Satumainen BLED

4

Tuijotan, tuijotan ja tuijotan. Olen huojentunut jostain ihmisen luomisvoimaa suuremmasta. Bled on iso luonnon maalaama taideteos. Oletko nähnyt saaressa sijaitsevaa kirkkoa, joka on Slovenian mainoskuvissa? Sen nimi on Taivaaseen astumisen kirkko, Cerkev Marijinega Vnebovzetja. Sinne pääsee perinteisesti puuveneillä ja sen jälkeen astelet 99 porrasta ja olet kirkon pihalla. Voit käydä soittamassa kirkon kelloa ja toivoa. Itse halusin säilyttää saaren lumovoimaisuuden, joten tyydyin ihailemaan sitä rannoilta. Kirkko on satumaisen ilmiömäinen ja lähes jokaisella askeleella kuvakulma muuttuu ja maisema vaihtuu, kun kierrät järveä, mutta ei siinä vielä kaikki, sano ostos tv, sillä kirkon ympärillä on puhdasvetinen Bledjärvi, järven rannoilla uimapaikkoja, laitureita, erillaisia rakennuksia ja kokonainen Bledin kylä, jossa on kaunis lumen valkoinen kirkko.

Bledin kylä linnasta kuvattuna.

Järveä kiertäessä voit poiketa marketista hakemassa edullisesti naposteltavaa tai juomista. Ravintoloissa ja terasseilla voi nauttia päivästä ja erityinen juttu mikä täytyy tehdä Bledissä on syödä Kremsnita. Se on slovenialainen perinteinen kermainen leivoskakku, jota kutsutaan myös Bledin kermakakuksi. Voit ostaa Kremsnitan mistä vaan, mutta parhaat löytyvät Bledistä. Sen tietävät paikalliset ihmisetkin. Resepti on yksinkertainen, mutta aineksia pitää olla juuri oikea määrä ja tekovaiheet tulee onnistua, jotta tuloksena on täydellinen Kremsnita. Se on hyvää ja sun täytyy maistaa sitä, koska se on osa elämystä. Silloin ei kannata olla dietillä, kun on herkkuja tarjolla, sanoi entinen Pelkosenniemen elinkeinojohtaja bensa-aseman pullakahvijonossa.

Kremsnita on paikallinen herkkuleivos.

Bledissä voit nauttia elämästä kauniissa maisemassa. Istut laiturilla, virutat jalkojasi vedessä, katsot metsää, jonka siluetti on kuin piirretyistä elokuvista. Muistatko, kun ensimmäisen kerran piirsit paperille metsän? Minä piirsin sellaiset tissinmuotoiset kukkulat. Bledissä ne on nähtävänä livenä. Tarkasti on luonto ne piirtänyt. Mietinkin, että onko Bledillä puutarhuri, joka käy yläilmoissa trimmaamassa näkymää. Sen pitäisi tehdä parturointi helikopterista tai nostokurjesta köyden varassa roikkuen. Tämähän ei sinänsä mitään ihmeellistä meille suomalaisille ole, sillä sukulaismies Asko on kavunnut noin kymmenen kertaa Nattastuntureille, jotka sijaitsevat Sodankylän kunnassa ja muistuttavat myös tissikukkuloita. Noilla samaisilla kukkuloilla on kuvattu Umur elokuvan loppukohtaus. Oletko katsonut leffan? Jos et ole ni katoppa ja nauti!

Bledin linna, jonka takaa näkyvät jylhät, korkeat vuoret on kokemuksen arvoinen paikka. Siellä on pari putiikkia, ravintola ja museo, jossa on entisaikojen asukkaita paikalla. Asukkaat seisovat jähmettyneinä tiettyyn asentoon. Heitän pari kuperkeikkaa ja pohdin asiaa ja huomaan, että he eivät ole heränneet henkiin kuolleista, vaan ovat vahanukkeja yllään aikansa muotikuteet. Chuck Norris ei ollut linnassa. Miksi olisi? Chuck Norris on juuri nyt Ljubljanan linnassa. Luin facebookista. Varmaan myöhemmin ilmaantuu myös tänne. Museossa oli kuitenkin luuranko, jota epäilen yhden lesken entiseksi mieheksi. Kerron kohta tarinan siitä, mutta museossa oli työvälineitä ja paljon muuta entisaikojen käyttötavaroita. Yläilmoista katsottuna saari kirkkoineen näyttää pieneltä lelulta, joka on laitettu kellumaan altaaseen, vain keltainen muovinen ankka puuttuu.

Matkamies Bledin linnassa ja ”Lelusaari” altaassa.
Uusi suomalaisten nimeämä paikka: Tissikukkulat.
Bledin linnaa.

Oletko käynyt Rovaniemellä Ounasvaaran päällä kesällä? Siellä on kesällä kelkkarata nimeltään yllättävästi Kesäkelkkarata. Tälläinen melkein prikulleen samanlainen kesäkelkkarata on myös Bledissä ja pitihän vauhdin huuma käydä testaamassa. Kovat oli vauhdit. Harmi kun en saanut yhdellä kädellä ajella ja ottaa toisella fotoja. Kerjäsin aikani, mutta hissimiehet sanoivat, että ei, joten tein kärrynpyörän ja hyppäsin kolmiloikkaa odotellessani vuoroa kelkkaan. But I have to say that snowmobile is the best and people here don’t know it.

