Legendaveljekset jo eläessään; poliisi, pappi ja pankkirosvo

0
Kremsnitaa ja kahvia.

Kahvilla istuttiin ja juteltiin, että yhdessä perheessä oli veljekset poliisi, pappi ja pankkirosvo. Näin nopeesti ajateltuna kuulostaa kovinkin erilaisilta ihmisiltä, vaikka ovat samasta äidistä ja isästä tai eihän sitä tiedä olivatko oikeasti. Nykyajan testit ovat kyllä aika luotettavia, mutta tuskin tuohon aikaan olivat, koska elän siinä uskossa, että veljesparvi eli jo kauan aikaa sitten Pohjois-Pohjanmaalla. En voi kysyä tarkennusta, koska kirjoitan tätä kahviseurueeltani salassa ja haluan yllättää.

Eihän nuo ammatit ole kovin kaukana toisistaan. Veljekset ovat elämänsä kriittisellä hetkellä ratkaisunsa tehneet. Sen aikaisen oppilaan ohjaajan tunneilla miettineet, että mille alkaisi. Ympäristötekijöiden ja kaveripiirin painostuksen alaisena vanhin on valaistunut ja kumartunut Jeesuksen puoleen, keskimmäinen valinnut oikeuden tien ja nuorin välttelee oikeuden tietä uskoen onneen sekä korkeampaan voimaan taivaassa tai helvetissä. Poliisiveli alkaa ratkomaan rikoksia ja laittamaan rosvoja kaltereiden taakse ja rosvoveli ostaa nopean pakoauton ja vetasee pellenaamarin päähän vältellen lain kouraa ja omaa velipoikaa.

Joulupöydässä he ovat keskustelleet työasioista varovasti, etteivät paljasta liikaa omia strategioita vastapuolelle. Muutaman glögilasillisen jälkeen ”mopo karkaa käsistä” ja he alkavat yhdessä suunnittelemaan täydellistä rikosta. Pappiveli rukoilee kaikkien puolesta, että täydellinen rikos onnistuu. Hän jakelee limppua ja viiniä aatosta loppiaiseen, vaikka heillä ei ole kuin yksi limppu ja lasillinen punkkua.

Kuka puuttuu joukosta?

Poliisi ja rosvo ovat alansa ammattilaisia, mutta yksi alan asiantuntija veljesparvesta puuttuu, totesi yksi kahvittelijoista. Kirjailija ja eritoten dekkarikirjailija puuttuu. Kirjailijat miettivät erilaisia mysteerioita, jotta rikos, huijaus, murha tai vaikkapa pankkiryöstö olisi mahdollisimman vaikea selvittää ja olisi mahdollisimman kimurantti kaikin puolin. Agatha Christie olisi ollut hyvä rikollinen ja rikollisjoukkion aivot. Hänen hahmonsa olivat kuitenkin aina selvittelemässä murhamysteeriä ja auttamassa poliisia. Meitä mietitytti, että kuinka se Sherlock Holmes osui usein paikalle murhan tapahtuessa ja silti niin harvoin häntä syytettiin tai epäiltiin murhasta tai avunannosta siihen?

Vaala on Oulun ja Kajaanin puolessa välissä

Joku heitti, että Vaalassa oli Veen muotoinen risteys, joka yhtyi Oulu –Kajaani tiehen. Veen muotoisen risteyksen vasemmasta päästä oli lyhyempi matka Ouluun ja oikeasta päästä lyhyempi matka Kajaaniin. Kun sanomalehti Kaleva teki juttua Vaalasta, niin kuva otettiin siitä kyltistä mistä oli lyhyempi matka Ouluun ja kun Kainuun Sanomat teki juttua, niin yllättäen lehtikuvaan tuli kyltti, jossa oli lyhyempi matka Kajaaniin. Näin uutinen oli paikallinen, lähempänä lehden levikkialuetta ja kosketti lukijaansa syvemmin.

Vaala on vähän alle kolmentuhannen asukkaan kunta ja sen suurimpia työnantajia on Pelson vankila, jonka vankila-alue on kuivatettu 1850-luvulla Pelsonsuosta ja siellä on vankeja, jotka kärsivät henkirikoksista, seksuaalirikoksista ja on siellä elinkautisvankejakin. Mitä jos pankkirosvoveli olisi tehnyt ryöstön Vaalan sivukonttoriin, niin olisiko poliisiveli teljennyt pankkirosvoveljen Pelson vankilaan, jotta pappiveljellä olisi ollut lyhyt matka auttamaan ja rukoilemaan pankkirosvoveljen vapautusta? Olisihan poliisiveli joutunut tekemään kovasti paperihommia, koska pankkirosvot eivät kuulu Pelson vankilaan automaattisesti. Mutta hei! Millaisen täydellisen rikoksen he olisivat tehneet yhdessä?

Oikein mukavaa päivän jatkoa ja käy välillä kahvilla höpisemässä legendaa. Se piristää kummasti.

Kuuluisia suomalaisia alan ammattilaisia; Volvo Markkanen, Isä Mitro, Jari Aarnio ja Ilkka Remes.