Kasvuhaluton vai kasvuyritys?

0

Rakkaudella ja huolenpidolla kasvaa kukat, miksei sitten myös yrittäjyys? Monesti kuulen sanottavan, että yrittäjiltä puuttuu kasvuhalukkuus ja sen sanotaan selittävän Suomen vähäisten kasvuyritysten määrää. Sinnikkäästi ja yhä uudelleen koetan avata toteajille, mikä ero on kasvuhalulla ja kasvuyrityksellä. Jo vuosia, olemme yrittäjäjärjestössä selvittäneet haluavatko yrittäjät kasvaa. Vastaus on myönteinen. Viimeisin PK-yritysbarometrin mukaan toimivia yrityksiä, joilla ei ole kasvutavoitetta on 18 %. Osalla näistäkin on ajanvarauskalenterit täynnä tai kasvu on tyrehtynyt, kun työvoimaa ei ole saatavissa.

Mutta olipa tilanne mikä hyvänsä, niin pakko myöntää, en ole vielä tavannut yrittäjää, joka ei haluaisi uutta asiakasta, uutta kauppaa, löytää uutta tapaa tehdä työtä tai lisätä liikevaihtoa. Jokainen yrittäjä on kasvuhalukas omalla tavallaan. Tähän pitäisi meidän antaa mahdollisuus. Yrittäjän henkilökohtaiseen ominaisuuteen eli haluttomuuteen liitetty kasvuneste ei ole oikea kasvuneste. Kun näin yleisesti puhutaan yrittäjistä, on se jopa koettu monen yrittäjän taholta loukkaavaksi. Parhaansa kun tekevät.  Kannattaa myös huomata, että omien sanojensa mukaan voimakkaasti kasvua hakeva yrittäjä ei välttämättä ole samalla kasvuyrityksen edustaja. Hän saattaa olla nälkäinen yrittäjiä, joka tarvitsee lisää liikevaihtoa pysyäkseen hengissä.

Sen sijaan, että me puhumme yrittäjien kasvuhaluttomuudesta, meidän on ryhdyttävä tarkastelemaan yritysten kasvumahdollisuuksia tai kasvukykyä. Tällöin päästään tilanteeseen, että monella yhteiskunnassa tapahtuvalla asialla on paljon suurempi vaikutus yritysten kasvuun kuin väitetyllä kasvuhaluttomuudella.

Mielenkiintoiseksi tarkastelun tekee se, että yrittäjät ovat mm. tekemässämme Kasvun suunta-kyselyssä toistuvasti ilmoittaneet, että merkittävin kasvun este heille on oma jaksaminen. Kysymys ei ole siitä, että yrittäjät olisivat uupuneita. Yrittäjät peilaavat yrityksensä kasvun mahdollisuuksia oman jaksamisensa kautta. Olemassa olevat resurssit on otettava huomioon. Myynnin ja markkinoinnin ohella mietityttää moni asia. Mikä on oma osaaminen uuden edessä? Miten tunnit riittävät vuorokaudessa? Saanko ammattitaitoista työvoimaa? Uskallanko palkata työntekijän? Pääsenkö sopimattomasta työntekijästä eroon? Kuinka paljon voin olla pois perheeni luota? Meneekö byrokratian hoitamiseen kohtuuttomasti aikaa? Kaikki ovat kysymyksiä, joihin yrittäjän pitää löytää vastukset. Yrittäjän jaksamiseen vaikuttavat suoraan meidän työlainsäädäntö, työmarkkinoiden joustavuus, byrokratian määrä, rahoituksen saatavuus ja innovaatioympäristöjen kehittyminen. Megatrendit haastavat. Yrittäjille erittäin ajankohtainen asia on esimerkiksi ikääntyminen ja kaupungistuminen sekä digitalisaation merkitys. Maailma muuttuu, yrittäjä ei yksin pysty vastaamaan kasvun haasteeseen, jos toimintaympäristö ei tue kasvua.

Puhumme paljon ääneen työntekijöiden jaksamisesta, työhyvinvoinnista ja asenteesta. Mikäli kasvuyrityksiä Suomeen halutaan, on tähän keskusteluun otettava mukaan myös yrittäjän jaksaminen ja mistä se koostuu. Päätöksiä pitää tehdä siihen suuntaa, että yrittäjillä on mahdollista tehdä näkyväksi oma kasvuhalunsa.

Olen myös nähnyt niitä yrittäjiä, jotka kaiken muun uhraten perheen ja vapaa-ajan kustannuksella painavat pitkää päivää, hakevat tulosta, hakevat uusia kauppoja. Koukuttava riippuvuussuhde menestymisenhaluun.  Onnistuminen ruokkii onnistumista ja se on päästävä kokemaan yhä uudestaan. Tämäkään ei kuitenkaan ole kasvuyrityksen määritelmä. Tavoitteemme ei varmaan voi olla saada kasvua kaiken muun kustannuksella?

Kasvuyrityksen määritelmä on monella tapaa epäselvä. Osa liittää kasvun liikevaihdon kasvuun ja osa taas työllistävyyteen. Määritelmän epätarkkuudesta huolimatta liikevaihtoa ja työllistäviä yrityksiä tarvitaan lisää.

Vastuu yrityksen kehittämisestä on yrittäjällä. Kasvun mahdollisuuteen kyllä tarttuu jokainen yritys. Esimerkiksi viime viikolla tapasin Pyhäjoella rautakauppiaan. Pienen rauhallisen kylän rautakauppiaan yritys muuttui kuin taikaiskusta kasvuyritykseksi, kun Hanhikivi rakennusprojekti käynnistyi. Eikä yrittäjä tätä kehitystä taatusti vastusta.

Keskitytään mahdollisuuksien luontiin ja osaamisen parantamiseen, niin kyllä työllistäviä ja liikevaihtoa kasvattavia yrityksiäkin syntyy lisää. Halua yrittäjillä tähän on.

 

JAA

JÄTÄ VASTAUS

Kommentointi edellyttää, että JavaScriptin suoritus selaimessa on sallittu.