Ulkona kevät ei tiedä pandemiasta mitään. Poikkeusolot saattaa aistia ainoastaan hiljentyneistä kaduista. Tavanomaisena lauantai-iltana rautatienkatu olisi täynnä elämää  – ihmisiä matkalla kaupunkiin jalan ja taksikyydein. Näinä iltoina aurinko laskee tyhjien katujen päälle.

Sen sijaan internetissä liikenne on varsin vilkasta. Siellä notkun itsekin melko tarpeettoman pituisia aikoja nyt, kun kasvokkaiset sosiaaliset suhteet ovat minimissä. Enimmäkseen minua kiehtoo internetissä pääsy monenlaisten ihmisten mielipiteisiin ja ajatusmaailmaan. Ihmisten ajatukset ovat kiinnostavia ja hedelmällinen keskustelu päivieni suola. Ei silti hyvää ilman huonoa: jokaisen ihmisen helppo pääsy virtuaalisille keskustelualustoille takaa myös sen, että päivässä päätyy usein kahlaamaan läpi melkoisen määrän verbaalista ja ajatuksellista lietettä.

Jos jotain olen oppinut pienen elämäni aikana, niin seuraavaa: uusissa, yllättävissä, pelottavissa ja hämmentävissä tilanteissa ihminen ei pakene sinne, missä vallitsee logiikka ja järki. Ihminen pakenee sinne, mikä tuntuu turvalliselta ja riittävän rationaaliselta.

Annan esimerkin. Koronaviruksen yhtäkkinen leviäminen on kirvoittanut ihmisissä koko joukon teorioita ja arvailuja. Alla olevaan törmäsin tänään:

Salaliittoteoriat koronaviruksen ja 5G-verkon yhteydestä ovat vielä suorastaan kesyjä, sillä kuluneen muutaman kuukauden aikana teoriat koronaviruksen laboratoriovalmisteisuudesta ovat levinneet epäileväisen kansan keskuudessa kuin, noh, virus. Tällä viikolla Yle uutisoi, kuinka tutkimuksissa on voitu osoittaa, että koronavirus todella on luonnon oma tuote eikä lääkeyhtiöiden tarkoin hallinnoiman kehitystyön tulos. Mikäli virus olisi laboratoriokehitteinen, sen rna:n eli perimän täytyisi olla sekoitus jo olemassaolevien virusten rna:ta. Luonnollisesti kehittyneen viruksen on kuitenkin mahdollista sisältää sellaisia perimän osia, joita ei ole vielä tavattu muualla. Tutkimuksissa viruksen rakenne on selvinnyt suurilta osin vieraaksi, jolloin laboratoriokehitteisyys voidaan sulkea pois. Kaikesta tästä tiedosta huolimatta valaistuneimmat kyseenalaistajat ovat täysin varmoja, että mediataloille maksetaan totuuden pimittämisestä ja valheiden levittämisestä. Niille ihmisille tahtoisin sanoa sanasen evoluutiosta, mutta saattaisi kaikua kuuroille korville.

Sellainen on ihmismieli: kun vastaus ei tunnu ymmärrettävältä, on helppo kääntyä lähimmän ymmärrettävän selityksen puoleen. Kun tiede tuntuu vaikealta ja kaukaiselta, sen merkitystä on helppo vähätellä. Tiedettä ja tieteellistä tutkimusta on harjoitettu vaihtelevin ja jatkuvasti parantuvin metodein jo tuhansia vuosia. Tieteen avulla on kyetty ja kyetään selittämään ilmiöitä, joiden syitä ja seurauksia saatettiin aiemmin ainoastaan arvailla.

Uskontojen jalansija on maailman historiassa ollut suuri, koska uskonto tarjoaa selityksiä asioihin, joita ei pysty tutkimatta ymmärtämään. Maailma on tuntunut eläjille niin ihmeelliseltä, että sen syntyä on täytynyt selittää senhetkisen kapasiteetin puitteissa. Aikanaan se on siis tarkoittanut jumaltarujen ja luomiskertomusten kertomista suusta suuhun ja leirinuotiolta toiselle. Kun tiede on sittemmin pystynyt tarjoamaan selityksen esimerkiksi maailman ja lajien synnylle ja kehitykselle, on se tehnyt uskonnon tarpeet niiltä osin melko tyhjiksi.

