Varjakan sataman toimintoja tulee kehittää

0

Jätin 10.9. Oulun kaupunginvaltuuston kokouksessa seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen:

Varjakan sataman toimintoja tulee kehittää

Oulunsalon Varjakan satama on rauhaton etenkin kesäöisin, ja kokoontuva nuoriso tuo valitettavasti mukanaan ikäviä lieveilmiöitä. Paikkoja rikotaan ja sotketaan. Pimenevien iltojen myötä myös pikkurikolliset pyörivät taas rannassa, ja perämoottorit sekä polttoaineet ovat ns. tuulisella paikalla. 1,2 ja 5 laiturissa on lukitut portit, mutta niistäkin mennään yli. Kameravalvonta olisi hyvä, ja toimisi varmasti myös pelokkeena. Kameravalvonta ehkäisisi myös satama-altaassa tapahtuvaa uintia, johon kieltomerkit eivät tepsi. Lisäksi tulee huolehtia, että sataman valaistus on riittävää ja toimii.

Satamasta puuttuvat myös pysäköintiä ohjaavat merkit. P-merkit on, mutta ei neuvoa siitä, että miten päin autot siellä pitäisi olla.

Lisäksi satamassa on tarve septitankin tyhjennykselle ja vesipisteelle. Varjakka on Oulun kaupungin satamista venepaikoiltaan toisiksi suurin, mutta ko. palveluja ei ole. Lähin mahdollisuus on purjeveneellä tunnin matkan päässä kauppatorin rannassa eli Meritullin satamassa, ja sieltäkin septitankin letku on puuttunut jo pidempään.

Varjakan kartanossa on käynnistymässä uuden saunarakennuksen rakentaminen. Kartanon aluetta ei olla liittämässä kunnalliseen viemäriin vieläkään vaan saunan jätevedet johdetaan olemassa olevaan umpikaivoon. Sataman palveluiden parantamiseksi tuo viemäröinti tulee laittaa kuntoon kartanossakin, jotta satamaankin saataisiin viemäri ja sitä kautta puitteet niin septipumpulle kuin toimivalle huoltorakennukselle. Siinä samassa voi satamaan vetää vedenkin kartanosta päin.

Sataman roska-astia on auki ja näin kaikkien käytettävissä. Sinne ilmestyy kaikkea mahdollista keittiön kiintokalusteista aina postilaatikoihin ja auton renkaisiin asti. Se on siis usein niin tukossa, että roskapussi veneestä on vietävä kotiin. Monet silti jättävät ruokajätettäkin sisältäviä pusseja roska-astian ympärille johtaen sotkevaan lokkien joukkoruokailuun. Tuo roska-astia pitäisi saada ehdottomasti lukkojen taakse, ja avain vain venepaikkojen haltioille. Vierasveneiden osalta tulisi kyseiseen asia etsiä ratkaisu.

Edellä olevaan viitaten esitän, että Varjakan satamaan asennetaan kameravalvonta, pysäköintiä kehitetään, asennetaan septitankin tyhjennys ja vesipiste sekä sataman roska-astia saatetaan lukkojen taakse.

JAA