Demareiden teeseillä konkurssiin

16

Hallituksen esitys ns. aktiivimallista on täyttänyt viime aikoina sivuja eri medioissa. Pisimmälle asian hysterisoinnissa meni SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, jonka lausunnot hallituksen halusta pistää ihmiset polvilleen ja antaa heille niskalaukaus olivat jopa Rinteen mittakaavassa mautonta tekstiä. Myös muiden demareiden suusta on kuultu aktiivimallin olevan ihmisarvoon menevää kyykyttämistä ja turhaa pompottamista. Jostain kumman syystä esityksen kritisoijat ovat tyystin unohtaneet mainita kaikki ne edut, joita malli tuo kuten esimerkiksi työttömyyden alun omavastuupäivien vähenemisen seitsemästä viiteen.

Hallituksen linjauksessa edellytetään työttömältä työnhakijalta kolmen kuukauden aikana 18 tuntia palkkatöitä, pienimuotoista yritystoimintaa tai osallistumista viitenä päivänä työllistymistä edistävään palveluun, joiksi lasketaan esim. omaehtoinen opiskelu, työkokeilu, työvoimakoulutus tai kuntouttava työtoiminta, etteivät muuten täysin vastikkeettomat edut eivät pienenisi alle viittä prosenttia. Voiko joku oikeasti olla sitä mieltä, että vaadittaessa minimaalista aktiivisuutta sorrutaan ihmisarvoon menevään kyykyttämiseen?

Julkisuudessa on myös ihmetelty, kuinka esim. vanhempainvapaan loputtua lapsen kanssa kotona ollut voi siirtyä työnhakijaksi, kun tulee tällaisia velvoitteita ja päivitelty kuinka puolison työ ei voi joustaa niin paljoa, että kyseisistä velvoitteista selvittäisiin. Missään ei ole vaadittu, että kyseiset 18 tuntia täytyy tehdä juuri samaan aikaan vuorokaudesta puolison töiden kanssa ja tuskin kenenkään puoliso on töissä 24/7. Entäpä miten kyseisissä tapauksissa työnhakijaksi siirtyvä voisi ottaa töitä vastaan, jos ei selviä 18 tunnista kolmessa kuukaudessa? Olisiko tällaisissa tapauksissa syytä siirtyä hoitovapaalle eikä työnhakijaksi.

Härskeimmissä kommenteissa on paheksuttu aktiivimallin rajoittavan yksilön vapautta. Jos joku haluaa täydellisen vapauden, niin tehkööt sen omalla kustannuksellaan ilman, että veronmaksajien pitäisi maksaa kyseistä oleskelua.

Hallitus on tehnyt hallituskauden aikana lukuisia välttämättömiä uudistuksia, joilla Suomen talous, vienti ja työllisyys on saatu kohti oikeita uria. Esitetty aktiivimalli on hyvä, joskin liian pieni askel kohti yksilön vastuun lisäämistä pelkästä oleskelusta maksamisesta. Vastaavia askeleita tarvitaan jatkossa lisää. Näihin Suomen kannalta välttämättömiin askeliin ei demareilla tunnu olevan kykyä. Voi vaan kauhulla miettiä millä mallilla tämä maa makaisi, jos Rinne joukkoineen olisi päässyt 2015 vaalien jälkeen hallitusvastuuseen.

Demareiden ajattelumalli kertoo hyvin pitkälle siitä, kuinka pahasti kyseinen puolue elää menneisyydessä ilman, että silmiä muuttuneeseen tilanteeseen halutaan avata ajattelumallista, jolla Suomi haluttaisiin ajaa konkurssiin!

JAA

16 KOMMENTTIA

 1. Demarit ovat kyllä osasyynä Suomen konkurssiin, oltuaan mukana katastrofaalisissa Kataisen ja Stubbin hallituksissa. Suurin osa Suomen talouden tuhoisista teeseistä on kuitenkin peräisin Kokoomuksesta, joten eipäs kannata paljon uhota.