Huolimatta tieteen kyvystä selittää ja analysoida maailmaa on se monille ihmisille tyystin vierasta maaperää. Ikiaikaisen filosofisen selitysmallin, Occamin partaveitsen, mukaan vallitsevista selitysmalleista tulee valita se kaikista yksinkertaisin. Kun tieteen toimintatapoja ja loogisia syy-seuraussuhteita ei ymmärretä, tuntuu yhtäkkiä oma uskomus kaikista helpoimmalta ja siten oikeimmalta vastaukselta.

Toisinaan ihmettelen tiedevastaisten ihmisten itsevarmuutta oikeuttaa oma uskomuksensa satoja kertoja testattujen tieteellisten teorioiden ohitse. Onneksi tällekin on ironisesti oma tieteellinen teoriansa: Dunning–Kruger-efekti. Mitä vähemmän ihminen oikeasti tietää mistään, sen todennäköisemmin hän arvioi oman tietämyksensä rajusti yläkanttiin. Kyseessä on niin sanottu tuplataakka – kaikista vähiten tieteestä ymmärtävä väestönosa levittää tietämättömyyttään ympäriinsä tajuamatta sen olevan tietämättömyyttä. Erityisen kiinnostava seikka on mielestäni se, kuinka epäluuloisimmat tapaavat puhua tiedeuskovaisista. Ei liene kummakaan, jos epäluulo kukkii, kun tieteestä ymmärretään niin vähän, että sen ajatellaan pohjautuvan silkkaan uskomiseen. Jaa, aivan kuin kyseisenlaiset ihmiset pohjaisivat käsityksensä tieteestä omaan kokemusmaailmaansa, uskomiseen vailla todistettua tietoa. Kerrassaan kiinnostavaa. Siihen myös lienee syy, miksi tiede sanana pohjautuu verbiin tietää. Tuskin tarvitsee ratakiskosta muotoilla, mikä semanttinen ero on tietämisellä ja uskomisella.

Sillekin on siis tieteellinen pohja, miksi joku kääntää salaliittoteorioidensa julkisen kumoutumisen ennemmin korruptoituneiden toimittajien syyksi kuin suostuisi maailmakuvansa muutokseen. Päällimmäisenä haluaisin kokea myötätuntoa, mutta väkisinkin naurattaa ääneen, kun joku pauhaa käsi sydämellä tieteeseen uskovista hölmöistä. Uskon tietoon, olen siis hölmö.

Ihminen on kaiketi melko itsepäinen. Toisinaan siitä on hyötyä ja toisinaan taas ei. Toivon itsepäisyyden kääntyvän taistelutahdoksi, yhteistyötaidoiksi ja sinnikkyydeksi. Vielä meille paistaa aurinko niinkin, että voimme kaikki seistä ulkona vieri vieressä siitä nauttimassa.

JAA

40 KOMMENTTIA

 1. No mitenkäs se on Jessi maailma ja lajit syntyneet,kun se ei ole minulle vieläkään selvää??Oliko ensin alkupamaus,kahlasiko eliöt ja ihmiskunta merestä,vai tuliko ne Nooan arkista?Tiede on kuitenkin selvittänyt,että ihminen on polveutunut Afrikasta,ja apinasta.Välillä on ollut noita Neanteri,ym. muotoja kunnes olemme muuntuneet Homo Sapiekseksi.
  Myöskin avaruudessa on tieteelle paljon tutkittavaa ja selitettävää,mutta minä tiedän ilman tiedettäkin mihin avaruus päättyy….se päättyy S-kirjaimeen.

  Saa nähdä miten tässä Koronassa käy?Minä olen ollut jo Koronan kanssa tekemisissä yli 40-vuotta,elikkä kytkinkentillä kuuluvat sähkönrutinat ja sirinät ovat Koronaa,joten varmaankin olen jo saanut immuniteetin tuollekkin vitsaukselle.

  Viimeksi suurvitsaus Espanjantauti(influenssa) tappoi karkeimman arvion mukaan jopa yli 50-miljoonaa ihmistä.Se tarttui neljässä aallossa jopa puoleen maapallon ihmisistä,Suomessakin 25 000 ihmistä kuoli,ja suuri kato kävi Inarin väestössä jossa se tuli tuontitavarana Norjasta.Ruumiita tuli niin paljon,että ne haudattiin joukkohautoihin.(Olisi pitänyt silloinkin sulkea rajat).

