Ay-liike olisiko aika herätä 2000-luvulle?

17

Hallituksen 8.9. esittämät toimet korjata Suomen kilpailukykyä sekä hillitä valtion velkaantumista ovat saaneet opposition sekä ay-liikkeen veisaamaan ennenkuulumatonta itkuvirttä. Demareiden suulla kuultiin vielä muutamaa tuntia ennen hallituksen linjausten julkituloa valitusta siitä, kuinka hallitus ei tee päätöksiä. Sen jälkeen, kun päätöksiä tuli, alkoi valittaminen siitä, kun tehtiin päätöksiä. Ay-pampuilla taas tuli suunnaton ikävä heidän kahteen kertaan tyrmäämäänsä yhteiskuntasopimusta, jolla olisi saatu samat vaikutukset kuin nyt jouduttiin tekemään. Ilmoille alkoi kuulua vaatimuksia siitä, että pääministeri Sipilän tulisi kutsua osapuolet uudelleen koolle ja alkaa kasata vielä kerran yhteiskuntasopimusta. Tämä vaatimus osoittaa sen, millaisessa jappasu- vai pitäisikö sanoa nykytermein vatulointiyhteiskunnassa ay-liike elää. Jos kahteen kertaan viikkoja hierottu sopimus ei etene ensiaskelia pidemmällä, ei jappasua ole syytä jatkaa. Sen jälkeen vastuunsa kantava hallitus etenee tavoitteeseensa muita reittejä kansan heille kevään vaaleissa suomalla valtakirjalla. Omaan arvoonsa voi jättää myös ay-liikkeen väitteet sanelupolitiikasta. Olisiko kuitenkin syytä muistaa, että valta tässä maassa on vaaleilla valitulla eduskunnalla ja siellä vallassa olevalla hallituksella eikä ay-liikkeellä? Liekö tämä päässyt unohtumaan niinä vuosina, kun ay-liikkeen poliittinen siipi SDP on ollut hallituksessa.

On käsittämätöntä, että vuosia kestäneestä valtion velkaantumisesta, kilpailukyvyn heikentymisestä sekä työttömyyden lisääntymisestä huolimatta Hakaniemen linnakkeistaan lakkouhkauksia jakelevat ay-pamput eivät ymmärrä, kuinka vakavassa tilanteessa maamme on. Huolimatta siitä, että maailma on muuttunut merkittävällä tavalla sitten 70-luvun, ei kyseisillä herroilla näytä olevan valmiutta minkäänlaisiin rakenteellisiin tai työllisyyttä parantaviin uudistuksiin. Ay-liikkeen sekä opposition ainoa vaihtoehto näyttääkin olevan velaksi eläminen yhä syvenevän työttömyyden kera.

Vaikuttaa siltä, että jälleen kerran ay-pampuille omat paikat ja valta-asema ovat tärkeämpiä kuin Suomen ja suomalaisten etu. Olisiko Hakaniemessä syytä lukea entisen Paperiliiton luottamusmiehen, nykyisen työministeri Lindströmin blogi, jossa hän perustelee hallituksen päätöksiä ja toteaa olevansa valmis laittamaan Suomen asioita kuntoon, vaikka hintana olisi poliittisen uran loppuminen.

Nyt esitettyjen toimenpiteiden ja niitä seuranneiden itkupotkuraivareiden jälkeenkin olisi syytä muistaa, että vielä näidenkin toimenpiteiden jälkeen valtio ottaa ensi vuonna uutta velkaa noin 5,2 miljardia euroa eli lähes 10 000 euroa joka minuutti ympäri vuoden. Olisiko syytä havahtua presidentti Niinistön Ylen haastattelussa tekemään herättelyyn: ”Jos ollaan niin tyhmiä, että eletään yli varojen, pitää leikata. Suomi on ylimitoittanut menonsa aivan totaalisesti vuodesta 2007 lähtien.” Viisaita sanoja viisaalta mieheltä! 

