JUHA löytyy Slovenian ruokalistoilta myös pääsiäisenä

0

Terve ystäväni. Kohta kuulet juhasta, mutta sitä ennen muutama asianpoikanen. Pikku oma-analyysi itsestä ja muitakin kuulumisia. Oletko extrovertti vai introvertti? Joku sanois, että Vertti ku Vertti. No anyway, näitä asioita väänneltiin viime oppitunnilla Ljubljanan yliopistossa ja tulin siihen tulokseen, että itse olen molempia. Enemmän kallellaan introvertin puolelle kuitenkin. Kaikenlainen häly ärsyttää ja olen väsynyt, jos keskustelen useiden ihmisten kanssa yhtäaikaa päivän aikana. Hälyhetkien jälkeen on kiva vetäytyä ja tehdä mitä haluaa tai olla vaan. Usein kohdalleni osuu kitaran soitto ja jonkin tasoinen mietiskely tai kaverin kanssa keskustelu.

Minun luonteeni on muuttunut vuosien varrella. Olin aikoinani enemmän extrovertti. Nykyään on kiva ajatella ennen kuin sanoo jotain, vaikka tuleehan sitä välillä lauottua ajattelemattakin asioita ns. lonkalta letkeästi tempaistua juttua kehiin. Toisaalta, kun italialaiset ja espanjalaiset luokitellaan extroverteiksi, niin kyllä meikäläinen osaa tasavertaisesti heidän kanssa juttua heittää. Lisäksi minun on helppo tutustua ihmisiin ja aloittaa keskustelu.

Yhtenä iltana tanssin arviolta kuusi tuntia, kun olin liikenteessä Ljubljana yössä kahdeksan tuntia. Se oli erittäin hauska ilta. Ihan hurmiossa tuli heiluttua. Pääasiallisesti musapuoli oli rokkia, technoa, salsaa, punkkia ja näiden sekoitusta. Aloin miettimään, että onkohan täällä tanssisaleja ja opetusta minun makuun? No eipä aikaakaan, kun Erasmus opiskelijoiden Facebook ryhmässä ilmoitettiin, että tervetuloa salsaamaan. Otin kutsun henkilökohtaisena haasteena.

Viime torstaina kävin ensimmäistä kertaa salsa -tanssitunnilla. Se oli kahden opiskelijan järjestämä tilaisuus. Opiskelijoita oli paikalla noin 30 henkeä. Tila oli opiskelijakerrostalon alakerta, jossa oli hyvin tilaa kaikille. Vein paikalle oman bluetooth kaijuttimen ja soitettiin musiikit mun puhelimen Spotify -ohjelman kautta. Lähes kaikki täällä päin tietävät Spotifyn, mutta kyseinen ohjelma ei ole ladattavissa Sloveniassa, joten olin kuin valkoinen mies intiaanien keskuudessa näyttämässä miten kiväärit toimii.

Viehättäväksi ja erikoiseksi tilaisuuden teki uuden harrastuksen lisäksi kansainvälisyys. Opiskelijoita oli ainakin Sloveniasta, Italiasta, Espanjasta, Marokosta, Pakistanista, Intiasta, Georgiasta, Kroatiasta, Saksasta, Boliviasta, Belgiasta. Puheensorina oli melkoinen, niin kuin yleensäkin täällä joka paikassa on. Oppitunneillakin useat opiskelijat puhuvat ääneen toisia oppilaita sen kummemmin ajattelematta. Tanssin opettajat saivat homman pelaamaan ja myös meikäläisen jalat alkoivat ottaa ensiaskeleita salsan tahtiin. Salsan perusaskelien lisäksi käytiin läpi Salsa bachata tanssin perusjuttuja.