  Niinpä.Ihmiskunta ei ole sillä kuuluisalla viimeisellä rannalla…vielä.
  https://www.youtube.com/watch?v=e5v9lDVoYr4

 2. Joitakin vuosisatoja sitten teologia oli tärkein tiede. Yksinkertaistaen pohjana olivat pyhät kirjoitukset, joista logiikkaa käyttäen päädyttiin loppupäätelmiin.
  Moderni tiede taas pohjautuu pitkälle havaintoon ja matematiikkaan (sisältää tilastotieteen).

  On kuitenkin harhauttavaa puhua tieteestä yhtenä kokonaisuutena. Systemaattisissa tieteissä, kuten matematiikka ja pääosin fysiikka, totuuden tavoittaminen on jopa mahdollista. Biologia tai vaikkapa geologia etenevät havaintojen pohjalta kohtuullisen luotettavasti. Humanistiset tieteet ovat paljon ”heikommalla pohjalla”.

  Muutamat tutkimusalat liikkuvat tieteen ja pseudotieteet välimaastossa. Alalle hakeutuneista valtaosa ei pyri objektiiviseen tietoon vaan oman valmiin käsityksen todisteluun. Tämä aiheuttaa ”tieteen” vinoutumiseen. Esim. aatehistoriassa, ilmastotutkimuksessa, teologiassa ja sukupuolitutkimuksessa voi olla pääongelmana, millä keinoin päädytään tavoiteltuihin tuloksiin ja johtopäätöksiin.

  Yliopistoissa on sisällään toden totta tieteilijät ja tiedeuskovaiset.

 3. Siellä 1950 – 1960 luvuilla puhuttiin vihaisista nuorista miehistä. Nyt tämä ilmiö on vihaisia nuoria naisia. Sama tulee olemaan lopputulos, kaikista heistä on tullut aikanansa vanhoja pieruja.

 4. Ihmeellistä, miten neutraali asiatyyli vailla kohosteisia saati alatyylisiä sanavalintoja voidaan tulkita vihaisuudeksi. Valitettavasti en ole edes äkäinen. Olen melko lempeä joskin intensiivisen innokas tyyppi. Sanon kun on sanottavaa. Pieruuteni hyväksyn kyllä sitten, kun se minut ajan kanssa saavuttaa. Vanha sukupolvi väistyy aina uuden tieltä – eikös se ole ihan normaali kiertokulku?

 5. Se ,jos ihminen lukee feikki-uutisia ja uskookin niihin. Lienee hänen oma asiansa ja tyhmyyttään. Tuomittavampaa sen sijaan on, että vihervasemmistolainen opettaja levittää oma progandaansa ja agendaansa faktoina kouluissamme.

 6. Kyllä sinusta Jessi jokelainen on jäänyt kuva, että olet todella vihainen nuori nainen. Jo aikaisempien kirjoitustesi perusteella. Joita olen kyllä välillä suosiolla,jättänyt lukematta.

 7. Kiitokset Jessi Jokelaiselle ajatuksia herättävästä kirjoituksesta. Tieteellisellä ajattelulla on omat polkunsa ja se pitää sisällään myös erehtymisen mahdollisuuden. Kuitenkin tieteeseen oleellisena osana kuuluvan dialogin ja kritiikin kautta ihmiskunta on mennyt eteenpäin primitiivisten uskomusten maailmasta, Suomessa väestön hyvä koulutustaso ja median laadukkuus pitävät huolen siitä, että valeuutisilla ja epätotuuksilla on vähemmän sijaa ihmisten ajattelussa. Galluppien mukaan myös luottamus tieteelliseen tietoon on merkittävän suurta.

  Jessi Jokelaiselta pyydän vielä anteeksi joidenkin kommentoijien naisvihamielisiä kirjoitelmia. Kuten presidentti Niinistö totesi, joillakin ihmisillä on paha olla ja he purkavat tätä päänsisäistä mielipahaansa näin.

