitaidottomista hoiva-avustajia eli tarkoitus vain polkea palkkoja ja heikentää työoloja