JAA

17 KOMMENTTIA

 1. Olisi mielenkiintoista kuulla arvon blogistin mielipide miten vallallaan oleva ja hallitsematon massamaahanmuutto istuu tähän yhtälöön?

  Maahanmuuton kustannukset ylittävät helposti hallituksen kaavailemilla leikkauksilla saavutettavat säästöt, joten lienee ymmärrettävää että jos hallitus katsoo nykyisessä taloustilanteessa olevan vara vastaanottaa asiallisia sekä joukkoon mahtuvia asiattomia pakolaisia, niin silloin on kyllä vara maksaa ihmisten palkatkin – ihan nykyetujen mukaan!

 2. Blogin kirjoittaja ei nyt ole kovinkaan vahvasti perillä asioista. Tämän tulevan mielenilmauksen syynä on se, että hallituksen määräämät leikkaukset ovat niin järjettömiä että niille naureskellaan ulkomaita myöten. Ei voi käsittää miten joku voi valehdella itselleen näiden toimien ”lisäävän työllisyyttä”. Naurettavaa pelleilyä maassa jossa työttömien todellinen määrä on kohta puoli miljoonaa. Suomi ei ole pienyritys, Suomi on valtio. Joidenkin tunareiden olisi pikkuhiljaa aika herätä todellisuuteen.

 3. Koko edellisen vuoden ja kuluvan vuoden uutiset ovat kertoneet siitä kuinka paljon yritysten johtajien palkkaa on korotettu ja osinkoja omistajille jaettu. Ei firmoilla mene huonosti vaan hyvin koska on varaa nostaa suhteellisen osaamattoman johtajiston palkka ja bonuksia.

  AY -liike ei ole yrittäjien vihollinen vaan yhteistyökumppani. Keskittyköön vain työnantajien johto kehittämään ja valmistamaan tuotteita, jotka menevät mailmalla kaupaksi. Sekä opetelkoot markkinoimaan niitä tuotteitaan. Molemmista asioista on meillä huutava puute.

  Otetaanpa esimerkiksi Nokia. Aluksi se oli markkinajohtaja sekä edelläkävijä matkapuhelinten valmistuksessa ja myynnissä. Sitten valittiin linjaksi bulkkituotanto ja unohdettiin tuotekehittelyn uudet mahdollisuudet. Kilpailijat tekivät ja markkinoivat puhelimen jollaista ei Nokialla ollut eikä Nokia kyennyt sellaista kilpailukykyisenä valmistamaan. Meillä ei ole osaamista eikä tuotteita, jotka kelpaisivat maailmanmarkkinoille. Ne vähätkin kunnolliset tuotteet niiden markkinointi tysää osaamattomuuteen.

  Ainoa asia mitä meillä edelleen osataan on sellunkeitto ja senkin ovat suuryritykset siirtäneet ulkomaille suurempien voittojen toivossa.

  Onko sitten Suomalainen työ kallista? vastaus ei ole silloin kun kyseessä on kelvollinen tuote. Silloin kun Suomessa valmistettiin matkapuhelimia, jotka menivät kaupaksi oli työn osuus myyntihinnasta 1,5% ja se oli mitätön kustannus kokonaishinnasta.

  Mutta kun meillä tehdään kelvotonta rihkamaa ja sitä yritetään myydä ulkomaille niin silloin Suomalainen työ on kallista.
  Duunarit sen tilin johtajillekin tekevät eivät johtajat yksinänsä. Viimeinen osaava yritysjohtaja on ollut Kirsti Paakkanen ja hänen jälkeensä on pelkkää tyhjää.

 4. Katohan poikaa. Sehän kirjoittaa niin kuin minäkin olisin.
  Lakoista sanoisin, notta eihän niissä tarvitse voittajaa arvuutella.
  Vanhimmat lakot kestäneet jo yli sata vuotta. Reagan aikanaan koulutti uudet lennonjohtajat. Lakkoilevat nälkiintyi perheineen työsulun ikeessä.