 8. Onko yksi kuva aina koko totuus? Ihminen on näet moniulotteinen olento: vaikka täällä pääasiallinen meininkini onkin puuttua maailman epäkohtiin, olen ja teen paljon muutakin. Olen sangen vitsikäs ja pitkähermoinen tyyppi, minkä ansiosta olen ihan pidetty ihminen kouluympäristössä. Minunkin mielestäni sellainen opettaja on melko ammattitaidoton ja ikävä tyyppi, joka käyttää asemaansa väärin poliittisiin tarkoituksiin. Onneksi en tunne yhtään sellaista pedagogia. Itse tottelen työssäni opetussuunnitelmaa ja sen antamia ohjeistuksia. Tärkeimmät tehtäväni opettajana ovat kunta- tai koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa määritellyn tiedon välittäminen sekä nuorten kohtaaminen. Työssäni parasta on nuorten ihmisten ajatusten kuuleminen ja heidän henkisen kasvunsa seuraaminen. Nuorista kasvaa ajattelevia aikuisia, ja minusta se on kaunista.

  Töissä olen opettaja, vapaa-ajalla vaikutan. Ei näillä minun nähdäkseni tarvitse olla mitään tekemistä keskenään. Työ on työtä ja vapaa-aika on vapaa-aikaa. Älköön näitä sotkettako tarpeettomasti keskenään etenkään ilman pitäviä faktoja. Sanoisin, että voit ihan vapaasti tulla seuraamaan opetustani yliopistolle – luennot kun ovat kaikelle yleisölle avoimia – mutta tämä virustilanne on hiukan ikävästi siirtänyt minutkin etätoimistoon. Ilmainen vinkki: jos tekstini ärsyttävät, älä lue niitä. Ei tänne kenenkään ole pakko tulla mieltään pahoittamaan.

 9. deikano: Kiitos kommentista! Siitä olen kyllä iloinen, että suomalainen yhteiskunta on tiedon, oppimisen ja valtionhallintoluottamuksen osalta kärkikastia. Toista on monessa muussa maassa.

 10. Tieteeseen ei pidä suhtautua uskon asiana. Se, jos mikään on hölmöä.

  Tieteellinen prosessi on itseään korjaava prosessi. Valtaosa tieteissä aikanaan saavutetuista tuloksista on kokenut ajan kuluessa melkoisia revisioita tai todettu jopa kokonaan virheellisiksi, vääriksi.

  Tieteeseen uskoviksi julistautuvat eivät ymmärrä tieteellisen prosessin luonnetta. Empiirisissä tieteissä mitään ei voi todistaa lopullisesti oikeaksi, ainoastaan vääräksi. Sellaiseen tilanteeseen voidaan joutua, kun tutkittavasta kohteesta saadaan uutta luotettavaa tietoa.

  Oma lukunsa ovat pseudotieteet, valetieteet. Niiden paljastaminen on usein työlästä ja harvempi sellaiseen haluaakaan ryhtyä. Ravitsemusasiat ovat erityisen alttiita erilaisille valetieteisiin pohjautuville väittämille.

 11. tutkaiulepa, miten viruksessa voi olla mrnas:ta, äidiltä sitä ei ole peritty, vaan sitä voi olla kontaminaationa isöntäsoluisy0ta, joissa viry+us on replikoitunut, viruksilla itsellään ei ole isää taiäitiä, jotrn mRNA:sta ei voi päätellä onko virus luonnollinen tai tehty

 12. Kokemukseni mukaan vihervasemmisto elää,niin paksun kuplan sisällä. Ettei sinne mikään,fakta pääse. Joka poikkeaa,heidän maailmankuvastaan. Tätä agendaansa he työntävät kaikkialle. Myös kouluhin.

  Delkaanolle, itse en ole nähnnyt ainoatakaan naisvihamielistä kirjoitusta. Vain sinun mielikuvituksessasi.
  Hienoa, että diagnosoit mielipahankin. Ehkä purat sitä, niin kirjoittamalla.

 13. Hienoa tekstiä, kiitokset!

  Someajan ilmiöissä riittää tutkimusaihetta humanisteille vielä pitkäksi aikaa.

 14. Sosiaalitieteet ovat luoneet pohjaa ja toimintamalleja ihmisyhteisöjen toimintaan, eikä niitä voi verrata eksakteihin tieteisiin. Merkitys ihmistoimintaan monella sektorilla on hyvin tärkeää.

