Tekijät töihin

4

Olen keskustellut tällä viikolla useiden eri yrittäjien kanssa siitä, että mitkä asiat he kokevat tällä hetkellä suurimmiksi esteiksi työllistämiselle. Oli sitten kyse rakennus-, pintakäsittely eli maalaus-, siivous- tai kaupan aloilla toimivista yrityksistä, esiin nousee sama haaste eli osaavan työvoiman saamisen vaikeus.

Yritykset kyllä työllistäisivät, mutta minkäs teet, kun et löydä osaavaa työvoimaa. Tämän kaltainen ongelma on syytä saada ratkaistua mahdollisimman ripeällä aikataululla.

Keskustellessa asiasta ongelmaksi koetaan koulutuksen hidas ennakoitavuus. On ymmärrettävää, että on hyvin vaikeaa nähdä usean vuoden päähän sitä, mihin tulevaisuuden työpaikat syntyvät tai vaikkapa, milloin rakennusalalla vauhti on kovempaa ja milloin hiljaisempaa. Tästä huolimatta ns. perinteisillä aloilla kuten esimerkiksi edellä mainittujen maalaus- tai siivousalalla toimivien yritysten kasvaviin tarpeisiin pitäisi pystyä reagoimaan nopeammin muuntokoulutuksen kautta.

Miten voi olla mahdollista, että käytännön osaamista vaativiin ammatteihin, joihin parhaan opin saa tekemällä, tarvitaan lähes poikkeuksetta kahden tai kolmen vuoden koulutus. Ammatillisessa koulutuksessa on paljon yleisiä opintoja sekä tyhjää tilaa lukujärjestyksessä. Voikin perustellusti kysyä, että koulutammeko titteleihin vai tekijöiksi?

Tuttu yrittäjä kiteytti asian hyvin, että kolmen vuoden sijasta meidän hommiin saataisiin aivan kelpo ammattilaisia paljon lyhyemmällä, mutta tehokkaammin alalle painottuvalla koulutuksella, jonka jälkeen kokemus kasvaisi nopeasti töihin päästyä. Eikö olisi jatkossa syytä kuunnella tarkemmalla korvalla myös työllistämisen hoitavia yrittäjiä tässä asiassa?

Alakohtaisen työvoimapulan helpottamiseksi ja sitä kautta työttömyyden vähentämiseksi olisikin syytä luoda jatkossa halukkailla mahdollisuus kouluttautua nopeasti päteviksi osaajiksi myös lyhyemmän kaavan kautta. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on tehnyt rohkeasti hyviä ja tarpeellisia uudistuksia opetuspuolella. Olisiko tässä yksi hyvä lisä nykyisen ammatillisen koulutuksen tuotevalikoimaan?

Satavuotias Suomi tarvitsee työtä ja työlle tekijänsä!

JAA

4 KOMMENTTIA

 1. ”Miten voi olla mahdollista, että käytännön osaamista vaativiin ammatteihin, joihin parhaan opin saa tekemällä, tarvitaan lähes poikkeuksetta kahden tai kolmen vuoden koulutus.”

  Mikä estää yritystä palkkaamasta tulevaa ammattimiestä tai naista aputyöntekijäksi oppimaan työssä. Palkkaamaan. Eii ilmaiseksi työharjoittelijaksi. Ammattinimikkeen voi kaiketi hoitaa sitten tulevaisuudessa näyttökokeella.
  Vai halutaanko jonkun muun jo valmiiksi kouluttama työntekijä, mutta itse ei olla valmiit uhraamaan mitään koulutukseen. ”Yhteiskunta apuun!”, huutaa yrittäjä. ”Muttei minun verorahoilla, vaan jonkun toisen.”

  • järjen äänelle- mutta missä se järki?
   Kaismo on aivan oikesssa. On monia ammatteja, joihin oppii jopa puolessa vuodessa. Järjen ääni oli sitä mielta että mikä estää palkkaamasta työntekijää oppimaan ammatia – korosti sanaa palkkaamaan.
   Totta, mutta kun osaamattomalle pitää maksaa työehtosopimuksen pursteella jo ensimmäisestä päivästä lähitien lähes ammattimiehen palkka – siinä on se syy. Rakennusliitto, siis työntekijäliitto, esitti että työpaikalle saisi palkata 6-7 euron tuntipalkalla työntekijän oppimaan työtään muutamaksi kuukaudeksi. Mikä meteli siitä syntyi. Ei kun palkkaa on maksettava heti vähintään 9,93 euroa tunti. Tämä on alin palkka rakennusalan TES:n mukaan. Monta työtöntä jäi tämän yleisen mekkalan vuoksi palkkaamatta.
   Että se siitä. elias 19

   • Jos yrittäjän talous ei kestä maksaa puolta vuotta 9,93 euron tuntipalkkaa niin kannattaa lopettaa yrittäjyys ja antaa paremmille tilaa alalla. Kilpailu on tervettä ja tiputtaa elinkelvottomat yritykset pois. : )

 2. 7 – 8 euroa siis voitaisiin vielä maksaa, mutta 9,33 on aivan liikaa.
  Kuulostaa aika huonolta tekosyyltä. Todellisuudessa siis haluttaisiin ilmaisia harjoittelijoita joita sitten vaihdettaisiin aina harjoitteluajan loputtua uuteen.
  Siis selvää pötypuhetta. Tätähän EK suoltaa koko ajan.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.