  Mikä Sielunvihollinen kokoomuslaisia riivaa, kun pitää ryhtyä syyllistämään työttömiä työttömyydestä. Koettakaa itse aktivoida itsenne ja toinen toisenne niin, että korjaatte Suomen taloutta niin, että kaikille halukkaille todella löytyy töitä. Sitä ennen on ihan turha potkia ihmisiä. Se on vain raukkamaista vastuunpakoilua, kiltisti sanottuna.

  P.S. Mihin kokoomuslaisilta on päässyt unohtumaan, että työtön menettää työttömyyskorvauksensa kokonaan, jos kieltäytyy tarjotusta työstä. Ei kortistoon voi noin vain jäädä vapaaehtoisesti lusmuilemaan.

 2. Voi voi teitä kokoomuslaisia, luulette olevanne Suomen pelastajia. Torkkupeitto Vartiainen lausui tässä mennä viikolla ihmeellisiä ajatuksia. Mainittakoon että sopeutumiseläkeläinen puoluetoverinne Suvi Lindén sanoi viime vuoden puolella että hänelle sopivat työt ovat etelässä ja hän asuu Oulussa, niin ja sitten toinen toverinne Anne Holmlund, en kehtaa sanoa mitä ajattelen hänestä.

 3. ”askel kohti yksilön vastuun lisäämistä pelkästä oleskelusta maksamisesta” … Tässä se on kiteytettynä! Kiitos, Tomi Kaismo. Pikkuhiljaa alkaa se kokoomuksen todellinen karva tulla esille, enää ei tarvitse teesekennellä mitään ”työväen puoluetta” tai ”vähäosaisten ystävää”, kun koko ajan kokoomuksen ideologian mukaisesti jokainen vastaa itse omasta ja vain omasta toimeentulostaan. Työttömille ei makseta oleskelusta, joten linja mukaisesti puretaan kaikki muutkin yhteiskunnan ”ilmaistuet”. Jos ei saa töitä, ei pysty töitä tekemään, sairastuu, loukkaantuu, mitä tahansa, on viime kädessä itse vastuussa omasta pärjäämisestään. Siihen on turha itkeä yhteiskuntaa – ainakaan kokoomuksen johtamaa – apuun. Jokainen on oman onnensa seppä, ja sillä siisti. Se on vain sulle huono tsägä, jos ei kymmenien tai satojen työhakemusten tuloksena tule edes yhtään haastattelua. Jos ei kuukasien tai vuosien uudelleen koulutus tuo edelleenkään helpotusta työttömyyteen. Toivottavasti saamme lisää avautumisia kokoomukselta niin, että lopultakin myös teitä äänestäneet näkevät, mitä arvoja äänestävät. Julkisten hyvinvointipalvelujen ulkoistaminen, sosiaali- ja työttömyysturvan poistaminen ja lopulta koko hyvinvointiyhteiskunnan purkaminen.

 4. Töitä on. Esimerkiksi Oululainen rakennusliike mainostaa Kalevan etusivulla vapaista työpaikoista. Useat muutkin yritykset tuskailevat työvoimapulasta.
  Kaikenlainen työttömien aktivointi tässä tilanteessa on ainoa oikea tie vähentää työttömyyttä ja lisätä työntekijöiden määrää.
  Älä kysy, mitä valtio voi tehdä puolestasi, vaan mitä sinä voit tehdä valtion hyödyksi.

  • ”töitä on”… ihan varmasti on, ei sitä varmaan kukaan kiistäkään. Mutta: onko palkan maksajaa, ja kuka kelpuutetaan työntekijäksi? Pistäpä vaikka ihan kokeeksi työhakemus noihin mainitsemiisi työpaikkoihin, niin heräät todellisuuteen. Toisaalta tuskinpa rakennusliike palkkaa ihan ketä vain. Eiköhän siihen tarvita oikea koulutus ja oikea työkokemus.