 15. Hyvä Jessi! Mukava pohdiskelu meidän ihmisten reagoinneista voisiko sano yllättäviin asioihin.

 16. ”Uskontojen jalansija on maailman historiassa ollut suuri, koska uskonto tarjoaa selityksiä asioihin, joita ei pysty tutkimatta ymmärtämään. Maailma on tuntunut eläjille niin ihmeelliseltä, että sen syntyä on täytynyt selittää senhetkisen kapasiteetin puitteissa. Aikanaan se on siis tarkoittanut jumaltarujen ja luomiskertomusten kertomista suusta suuhun ja leirinuotiolta toiselle. Kun tiede on sittemmin pystynyt tarjoamaan selityksen esimerkiksi maailman ja lajien synnylle ja kehitykselle, on se tehnyt uskonnon tarpeet niiltä osin melko tyhjiksi.”
  Yllä olevassa ei ole totuuden häivääkään, vaan evoluutiouskovaisen höpinää.
  Heitäppä yksi vastaansanomaton tieteellinen todiste evoluutiosta, eikä mitään oletuksia vuosimiljoonista.

 17. Jessi mistä päättelit, että takoitin sinua kirjoittaessani vihervasemmistolaisten opettajien levittävän propandaa jaomaa agendaansa kouluissamme ? Mutta kiitos tiedosta, se koira älähtää, johon kalikka……

 18. valeva: Minun nähdäkseni tässä kävi nyt niin, että koska en vastannut edelliseen provosointiyritykseesi mitään, palasit nyt muurahaispesälle sohimaan ja keksit omasta mielestäsi oikein hyvän heiton, jonka tarkoitus on saada minut nalkkiin tahi loukkuun. Minulla oli syytä olettaa kommenttisi tarkoittaneen minua, koska kommentoit sen minun kirjoittamaani blogitekstiin alustalle, jolla saan kuukausittain osakseni samankaltaista laiskaa provokaatiota. Tämä palsta kuhisee ikääntyviä setiä, joilla on hirveä tarve todistella, kuinka ihan varmasti opetan kouluissa nuorille kommunismia punalippuun kääriytyneenä. Eli koska kommenttisi ei millään tapaa poikkea vakiosta, myös vastasin siihen vakiintuneella liukuhihnavastauksella. Tapahan se on tämäkin sivuuttaa itse aiheesta keskusteleminen, lillukanvarsiin takertuminen siis.

 19. Hei. Tuo viesti mihin törmäsit on uskomatonta skeidaa jossa ei ole totuuden hiventäkään luuloa sitäkin enemmän. Ensinnä mikä ihmeen taajuus on 60/600 mHz, sehän alle yhden hertzin taajuus? 5g toimii taajuusalueella 3,5 – 30 gHz (giga Hertzi) Jos aletaan käyttämään taajuusalueen yläpäätä, millimetriaaltoja ollaan aika lähellä infrapuna aaltoja.Nämä aallot eivät tunkeudu seinien läpi, vaatteetkin sen estävät. Iholla tunkeutuminen on noin 1 mm. Pitäisi saada todella suuri annos jotta saisi ihosyövän, kuten auringon otossa vuosien ajan ilman suojarasvoja. En usko alkuunkaan noihin pyörtymis puheisiin, toki pitkäaikainen altistuminen voimakkaaseen millimetriaaltosäteilyyn voi hyvinkin aiheuttaa ns auringon pistoksen.

 20. Risto Nikula: Pitääkö toden totta selittää evoluutio aikuiselle ihmiselle? No tässäpä esimerkki: Evoluution voi nähdä luonnossa aivan omin silminkin. Teollisuusmelanismi on luonnonvalinnan – eli evoluution – aiheuttama ilmiö perhosten värityksessä. Tavallisesti vaaleavärityksisen perhosen väri kehittyy kaupunkiolosuhteissa tummaksi, koska vaaleat perhoset eivät selviä saasteisilla pinnoilla lisääntyjiksi asti. Vaaleat perhoset erottuvat tummista taustoista ja siten tulevat syödyksi, jolloin lisääntymisketju katkeaa. Kun ainoastaan tumman geenimutaation saaneet perhoset selviävät hengissä, tumma väri periytyy eteenpäin eloonjäännille suotuisana ominaisuutena. Siinäpä evoluution tarkoitus: tuottaa ominaisuuksia, jotka ovat mahdollisimman paljon eduksi eloonjäännin ja suvunjatkumisen kannalta.

