Kun yrittäjältä kysäisee mitä kuuluu niin…

1

Hyvin menee, sanoo yrittäjä, vaikka ei aina menisikään. Ihan hyvältä näyttää, kertoo yrittäjä, joka on jättänyt lukemattomia tarjouksia, odotellen edelleen kauppoja. Eläkkeelle pitäisi päästä, tuskailee 75-vuotias yrittäjäkonkari, mutta en minä kenelle hyvänsä myy yritystäni. Ihanaa on yrittää yksin, ei tarvitse huolehtia muista, huokaisee yrittäjä ja töitä on kuitenkin enemmän kuin yksin ehtii tehdä.

Kiva kun kysyit, yrittäjä kiittää. Smalltalk on kiva keksintö, yrittäjä tuumaa mielessään. Eipähän tarvitse ruikuttaa. Koska yrittäjä ei valita.
Yhteiskunnan luomat odotukset yrittäjästä pakottavat yrittäjän hymyilemään, vaikka ei hymyilytä. Asiakas on aina oikeassa, eikä se totuus muuksi muutu. Yrittäjä jaksaa, yrittäjä venyy, yrittäjä uskoo tulevaisuuteen, innostuu uudesta, keksii uutta. Yrittäjä on kone. Epäinhimillinen väsymätön puurtaja, joka on tehty menestymään ja onnistumaan. Semmoisia sankareita ne ovat, paitsi välillä riistäjiä. Riippuu missä yhteydessä puhutaan. Siksipä lomillekin lähdetään hieman luikkien. On parempi antaa muiden ymmärtää, että lomilla ei olla. Muuten bisnes kärsii. Autokin tekisi mieli vaihtaa parempaan, mutta se vaihdetaan yleensä vain tuoreempaan. Kateus ja menestyvä bisnes halutaan pitää tiukasti erillään toisistaan.
Yrittäjällä on paljon tarpeita. Verkostoituminen on päivän sana, kun vain töiltään ehtisi. Yrittäjät sanovat, että myynti- ja markkinointiosaamisen kehittäminen on tärkeintä (kuten viimeiset 15 vuotta), mutta kuka tässä ehtii mitään kouluttautumaan, kun on kiire myydä ja markkinoida omassa yrityksessä. Digitalisaatiokin on tärkeä juttu. Siihen pitää panostaa, mutta missä välissä? Erilaisia velvoitteita riittää, on otettava käyttöön e-laskuja tai verotilejä, laskutusohjelmia, asiakasrekistereitä, siirtää tiedostoja pilvestä toiseen, etsiä sopivia nettiajanvarausjärjestelmiä. Kyllä siinä saa tietokoneella istua ilman suurempia digitaalisaatiostrategioitakin, kun uutta muutosta pukkaa ennen kuin edellisin hallitsee. Kyllä on parempi pitää rinnalla edelleen paperikalenteri, ihan kaiken varalta.
Sitten, jos byrokratialta aikaa jää, niin yrittäjän täytyy somekin hallita. Siellä ne asiakkaat ovat. Ainakin niin on yrittäjät kuulleet puhuttavan. Siksi siellä pitää olla. Aina kannattaa tsekata yrittäjälle tärkeät fb ryhmät, postata someen, värkätä blogi, tehdä fb arvonta ja muistaa nauraa joka kuvassa. Helppoa kuin heinänteko. Paitsi kuka muu nykyään osaa enää heinää tehdä kuin ammattilaiset, yrittäjä viisastelee. Mutta pyrkii tekemään nämä somehommat kuitenkin aina itse.
Yrittäjyys on kuitenkin parasta, mitä yrittäjälle on tapahtunut. Mikä on itselle oikeasti tärkeää ja merkityksellistä työtä, sitä yrittäjä voi itsenäisesti tehdä. Määrätä tahdin, keinot ja volyymin. Yrittäjällä on yhtä aikaa vapaus toteuttaa itseään ja toisaalta mielekkyyttä tuo vastuu yritystoiminnasta. Ihminen haluaa ottaa vastuuta ja tuntea tekevänsä merkityksellistä työtä. Yrittäjyyden syvin olemus on välittämisessä. Yrittäjyys on toiminta-alusta toisten palvelemiselle.
Eikä toki yrittäminen pelkkää ruusuilla tanssimista ole, siksi me yrittäjäjärjestössä kuuntelemmekin tarkalla korvalla mitä yrittäjälle kuuluu. Koska järjestömme on täynnä yrittäjiä, niin aika hyvin osaamme myös katsoa rivien väliin. Meille mieluista hommaa on nostaa esille epäkohtia ja tarjota niille hyviä ratkaisuja, tasoittaa tietä yrittäjyydelle. Suomessa nuoret ovat innostuneet yrittäjyydestä. Mikä mahtava voima heissä piileekään, kun siihen voidaan kannustaa hyvässä toimintaympäristössä. Siitä hyötyy ihan koko Suomi. Kannattaa siten olla kiinnostunut siitä, mitä yrittäjälle kuuluu…oikeasti.

JAA

1 KOMMENTTI

  1. Jos yrittäjät ovat kaikki sankareita, mitä ovat työntekijät, jotka myös venyvät, puurtavat, yrittävät innostua kaikesta uudesta, kehittävät pakon alla, takovat työnantajille tulosta ilman yrittäjän vapautta ja työn mielekkyyttä? Kiinnostaako, mitä työntekijöille kuuluu?

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.