   • Rakennusliikkeet eivät tietenkään palkkaa ihan ketä vain. Kukaan ei tule hakemaan työtöntä kotoa. Siksi tarvitaan aktivointia, koulutusta ja työharjoitteluja. Sitä kautta sen työpaikan saa. Helsingissäkin on yksi 73 vuotias nainen raksalla töissä.

 5. Näin kirjoittaa ihminen, joka on täysin ulkona työttömän arkitodellisuudesta. Ei kirjoitusta muutoin voi ymmärtää kuin Aku-Ankkojen lukemisen kautta. Sieltäkin hän on poiminut Roopesedän ja Hannu hanhen elämänasenteet.

 6. Antti Rinne vain kertoi kansalaisten kommentteja aktiivimallista. Onkin typerää, jopa kokoomuslaiselta, henkilöittää sanomaa yksistään Anttiin. Jokainen meistä on törmännyt näihin sanontoihin, ja jopa me, 40-vuotta onnekkaasti töissä olleet, ymmärrämme mikä tässä kyykytyksessä on tarkoitus.

  • Demareissa on niitä ”kuolema kapitalisteille” ihmisiäkin muttei puolueiden puheenjohtajien tällaisia tappo lausuntoja missään nimessä tule levittää.
   Käsittääkseni Rinteen selitys oli se että tehdyt toimet, joku koki ”niskalukaukseksi” ja Rinne käytti tätä sitten poliittisen viestinsä tueksi.
   Opposition tulisi keskittyä omiin vaihtoehtoihin eikä levittää julmia tappamis vertauksia.
   Räyhääminen ei koskaan johda hyvään.

 7. Herra Kaismo!

  Lukisitko toisen kappaleen blogikirjoituksestasi ”Demareiden teeseillä konkurssiin” ajatuksen kanssa ja pohtisitko, mitä tarkkaan ottaen kirjoitat siinä tarkoittavan? Minäkin voisin uskoa aktiivimallin olevan rehellisesti työllistymistä palvelevaksi ratkaisuksi sorvattu kokonaisuus jos siitä olisi jätetty pois täysin ilmaisen orjatyövoiman tarjoaminen ”yrittäjien” käytettäväksi.

  Kokoomuksen käsitys markkinataloudesta vaikuttaa olevan varsin nurinkurinen. Yhtäällä ”yrittäjille” järjestellään ilmaista orjatyövoimaa aktiivimallin ja ammattiopintojen pakollisen työharjoittelun muodossa, toisaalla ulkoistetaan kunnallisia palvelutehtäviä kilpailutuksella, jossa haetaan toimijaa / urakoitsijaa, joka halvimman hinnan siitä, että jättää sovitut tehtävät hoitamatta. Pelkästään pakollinen ammattiopintoihin sisältyvä työharjoittelu aiheuttaa yhteiskunnalle arviolta 5 miljardin Euron menetykset vuosittain.

  Kuinka helvetissä kehtaat väittää demareiden mallin ajavan Suomen konkurssiin?

  • Sinusta oppilaitoksessa tarjottavasta opetuksesta ja harjoittelusta tulee yhteiskunnan maksaa kaikki kulut (opettajat, oppilaitos…) sitten kun osa HARJOITTELUSTA tehdään yrityksessä yritys saa kyllä oppilaan tuotoksen, mutta joutuu ohjaamaan ja perehdyttämään opiskelijan. Opiskelu ei koskaan ole orjatyötä. On erikseen työ, harjoittelu ja opiskelu, josita työ (=työntekijän tuotos suurempi kuin kulut).

 8. vielä kun saataisiin lappuluukulle tälle mitään sanomattomalle SAK joka kasvattaa vaan isomahasia möllejä jotka ei tiedä elävästä elämästä hevon v……….a

 9. Kerropa Kaismo, mitä jää jäljelle, kun lukioiden puolustajat ajavat mielestäsi Oulun kaupungin ja demarit aktiivimallin vastustamisellaan koko maan konkurssiin! On meillä kauhea tulevaisuus, jos sinuun haluaisimme uskoa.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.