  Vanhojamme ei kyllä pitäisi kiusata tässäkään ottelussa.
  Joku onkin todennut, että kunnon kommunistinkin kanssa pärjää paremmin kuin noiden pirun sosiaalidemokraattien..

 5. Tässä hallituksen esityksessä tuli hyvin selkeästi arvot esille.
  Ei missään tapauksessa oikeudenmukainen.

 6. Jos hallitus ”joutuu tekemään kipeitä leikkauksia” niin niillä voi olla kipeitä seurauksia. Ay-liike on erittäin 2000-luvulla, tuntuu ettei se toinen osapuoli ole. Leikkauksia voi kohdistaa myös omaan suuntaan, vai ovatko ne liian kipeitä silloin.

  Enemmän täällä kokoomus kannattajakuntineen pyrkii leikkelemään siivuja omaan taskuunsa, ja heittelemään murusia köyhille kuin miettimään miten tehdään uutta pullaa.

 7. Siinä se on, kaikessa yksinkertaisuudessaan. Mutta ei huolta, jos porvarimme eivät saa tilaa korjata asiaa, eivät sitä saa myöhemmin sossutkaan, koska aika on meitä vastaan ja sillä lisävelalla ei enää leikitä seuraavassa hallituksessa luottoluokitusten putoamisen jälkeen. Lisärahaa saa vain sitten kreikan malliin ja napina omasta valuutasta varmastikkin kiihtyy ja aito sijoitusraha haihtuu kuin pieru saharaan. -Mutta sehän on kaikki vain kapitalistien syytä, niin antaa mennä vaan vai mitä?

 8. Lasten parissa työskentelevät saavat oksennustauteja töistä, saavat karenssia, sairaslomaa, palkanalennus kiitokseksi hyvin suoritetusta työstä.
  Palomiehet, poliisit… joutuvat PAKKOylitöihin toisten henkeä pelastamaan, miksi siitä pitäisi maksaa asiaan kuuluvaa korvausta?
  Tomi viettää rauhaisaa Joulua perheensä kanssa, miksi muille edes pitäisi maksaa sunnuntaikorvausta menetetystä Joulusta perheen parissa.

  2007 jälkeen Kookoomus on saanut Suomen tähän tilaan, turha syytellä muita.
  Meidän yrityksellä menee hyvin optioista ja kultaisista kädenpuristuksista päätellen, kaikki minua koskevat säästöt menee ulkomaille osakkenomistajan tilille, ei paranna Suomen tilannetta ollenkaan.
  Kaikki on kilpailukyvyn parantamisesta yhtä mieltä. Tasapuolisuutta riistämiseen Tomi

 9. Köyhien lisistä leikkaaminen laskee suoraan ostovoimaa, seurauksena työttömyys ja konkursseja palvelualalla.
  Lisien leikkaaminen menee teollisuudessa suoraan osakkenomistajalle, ei paranna Suomen ahdinkoa ollenkaan.
  Kokoomus siunasi päätökset Sari sairaanhoitajan palkankorotuksille, joita tässä blogissa haukutaan.

 10. Kokoomushan sitä velkaa on ollut tekemässä vuosikymmenet.Ay-liike on paljon lähempänä tätä päivää kuin EK-hallitus.Samat sata vuotta vanhat keinot EK-hallituksella.Palkat ja työehdot huonommiksi ja eliitiltä verot pois.Se on sitä porvarin nykyaikaa.(ollut 100 vuotta)

 11. Hyvä Kaismo! Asiaa.. Ay-pomotkin joutavat osallistua talkoisiin, kun ay-maksut poistetaan verohelpotuksen tieltä.. Sitä hallitus ei ole vielä esittänyt, mutta minä esitän

 12. Tämä on sitä kokoomuksen politiikkaa. Onneksi meillä palkansaajilla on vielä kuitenkin ay liike joka pitää meidän puoliamme. Hallituksen pakoteleikkaukset naisvaltaisille aloille ei ratkaise suomen taloudessa yhtään mitään. Kaismokin vaikka oletkin niin porvaria tulee muistaa, että palkansaajat tätä maata pyörittää. Tämän tulet perjantaina näkemään ja myös kuulemaan. Ei muuta tälläkertaa. Tai oikeastaan vielä lisäyksenä, että aika lapsellisia nuo ilmauksesi ”itkupotkuraivareista”. Koita miehistyä.

