Veronkorotus ei ratkaise rakenteellisia ongelmia

1

Vihreät esittivät hetki sitten valtuustolle verojen korottamista perustellen, että velkaa ei voi jättää tuleville sukupolville. Olen täysin samaa mieltä heidän kanssaan, että velkaa ei pidä tehdä tai jättää tuleville sukupolville, mutta Vihreiden perusteet veronkorotukselle ontuvat, kun jo seuraavassa lauseessa reilusti yli puolet veronkorotuksen vaikutuksista on syöty kertomalla miten nämä rahat käytämme.

Seuraavaan hengenvetoon Vasemmisto taas kertoo, kuinka velkaantumisesta puhuminen on aiheetonta pelottelua, kun kaupungin velkamäärä ei ole kasvanut muutamaan vuoteen. Samalla vasenlaita ei tiedosta tai unohtaa täysin, kuinka samaan aikaan kaupungin kokonaan tai osittain omistamia yhtiöitä eli kaupungin omaisuutta on imetty kuiviin tai myyty viimeisten vuosien aikana reilusti yli 100 miljoonan euron edestä.

Pidän useita näistä myynneistä tai osinkojen jaoista fiksuina ratkaisuina, mutta en siten, että kyseiset omaisuuden tulot hassataan välittömästi. Tämän kaltaiset satunnaiset tulot pitäisi mennä kokonaisuudessaan suoraan lainanlyhennyksiin.

Mistä sitten löydetään tie velkaantumisen katkeamiseen? Tarvitaan rakenteellisia uudistuksia, kuten esimerkiksi valtuustossa kaadettu kouluverkkouudistus, jonka lisäksi kaupungin tulee toteuttaa merkittävät yt-neuvottelut, joiden seurauksena sopeutetaan kaupungin tulot menojen kanssa siten, että nykyisen nousukauden aikana kyetään lyhentämään velkaa eikä ottamaan lisää.

Verojen korottaminen on helppo ja raukkamainen keino siirtää kipeiden, mutta välttämättömien päätösten tekemistä. En missään tapauksessa kannata esitettyä veronkorotusta!

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Veroprosentin lasku olisi paikallaa. Muita veroluontoisia maksujahan Ouku nostaa 3% joka vuosi.