  Tässä vielä teollisuusmelanismista: https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Teollisuusmelanismi

 21. Jessi. Tuohan on vain lajimuuntelua, mitä yrität selittää. Miten on tuo perhonen kehittynyt? Ja selitäppä nyt vaikkapa, että miten ja missä vaiheessa jokin eliö on katsonut lisääntymisensä onnistumiseksi, tarpeelliseksi siihen toimenpiteeseen tarvittavan uroksen ja naaraan. Koska sukupuoliahan on vain kaksi, eikä niinkuin jonkut yrittävät valheellisesti vääntää niitä olevan esim. ihmisellä useitakin.
  Ja toiseksi Jessi. Lapsi kyllä uskoo kaiken pupun, mitä hänelle syötetään, mutta minulla tuo evoluutiouskonto muuttui humpuukiksi, kun sain uudestisyntyä Jumalan lapseksi, enkä todellakaan ole ainoa tällainen sinun ajattelema uudelleen koulutuksen tarpeessa oleva.

 22. Risto rakas. Lajimuuntelu on evoluutiota. Evoluutio kattaa käsitteenä alleen kaiken eläinlajeissa tapahtuvan geneettisen muutoksen. En ole evoluutiobiologi, joten minulta et tule saamaan tyhjentävää vastausta tähän. Tämänhetkinen tieteen käsitys kuitenkin on se, että elämä on alkanut yksisoluisista eliöistä, jotka ovat kehittyneet bakteereista vedessä. Kun eliöt joutuvat tarpeeksi kauas toisistaan, ympäröivät elinolosuhteet johtavat luonnonvalintaan, jolloin ennen pitkää selviävät vain sellaiset eliöt, joilla on suotuisimmat ominaisuudet selviämisen kannalta. Tätä on jatkunut niin pitkään, että eliöt ovat kehittyneet eläinlajeiksi. Minun mielestäni edeltävä on ihan yleistietoa.

  Miksi evoluution ja jumalaan uskomisen tarvitsisi sulkea toisensa pois? Eikö voi ajatella, että jumala voinut jonkinlainen alkuunpanija maailman ja lajien kehityksessä? Kaikki kunnioitus kaikenlaisia maailmankuvia kohtaan, mutta en tiedä, kannattaako tätä keskustelua jatkaa, jos ainoa tarkoituksesi on tulla vihaisena pauhaamaan jumalasta. Siinä missä minun luottoni evoluutioon on sinulle puppua, kuulostaa minun mielestäni jumalaan – olentoon, jonka olemassaoloa ei voida millään tieteellisillä mittareilla todistaa – uskominen melko sakealta touhulta.

 23. Lähi-idän muinaisten paimentolaisheimojen iltanuotiolla syntyneet jumalmytologiat ovat säilyneet ihmiskunnan tarinankerronnan varastossa nykypäivään saakka. On mielenkiintoinen psykologian ja sosiaalipsykologian tutkimuskohde, miten nämä jumalmytologiat ovat syntyneet ja säilyneet (erityisesti, kun ne muodostavat selkeän vastapoolin tieteelliselle ajattelulle).
  Kun jumala on kaikkivaltias ja kaukaa viisas, niin osaako se luoda niin painavan kiven, ettei jaksa nostaa sitä?

 24. Yksi esimerkki. Ei koirarotujen jalostaminen ole evoluution käyttöä. Jalostus ei luo uutta lajia.

  Mikäli olen ymmärtänyt sinun olevan opettajana alaluokilla, niin hirvittää lasten puolesta.
  ”vihaisena pauhaamaan”, voi sinua. Tuo on Jessi juuri sitä jargonia, mitä vihervasemmiston tyttökaarti julistaa, jos vähänkään saa kritiikkiä osakseen.
  Kerran me molemmat olemme Jumalan edessä ja se onkin tosi paikka. Tämä Jumala on kaiken olevaisen luonut Viisas suunnittelija, ei sinulla ole varaa Häntä halveksia.

 25. Jalostus luo uuden lajin, jos se jatkuu riittävän pitkään. Katsotaanhan koira ja susikin toisistaan erillisiksi lajeiksi, vaikka ne jakavatkin paljon yhteistä perimää. Ota huomioon, että lajien eriytyminen ei ole mikään ihmisiän aikana saavutettava asia. Se vie satoja tuhansia, useimmiten miljoonia vuosia aikaa.