 13. EK:n marionetit upottaa Suomen lopullisesti suohon. Kyllä Kekkonen oli viisas mies kun pani sodan jälkeen kokoomuksen pannaan, eikä hyllyttäminen johtunut vain naapurista.

  Kekkonen tiesi, ettei kokoomus saa vaaran vuosina kansaa yhtenäiseksi. Nyt kokoomus on ollut hallituksessa monta kautta, sen seurauksena Suomi on huonommassa jamassa kuin koskaan niin taloudellisesti kuin henkisestikin.
  Nyt eletään jälleen vaaran vuosia ja kokoomuksen paikka olisi ehdottomasti oppositiossa.

 14. Vatakkainasettelu on ohi sanoo sauli, mutta nämä pikkuporvarit haluaa sanella miten kaikki asiat hoidetaan.
  Kokoomuksen kehityksen jarrut maaalailee AY piruja seinille, vaikka se on yhteistyökumppani.
  Jos AY liikettä ei olisi ei olisi Tomilla asiakkaita yrityksessä, porvarit jakelisi almuja torppareille.

 15. Suomessa on ollut porvarihallitus vuodesta 2003. Tuona aikana valtion menobudjetti on kasvanut 50% ja palkansaajien palkat 33%. Tuo erotus on pitänyt kuroa umpeen ottamalla velkaa ja velanotto jatkuu edelleen.
  Kaismo yrittää nyt epätoivoisesti kaataa yhteiskuntasopimuksen saneluehtojen kaatumisen ay-liikkeen syyksi, ay-liikkeen joka ei hyväksy kolmannen osapuolen sanelua asiaan johon kolmannella osapuolella ei ole oikeastaan mitään tekemistä.
  Nurinkurista tässä yhtälössä on myös se, että valtio verotulojen saajana vaatii työntekijöitä pienentämään ansioitaan, josta seuraa verotulojen lasku. Toivoen yrittäjiltä pientä panostusta yhteiskunnalle, toivoen. Samassa toivossa eletään kuin työantajien kelamaksun poisto ja yhteisoveron kevennys, kelamaksun poisto kevensi valtion kassaa 1 MILJARDILLA ja yhteisöveron kevennys 0,8 MILJARSDILLA. Nyt suunnitellut työnantajamaksujen kevennykset siirtävät lisää rahaa yrittäjille ja osakkeen omistajille noin 0,9 MILJARDIA. Tällä rahalla valtio on saanut melkein 500 000 työttömän ja syrjäytyneen joukon huollettavakseen, henkilöitä jotka yrittäjien mukaan eivät edes halua töitä. Varmasti haluavat, kunhan siitä maksetaan oikea palkka.
  Kirjoituksesta paistaa selvästi läpi kuinka hyvän lähetin stubb ja häkämies ovat saaneet Tomista.

 16. AY liike on viimeisen 9 vuoden aikana saanut 400 000 suomalaista työttömäksi ja nostanut nuorisotyöttömyyden suomessa euroopan korkeimpiin. Käytännössä leikannut tulevaisuuden lapsiltamme ja tehnyt suomesta eriarvoisen yhteiskunnan jakaen suomalaiset työttömiin ja töissäkäyviin. AY liike on vastustanut kaikkea mitä EU kommissio, OEDC, luottoluokitajat ja talous tieteilijät suositelevat. Tämä sokea, ahne, menneisyyden aateista kiihotunut joukko ajaa suomea kreikan kohtaloon.