Smarna gora on myös pankkineidin unelma

0

Yöllä soivat päässä laulun sanat. Oli pakko kirjoittaa ne puhelimeen, jotta ne säilyisivät. Joskus muistan ne aamulla muutenkin, mutta usein en. Yöllä se on maailman paras biisi forever. Usein seuraavana päivänä näin ei ole. Tarve sanoittamiseen on kuitenkin niin suuri, että on pakko rustata sanat ulos, jotta saisin nukuttua. Tuloksena viiden tunnin yöunet.

Heti aamusta aurinko paistoi ja kipusin paikallisen oppaan, raikkaan ja iloisen Kristin ohjaamana Smarna goran huipulle.

Iloinen Kristi toimii oppaana Slovenia Tours matkatoimistossa.
Iloinen Kristi toimii oppaana Slovenia Tours matkatoimistossa.

Olin virtaa täys ja valmiina vuoren valloitukseen. Sain maistaa nautintoa, josta paikalliset ihmiset saavat nauttia päivittäin niin halutessaan. Smarna gora on jylhä, eläväinen vaara tai iso kumpu Ljubljanan keskustan tuntumassa. Se on 669 metriä korkea luontovaelluskeskus. Sillä on oma historiansa, josta saat ihan ite ottaa selvää. Meikäläiselle on tärkeintä saada kokea asioita ja elää hetkessä. Toki historia kiinnostaa, mutta en ala siitä nyt sepittämään.

Aina valmiin kuten partiopoika!
Aina valmiin kuten partiopoika!

Pankkineiti herää aamulla. Pukeutuu ja eiku ovesta ulos lenkille. Hän hölkkää saman reitin useaan otteeseen viikon aikana aamuisin. Hän kipuaa vuoren päälle sopivasti jaloissa tuntuvaa luontopolkua pitkin. Polku etenee kohti Smarna goran huippua. Se mutkittelee hieman vuoren rinteellä ja maasta nousee esille puiden juuria,kiviä ja kallion lohkareita. Maisemat ovat upeat, mutta pankkineiti ei niitä jää ihastelemaan, vaan kipuaa kohti päämääräänsä. Kauniita maisemia ihailee polun varrella turistit ja hitaammat vaeltajat, kuten Kristi ja Aki, jotka hän ohittaa hymyillen. Hän valitsee haastavamman reitin polusta eikä valitse porrasaskeleita, joita pitkin esimerkiksi turisteilla on helpompi askeltaa.

Hän pääsee vuoren päälle. Tekee lihaskuntoa hieman laitteilla, jotka ovat kaikkien käytettävissä. Vatsa- selkä- reidet- pakarat ja koko body saa kyytiä, kun nuori pankkineiti antaa itselleen tehohoitoa. Jos sinä olisit vuoren päällä, niin voisit ihailla maisemia, jotka avautuvat Ljubljanan ylle. Näet Sava joen, pienen kylän nimeltä Rashica ja velhon pirtin, joka siintää vasemmalla kaukana keskellä puiden täyttämää kumpua. Siellä velho sekoittelee keitoksiaan ja etsii kissansa kanssa pikku smurffeja soppaansa. Kannattaa olla varovainen ettet päädy sinisen otuksen sijaan velhon kattilaan.

dav

Smarna goran laella on pari kivaa ravintolaa, joista voit ostaa edullisesti kahvia, kaljaa, mehua, limsaa, salaatteja, piirakoita, kakkuja, rinkeleitä vain muutaman asian mainitakseni. Lisäksi voit menuulta tilata pöydän täyteen herkkuja. Tunnelma on leppoisa ja päiväni oli täydellinen. Kristi, joka työskentelee matkatoimisto Slovenian Toursilla on hyvällä fiiliksellä mukana ja kertoo, että Sava on Slovenian pisin joki ja se laskee Tonavaan. Joen rannoilla voit chillailla ja viettää viettää kivan päivän ystäviesi kanssa. Sehän on vähä niinku Oulujoki tai oikeastaan Kemijoki, kun kerta on maansa pisin. Toinen joki Soca on enemmän tarkoitettu esimerkiksi kajakkimelontaan rakkaasi kanssa romanttisesti. Laella on kirkko nimeltä Cerkev Matere Bozje. Katso tästä Video Smarna goralta

dav
Kristi tietää hienoja paikkoja Sloveniassa.
dav
Lenkillä tapaat mukavia ihmisiä.
dav
Polku kiertelee Smarna goran rinteillä.
dav
Aamun aloitus pikkulenkillä aloittaa kivasti lomapäivän. Pankkineidillä voisi olla tällaiset lenkkarit.