Parasta ensinmäisessä tanssituokiossa oli kun sain tanssia espanjalaisten kanssa. Ainakin tunnilla olleet espanjattaret olivat todella taitavia. Paritanssi alkoi sujua yllättävän nopeasti ja sulavasti. Keinuttelua kesti kolme tuntia. Sitten tuntui jaloissa, että tuli vissiin vähän opeteltua salsaa. Torstaina siis eka tunti ja toissa päivänä maanantaina oli toinen tunti. Siellä tulikin sitten seinä vastaan. Jotenkin tuntui, että ei oikein lähde. Olo oli kuin Suomen jalkapallomaajoukkueella. Paitsi sillä erotuksella, että mä sentään onnistuin edellisellä kerralla. Piti heittää ensimmäisen kerran opit roskiin. Tämähän se on, kun eivät ole tanssin ammattiopettajia. Aika kärkevästi tässä ruodin asiaa, mutta tosi asiassa olen aivan innoissani uudesta harrastuksesta ja opiskelijaopettajat ja salsan tanssijat ovat hyväntuulista ja tanssia rakastavaa porukkaa. Sehän tarkoittaa sitä, että meillä on hauskaa. Joku heitti omenalla tanssitilan ikkunaan. Ikkuna ei mennyt säpäleiksi, mutta omena levisi ympäri tanssitilan lattiaa. Onneksi ei osunut Juhaa leukaan. Heittäjä ei ollut vissiin latinotanssien suurin fani.

Eilen kävin ystäväni kanssa syömässä. Söin slovenialaista Gulassia. Otin siitä kuvan, mutta nälkä vei voiton eli luulin ottaneeni kuvan, mutta ei sitä löytynyt puhelimesta. Otin sitten kuvan ystävästäni, joka tilasi Spaghetti Bolognesen mietittyään asiaa tarkasti ainakin 15 minuuttia. Eipä siinä mitään, mutta kun hän ei tykkää punaisesta lihasta, joten hän lokkaa kaikki lihat pois kyseisestä ruuasta. Voi jumaleizon, että mulla nauratti. Eikö tää ole sinustakin aika hauskaa? Hän tilaa Spaghettia jauhelihalla aina, vaikka ei tykkää jauhelihasta. Eikö maailmasta löydy mitään muuta ruokaa?

Alkuruuaksi söin tietysti juhaa. Juha oli maukas. Juhassa oli paljon sieniä ja juhan liemi oli hyvää. Lusikalla lapoin juhaa suuhuni aivan niin kuin en olisi juhaa aiemmin nähnyt. Ryystin juhaa. Olipas hyvää juhaa. Onneksi juhaa ei valunut rinnuksille. Se olisi tietänyt likapyykkiä. Juha on jokapaikassa ruokalistojen ykkösenä. Ruokailu ilman juhaa on Sloveniassa teeskentelyä. Jo isät ja äidit ovat aikoinaan lapsiaan paimentaneet sanoin:”Syökää lapset juha pois ennenkuin juha haalistuu, sillä juha on aina parasta lämpimänä”.

Juha = keitto. Ruokalistat alkavat aina juhalla. Sienijuha, lihajuha, kasvisjuha , kaalijuha, tomaattijuha, porkkanajuha, kuhajuha jne. Eipä ole hernejuhaa, koska it is made in Finland. Real juha! Olen näyttäny monelle paikalliselle Facebookista kuinka monta Juhaa mulla on kaverina ja teitä on paljon. Te ootte naurattaneet täällä porukoita. Nykyään ystäväni ottavat melkein aina esille juha-asian ja silloin lähtee ns. mopo käsistä eli varsinkin naispuolisia asia naurattaa. Kaksimielisiä juttuja lähinnä. Kuinka ihanalta juha maistuukaan suussa tänään ja se rivoin; juha tuntuu kuumottavalta sisällä. Näppärästi Juha ystäväni sosiaalisessa mediassa väänsivät asiasta potenssilääkkeen nimen eli Seisoppa. Joka tapauksessa tästä voimme päätellä, että Juhat ovat soppamiehiä!

Kaikkeen soppaan se minäkin lusikkani työnnän. Saas nähdä tuleeko tästä salsaamisesta harrastus vai onko se vain hetken hurahdus?

Dober Dan ystäväni! Hyvää pääsiäistä!

AXXU

Here is some juha.
Onko tässä kuvassa juha?
This is something else, but no juha.
This is something else, but no juha.

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.