Voit ottaa kuva kelkkaradan päällä puisten kehysten välissä.

Kelkat valmiina lähtöön.

Taivaaseen astumisen kirkko saarella, Bledin kirkko korkealla kallioilla, ympäröivät vuoret ja järvi, vaalean punainen pantteri, Bledin kylä, rantamaisemat, metsät. Nämä kaikki muodostavat Bledin ympäristön paitsi yksi ei kuulu joukkoon. Kävelet järveä ympäri niin huomaat, että nämä elementit vaihtelevat paikkaa matkasi aikana. Tämä maisema on muuntautumiskykyinen, täydellinen ja ilmiömäinen jokaisessa muodossaan. Yhtäkkiä kirkko vie kaiken huomiosi, kunnes vuoristo ottaa paikkansa ykkösenä. Jos et ole varuillasi, niin linna on valloittanut maisemasi. Huomaat olevasi kuin magneetti, sidottuna luonnon taideteokseen. Voit vain lumoutua siihen. Kiirettä ei kannata pitää, jos haluaa antaa lumoutumiselle tilaa. Mielestäni luonnonkauneutta lumoavampaa ei tästä universiumista löydy paitsi ihmiskauneus, jos ihminen on oikein kaunis ja lumoava.

Tosi tarina kertoo, että nuoripari asui Bledin linnassa rakkaudesta nauttien, kunnes pahat rosvot tappoivat miehen ja heittivät ruumiin järveen. Nuori leski oli surullinen ja valmisti kirkonkellon miehensä muistolle kaikista rikkauksista mitä hänellä oli. Kultaa, hopeaa ja muita rikkauksia hän käytti valmistukseen. Kelloa lähdettin kuljettamaan saarelle, mutta vene ja sen miehistö joutui myrskyn uhriksi ja painava kello upposi järven pohjaan ikuisiksi ajoiksi. Leski oli niin epätoivoinen tapahtuneesta, että hän myi kaiken omaisuutensa ja alkoi nunnaksi. Kun leski kuoli ajansaatossa nunnaluostarissa, niin Paavi kuuli surullisen tarinan ja teetätytti uuden kellon vuonna 1534 ja tämä samainen kello on yhä saarella. Se on Toivomuskello ja jos teet toivomuksen järven naiselle ( Lady of the Lake ) sinun toiveesi tulee toteutumaan. Kirkkaana päivänä voit yhä kuulla kellon soivan järven pohjassa. Kuka sitä soittaa??!!

Kuka sitä kelloa soittaa?

Buahah hah hah hah!

Järvellä voit nähdä subbaajia, melojia, soutajia ja kajakkeja. En ole lintubongari, joten näin sorsia, puluja ja joutsenia. Juotsenet olivat tietysti kauniita. Sorsat pullukoita ja pulut, niin ovat puluja. Varpusia en nähnyt. Varpuset on pirun röyhkeitä terasseilla Ljubljanassa. Ne luulevat omistavansa sämpylät ja burgerit, joita ihmiset kaikessa rauhassa haluaisivat mutustella. Sitten ne änkeää kuviin, jos yrität ottaa selfietä.

AXXU
Ps1. Tarjolla on myös kylpylää, patikointia ja kalastusta.
Ps2. jos ite meen uudestaan, niin meen soutamaan järvelle ja yritän löytää kadonneen kellon ja sen soittajan (t).
ps. en tiennyt että Chuck Norris on Sloveniassa käymässä, kun tein letkautuksen tekstiin .Slovenialainen kaveri linkkasi minulle kuvan, jonka jälkeen lisäsin tekstiä.

Bledissä ihmiset harrastavat monia lajeja. Subbaus, kajakit, melonta, soutaminen jne.

4 KOMMENTTIA

 1. Mikähän sinut saa kuvittelemaan, että tyhjäpäinen matkaikulusi ketään kiinnostaisi?
  Pieni kaino pyyntö: säästä meitä intiimeiltä yksityiskohdilta, please.
  rome

  • Kiitos palautteesta. Voit kuunnella myös mun musiikkia Spotifystä ja youtubesta.

 2. Minusta taas artikkelisi oli mielenkiintoinen! Kirjoitat hauskasti ja rehellisesti. Aivan helppoa kirjoittaminen ei varmaan ole sieltä käsin, kun pitää olla toimivat verkkoyhteydet, hyvä tietokone ja kunnon kamera, josta kuvia voi siirtää artikkeliin. Luultavasti sinulla on myös vähän koti-ikävä, joten kirjoittaminen pitää yllä sidettä Suomeen. Täällä onkin juuri nyt lämmintä ja aurinkoista, mutta kevät on vielä pahasti myöhässä.

  Lisää odottaen!

  • Kiitos Ritva ihanasta kommentistasi ja ymmärryksestä.Mun blogikirjoitusten tarkoitus on ilmaista asiat niin kuin kirjoittaisin kirjettä kaverille. Tarkoituksena on katsella asioita omasta näkökulmasta. Lisää on tulossa. Kävin ennen Blediä Venetsiassa, mutta erilaisista syistä johtuen kirjoitukset eivät mene kronologisessa järjestyksessä. Hyvää kesän odotusta. Mä tulen täältä Ouluun kohta puolin.