Mikä oli mielenkiintoista suomalaisen mielestä? Ihan pieni asia, jota en ole Suomessa kohdannut luontopoluilla. Slovenialaiset rakastavat koiriansa ja koirille on Smarna goran huipulla vesikupit. Ei ainoastaan yksi juottopiste, vaan useita pieniä vesikuppeja. On mukava nähdä kun koirat ovat mukana ja nauttivat fiiliksestä yhdessä omistajiensa kanssa. Sain tallennettua hupaisan tilanteen. Pieni pystykorvaa muistuttava koira rinkutti kelloa. Se repi hampaillaan köyttä, joka kiinnittyi muutan metrin korkeudessa kilisevään kelloon. Köysi oli maasta sen verran korkealla, että sen täytyi hypätä yltääkseen köyteen. Pari kertaa koira sai itse kiinni köyden. Sitten se haukkui vimmatusti köydelle, kun ei saanut siitä otetta. Vähän ajan päästä koiran omistaja saapui huipulle ja ojensi haukkuvalle hupaisalle koiralle köyden. Sitten koira kilisetteli kelloa pari kertaa ja riensi jo alamäkeä tallustelevan omistajansa perään. Sain tämän viimeisen tilanteen tallennettua. Katso tästä KOIRAVIDEO!

dav
Smarna goraan kytkeytyy historia ja uskonto.
dav
Kiviä kivien päälle kuuluu vanha sanonta.

Käytiin Kristin kanssa kilauttamassa kelloa ja kirjoitettiin nimet kirjaan, josta Smarna goralla käyneet lasketaan vuosittain. Sen jälkeen käytiin lihaskuntoilemassa eli lankutettiin ja tehtiin muutamia liikkeitä hyväkuntoisilla kuntolaitteilla. Lisäksi vetasin ohimennen viis leukaa. Näytin vaan kuinka helppoa se on kun osaa. Emme syöneet laella, vaan menimme syömään paikallisia mielettömän hyviä ruokia Smarna goran alaosassa sijaitsevaan Tacenin pieneen kylään ja siellä ravintolaan. Ravintola oli edullinen ja gourmet luokan makuista ruokaa oli tarjolla vaikka millä mitalla edulliseen hintaan. Yhteensä koko pöydän antimet kahdelle hengelle maksoivat 20 euroa.

dav
Smarna goran juurelta Tacen nimisestä kaupunginosasta saat ravintolasta slovenian parasta kanaruokaa.
dav
Perinteistä slovenialaista ruokaa. Makkara on lihaisa ja hyvän makuinen. Nuudelit ok. En tykkää nuudeleista.
dav
Tämä vei kielen mennessään!!

dav

Jos haluat kokea tämän kaiken ja paljon muuta, niin voit ottaa yhteyttä minuun akimikko@gmail.com tai Slovenia Toursiin. Kyseinen matkatoimisto on pieni ja se räätälöi matkasi ja tekee siitä unohtumattoman. Heidän kautta saat mm. hotellihuoneet edullisesti hyvältä paikalta Ljubljanan keskustasta ja sen jälkeen matkanne voisi jatkua vaikkapa Slovenian aurinkorannikolle Portoroziin ja Piraniin, jossa olisi myös aktiviteetteja aurinkoisten päivien lisäksi ja paljon paljon muuta nähtävää ja koettavaa mitä Slovenia tarjoaa. Pienet aidot asiat merkkaavat reissussa ja huomasin, että paikallinen opas kummasti rentouttaa olon ja voit keskittyä lomailuun sen sijaan, että miettisit mihin mennä syömään tai miten liikkua mihinkin joustavasti.

bty

Pankkineiti hölkkäilee rinnettä alas. Menee kotiinsa ja peseytyy. Syö maittavan aamiaisen, joka voi sisältää ainakin voileivän hunajan tai hillon kera. Turkkilaista kahvia, kananmunia, omenoita, banaania, mysliä ja puuroa. Pankkineiti ottaa vastaan ensimmäisen asiakkansa hymyillen. Hänellä on yllä valkoinen paita, bleiseri ja hame. Hän on onnellinen ja energiaa täynnä. Lounaalla hän kertoo ystävilleen kuinka paljon ihmisiä oli jälleen aamulla liikkeellä Smarna goralla. Yöllä hän näkee unta kuinka paikalliset ovat tehneet isot tulet Smarna goran päälle varoittaakseen kyläläisiä, että turkkilaiset hyökkäävät ja velholla on kutsut, jonne noidat ovat lentäneet luutiensa kanssa.

dav
Aurinko paistaa ja kevät on pitkällä Ljubljanassa.
JAA