Verenpunainen aurinko ja delfiinit – Satumainen Rovinj

0

Mitä hele….ä! Tääkö maksaa näin paljon? Tokaisen Ljubljanan bussiasemalla hieman ärtyneenä hinnasta. Olen sokaistunut halpoihin hintoihin ja en millään usko, että bussikyyti maksaa 26 euroa. Sehän on omaisuus. Aamulla heräsin yhdeksän jälkeen, kun sain viestin, että haluaisinko lähteä Rovinjiin. Mikä siinä. Nopeet aamuaskareet ja juoksujalkaa matkaan. Ehdin juuri ja juuri bussiin. Rovinjin kaupunki sijaitsee Istrian niemimaalla Adrianmeren rannalla Kroatiassa.  Sinne ajaa omalla autolla reilut pari tuntia Ljubljanasta, mutta bussilla menee ainakin viisi tuntia, koska bussi kiertää Italian kaupunki Triesten kautta sinne. Triesteen pääsin viime viikonloppuna vain yhdeksällä eurolla. Eikä sieltä ole pitkästi Rovinjiin.

Rovinj on kiva pieni tunnelmallinen kaupunki. Se on rauhallinen ja pienellä alueella. Sinne ei kannata mennä, jos haluaa bailabailata rankasti. Se on historiallinen ja romanttinen paikka. Päivällä voit pyöräillä Kroatian maaseudulla mutkittelevilla asfalttiteillä, jopa meren kalliorannoilla ja kiehtovilla pyöräilyreiteillä, jotka halkovat metsiä kapeina ja haastavina. Voit pyöräillä vuonolle, jonka nimi on Limski. Vuonon rannoilta löytyy mm. restaurant Viking. Nimi viitannee norjalaisuuteen ja heidän vuonoihinsa. Kyseiseen paikkaa voit mennä myös autolla. Se sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Rovinjin kaupungista. Pyöräilyreitit löydät helposti, koska pyöräilykarttoja on matkan varrella tai saat niitä hotellilta tai pyöränvuokraus firmoista. Pyörävuokra on edullinen ja pyörät ovat usein jousitettuja maastopyöriä, koska maasto vaatii sitä.

Lähitienoon tienvarret ovat täynnä maatiloja tai tarkemmin sanottuna viinitiloja, joissa viljellään hedelmiä, kasviksia ja viinimarjoja. Melkein kaikki maatilat tarjoavat majoituspalveluita ja niihin voi pysähtyä vaikkapa limpparille pyöräilyretken aikana ja tutustua lähemmin tarjontaan. Mietin, että miten kyseisissä paikoissa tulot jakautuvat. Paljonko on matkailutuotot ja paljon maatilan viljelytuotot?

Rovinj on mm. viihtyisä kaunis satama, hyvää kalaruokaa, kaunis kirkko, lauttaretkiä merelle, kivoja ravintoloita, pieniä yksityisyrittäjiä, paljon erilaisia viinejä, juustoja, itse tehtyjä jäätelöitä, käsitöitä, markkina-alue ja vaatteita. Rovijissa näet kauniisti somistettuja yksityiskohtia ja värikkään rouhevia rakennuksia. Kadut, jotka ovat Rovinjin vanhassa kaupungissa kapeita, ovat päällystetty valkeilla sileä pintaisilla, puhtaan näköisillä kivillä. Niitä olisi voinut kävellä paljain jaloin. Joku kertoi, että White House olisi rakennettu kroatialaisesta hiekkakivestä. Tiedä sitten onko se totta. Vanhassa kaupungissa kannattaa olla puhelimessa tilaa kuville. Saat tosi kauniita otoksia mm. värikkäistä taloista ja hienosti koristelluista yksityiskohdista. Rovinjissa on myös kaunis luonnon puisto ja paljon pieniä saaria meressä. Autoilu on kielletty Rovinjin ydin keskustassa. Siellä olikin mukava käveleskellä tai pyöräillä.

Ehdit käydä pyöräretken jälkeen majapaikassa viruttamassa päivän tomut pois ja lounaalla merenrannan edullisessa ravintolassa. Toki luksusluokan raflojakin löytyy. Lauttaretkelle kannattaa lähteä iltapäivällä ennen auringon laskua, sillä näet 90 % :sella todennäköisyydellä delfiinejä. En uskonut sitä, luulin sen olevan vain mainoslause, mutta reissulla näin useita iloisesti merenpinnan yläpuolelle hyppiviä nisäkkäitä. OOOH! AAAAH! Turistit ( minä mukaan luettuna ) eivät voineet pidättää ihastustaan joka kerta, kun näkivät delfiinin taituroimassa ilmojen teillä. Sitten ilta alkoi pimentyä. Kapteeni tarjoili oman viinitilansa viiniä ja oli siellä miestä vahvempaakin. Verenpunainen aurinko pullisteli meren ulapalla. Se yhdisti taivaan ja meren mystisellä loistollaan. Hiljaisuus. Ennen tätä hetkeä aurinko oli näyttänyt kirkkaan oranssikeltaisen puolensa paistamalla vanhojen linnojen takaa ja edestä luoden luonnonmukaisen valoshow, johon eivät ihmiskunnan kehittelemät valoshow pysty.  Laivan kapteeni esitteli historiallisia linnoja, rantakalliot olivat jylhiä ja ihmiset kiipeilivät pitkin jyrkkiä seinämiä. Yhdellä kiipeilijällä ei ollut valjaita. Ei juma!

Lauttaretken jälkeen rantabulevardille lasilliselle fiilistelemään päivän tapahtumia. Näet satumaiset maisemat yöllä keltaisten vanhollisten katulamppujen valaisemana. Romantiikka huipussaan. Seuraavana aamuna voit käydä luonnonpuistoa ihailemassa ja pulahtaa uimaan. Sitten on aika jatkaa matkaa seuraavaan kohteeseen. Rovinj on nähty alle vuorokaudessa. Toki siellä viihtyisi pidempäänkin oikeassa seurassa. Itse en ollut oikeassa seurassa, joten tähän paikkaan ei kannata tulla tuntemattoman kaverin kanssa eikä yksin, jos haluaa ottaa kaiken nautinnon irti. If you know what I mean?

Jälkeen päin katselin bussimatkojen hintoja Ljubljanasta Rovinjiin. En löytänyt ainuttakaan niin kallista lippua netistä mitä niistä itse maksoin. Ei olisi kannattanut siinä mielessä luottaa matkaseuralaisen neuvoon, vaan valita toinen bussifirma, jolla pääsee Rovinjiin kolmellatoista eurolla. Alueellisesti bussilippujen hinnat vaihtelevat todella paljon. Pitää olla tarkkana.  Suosittelen Rovinjia matkakohteena ja Airbnb majoitusta, joita löytyy runsaasti keskustan tuntumasta. Finnair lentää suoraan Helsingistä Ljubljanaan. Ljubljanan ympäristön kohteet on katsottu läpi parissa kolmessa päivässä. Sitten voikin siirtyä esimerkiksi rannikolle seuraaviksi päiviksi. Viikon lomalla ehtii nähdä vaikka ja mitä. Jos haluat lisätietoja, niin mielelläni annan vinkkejä akimikk@gmail.com

Oikein hyvää päivän jatkoa sinulle!

AXXU

Ps. May I have a check please? Tarjoilija vastasi: Yes ja toi tsekkiläistä viskiä kohta eteeni. Halusin vain laskun parista kahvista, jotka join tätä blogia kirjoittaessani.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.