  Jos ymmärtäisit lukemasi, tietäisit, että olen aineenopettaja enkä siten opeta alakouluikäisille koko elämäni aikana yhtään mitään. Siltä osin voit siis huokaista helpotuksesta. Tällä hetkellä opetan aikuisia yliopistossa. Onko sinun mielestäsi uskon asioihin perustuva opetus laadukasta opetusta? Koskapa sekä minun että nykyisen opetussuunnitelmamme mukaan kouluopetuksen tulee pohjautua tutkittuun tietoon ja vieläpä tuoreimpaan mahdolliseen sellaiseen. En minä sitä sano, ettei uskonnoilla olisi mitään virkaa. Ihminen uskokoon vaikka saappaanvarteen, jos se tuo lohtua ja turvaa. Koulutusta, politiikkaa tai yhteiskunnan toimintaa ei sen sijaan pitäisi missään tapauksessa rakentaa uskon varaan. Uskolla ja tiedolla on vissi ero.

  Miksi tulkitset minun halveksivan jumalaa? Kuinka edes voisin halveksia mitään, mitä tuskin on olemassa?

 26. ”Tieteeseen uskovat hölmöt” = evoluutiotieteeseen uskovat.
  Jumalan halveksimista on Hänen nimensä pienellä kirjoittaminen tai niinkuin teet; kiellät Hänen olemassaolon.
  Sinun mieltäsi ei voi muuttaa kukaan muu, kuin kaikkivaltias Jumala. Jätän sinut Hänen haltuun.

 27. Uusi testamentti on hyvinkin erilaisista tilkuista koottu kompromissiteos, kuten muukin Raamattu, eikä sen kertomuksilla välttämättä ole paljoakaan tekemistä historiallisen Jeesuksen kanssa – jos häntä edes oli olemassa. Jeesuksen opetuksen ytimen etsiminen suoraan annettuna Raamatusta on siis joltisenkin turhaa, jokainen joutuu tulkitsemaan sitä omalla tavallaan joka tapauksessa.

  Jos kuvitellaan Jeesuksen olleen historiallinen hahmo, niin Markuksen evankeliumi (vaikkei minkään Markuksen kirjoittama olekaan) lienee kirjoiteltu lähinnä tapahtuma-aikaa, eli se olisi todennäköisesti uskottavin lähde Jeesuksen tekemisistä. Kuulopuhetta sekin, tosin.

  Historiallisen Jeesuksen olemassaoloa on paljon tutkittu. Tässä esimerkki:
  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2010122512835826

 28. Homo homini lupus est. Raamattu on kirjoitettu jo ammoisina aikoina. Silloin ihmisten sivistystaso oli vielä alhainen. Raamattu käyttää paljon vertauskuvia, jolloin sanoma menee paremmin perille. Raamatun ovat kirjoittaneet sen ajan ihmiset, joiden tietotaito oli vielä kehittymätöntä. Se on kirjoitettu olosuhteissa ja ympäristössä, joka ei vastaa nykyaikaa. Se ei tippunut suoraan taivaasta. Olisi jo aika kirjoittaa Uusi Raamattu, joka perustuisi nykyajan tietämykseen.

 29. Lisäksi tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua ainakin parikymmentä pakanauskontoa joiden oppiin kuului ihmiseksi tullut monesti neitseellisesti syntynyt ”jumalan poika” jolla oli pelastustehtävä. Moni pakanakansa uskoi myös ”vapahtajansa” ylösnousemukseen ja toiseen tulemiseen. Nykyinen kristinusko on muokattu noista pakanatarinoista ja alkukirkon piispat ja kirjanoppineet lopulta Nikean ja sitä seuranneissa kirkolliskokouksissa päättivät mikä on kristitylle oikeaa uskoa ja mikä kerettiläisyyttä.

 30. Eliten ja Avojalakane Tullisan kommentit sopivat kuin naulan kantaan, kun niitä aprillipäivänä lukee.
  Tiedättekö, että noissa jutuissanne ei ole siteeksikään totuutta.
  Käykääpä siellä Areiopagin sivulla kuuntelemassa, mikäli teillä on halu totuuteen, eikä vain vanhoihin valheisiin.

 31. Kun, uskovainen puhuu totuudesta,niin tiedossa on iso kasa valheita.
  Itse en vapaaehtoisesti ”käännä sitä toista poskea”.

 32. No, jos uskovainen sanoo ja Raamattuun on kirjoitettu, että sinä,#Elite”, olet syntinen ihminen sisintäsi myöten, niin voisiko tämä olla totta kohdallasi, omasta mielestäsi? Vai onko sekin iso kasa valhetta?

 33. Ei toki,olen syntinen,ja tunnustan kyllä syntini,mutta tuskin sentään sisintäni myötä.Juurikin”ihmisten synneillä” ja helvetin tulella suuri ja mahtava kirkko on hallinnut kautta aikojen ihmisiä ja myynyt aneita(ottanut vastaan lahjuksia),jotta synnit katoaa ja ihmiset tulisivat puhtaiksi.
  Minäkin olen maksanut noita ”aneita” koko elämäni,viime verotuksessa vajaa 600-euroa joten varmaan olen sujut noiden ”syntien” kanssa kirkon ja uskonnon näkökulmasta katsoen.
  Ja miksi maksan äyrejä,en sen vuoksi,että olisin uskovainen,tai pitäisin valtionkirkosta,vaan sen vuoksi,että myös kirkko tekee arvokasta yhteiskunnallista työtä,esim.hautaustoimi,nuorisotyö,diakoniatyö.

  Ja jos joku saa uskosta voimansa ja elämänsä,niin se on hyvä vain.Oma mielipiteeni on,että jos joku on tullut uskoon,niin se on mennyt sekaisin.Jos kuulee Jeesuksen ääniä niin usein kyseessä on skitsofrenia,joka on meilläkin kansantauti,esiintymisprosentti yksi,kun se maailmalla on 0,5%.

  Mutta jokainen taaplaa tyylillänsä,kaikki ihmiset ovat erilaisia,ja se se on se ”rikkaus”.

 34. Ja tuo risuaita ELiten edessä tarkoittanee Perkeleen ELite?

 35. Sumerien sivilisaatio vaikutti ennen Babyloniaa Kaksoisvirranmaan alueella noin 4000–2000 eaa. Sumerien lomiskertomuksen mukaan alussa oli alkumeri. Jumala(t) oli erottanut toisistaan taivaan ja maan, luotiin kaikki taivaankappaleet, seuraavaksi kasvit, eläimet ja lopulta ihminen savesta ja lopulta nainen miehen kylkiluusta. Mooseksen ”laatiman” luomiskertomuksen israelilaiset muokkasivat sumerilaisten oppien mukaan oman monoteistisen uskontonsa mukaiseksi. (monoteismi taas on egyptiläistä lainaa). Vanhaan testamenttiin on vain otettu nuo mielikuvitukselliset ”pakanalliset” kertomukset kirjaimellisena historiana. Sumerilaisilta kopioitujen tarinoiden perusteella ei kannata yrittää kumota evoluution olemassaoloa. Nuo sumerisadut (sen hetkinen tieteellinen teoria) ovat yli tuhat vuotta vanhempia kuin vanha testamentti joten luomiskertomustarinoiden alkuperäistä ei ole epäselvyyttä eikä siis niiden todenperäisyyden epäileminen liene kovin suuri synti.

 36. Elite. Ne olivat kirjoittaessani lainausmerkit. Oliskohan puhelimen aikaansaamat.
  Mutta tuo mielenvikaisuuteen viittauksesi. Niinhän Neuvostoliitossakin ajateltiin aidoista uskovista ja ohjattiin sitten mielisairaaloihin, hoitoon.
  Ilmeisesti vaikuttimesi tulevat samasta ideologiasta.

 37. Totta puhuen en ihannoi venäläisiä,heidän tekojaan,enkä halua olla heidän kanssaan missään tekemisissä.Venäjän valtio on mätä.Se perustuu valheelle julmuudelle ja hirveälle määrälle verenvuodatusta,aivan kuin kristinuskokokin.
  Ja olen edelleenkin sitä mieltä,että ihminen joka kuulee Jumalan ääniä ja näkee näkyjä on usein Niuvanniemen tarpeessa.
  Mutta usein nämä kohtaamiset pelastavat ihmispolon elämään ja sehän on hyvä juttu…….kuten varmaan tietänet.

 38. Jos vielä yhden kerran kirjoittaisin, niin varoitan sinua tuosta tiestäsi, sillä, sillä tiellä on varsin suuri vaara joutua tuonne mainitsemaasi hoitolaan.
  Kuitenkin Jeesus Jumalan Poika on ristillä maksanut sinunkin syntitaakkasi. Älä enää pakene.

 39. Minullakin on joskus käynyt mielessäni ,että Supo tulee oven taakse,ja vie mennessään Hourulaan kansanedustajille ja pää/ministereille johtuvien kirjoitusteni johdosta.
  Eipä ole vielä näkynyt,vaikka PetturiSoini uhkaili turvallisuusviranomaisilla.And I dont runaway.