Suomessa eletään historiallisia aikoja. Postin lakkoa ja Antti Rinteen eroa seuranneeseen hallituskaaokseen on saatu palanen järjestystä, kun uudeksi pääministeriksimme on nimitetty SDP:n Sanna Marin. Historiallista tämä on kahdestakin syystä. Marin on tällä hetkellä koko maailman mittapuulla valtioiden keulakuvien nuorimmasta päästä. Toisekseen koko hallituksen johto koostuu tällä hetkellä naisista. Eduskuntamme 113-vuotisen taipaleen aikana ei ole moista nähty kuunaan.

Minusta tämä on yksinomaan kaunis asia. Yli sata vuotta jatkuneen miesvaltaisen politiikan jälkeen on ainoastaan tuoretta ja kaivattua, että naiset ovat näkyvillä edustuspaikoilla politiikassa. Mutta kuten arvata saattaa, eihän tämä kaikille käy.

Seuraavat kommentit on kerätty Sanna Marinin nimitystä ja naisjohtoista hallitusta käsittelevien uutisten kommenttikentistä.

 

Jos joku vielä jaksaa ihmetellä, mihin Suomen tasoisessa länsimaisessa hyvinvointivaltiossa tarvitaan feminismiä, niin tähän. Kommenttikentät tursuvat mustanaan vähättelyä, naureskelua, tytöttelyä, alentavaa puhetta ja puhdasta sovinismia. Aikuisia, korkeakoulutettuja naisia nimitellään pikkutytöiksi, kanoiksi, lehmiksi ja Stockan myyjiksi.

Ja mikäs siinä muuten, mutta yksikään miespoliitikko ei saa osakseen samanlaista iän ja sukupuolen varjolla vähättelyä. Sanna Marinin vastaehdokas Antti Lindtman on naista kolme vuotta vanhempi, siis yhtä lailla alle 40-vuotias. En ole nähnyt yhtäkään perustelua, jossa nuoruus olisi ensisijainen este Lindtmanin valinnalle. Keskustan pitkäaikainen poliitikko Esko Aho oli 36-vuotias ryhtyessään pääministerin pestiin vuonna 1991. En ollut silloin vielä syntynyt, joten henkilökohtaista kokemustani ilmapiiristä en voi antaa. Silti jostain syystä tuntuu, että jos Ahoa jostakin arvosteltiin, ei ainakaan iästä tai siitä johtuvasta kokemattomuudesta.

Karuimmat huorittelut on kommenttiosioista varmasti siivottu pois, mutta jo yllä olevista mielipiteistä nousee yrjö suuhun. Törmään jatkuvasti väitteeseen, että Suomessa mies ja nainen ovat täysin tasa-arvoisia. Mutta mikäli ensimmäinen selkeän naisvaltainen hallituksen johto aiheuttaa tällaisen älämölön, ei pidä paikkaansa.

Ja voi kun arvostelu kohdistuisikin pelkästään puheenjohtajien ja pääministerin ikään. Onhan ihan perusteltavissa, että korkeampi ikä todennäköisesti tarkoittaa pidempään jatkunutta uraa politiikassa ja siten kokemuspohjaa, jolta työtä on kannattavaa tehdä. Mutta niin vain kommenteissa jaksavat kukkia naisvihamieliset sanavalinnat ja henkilökohtaisuuksiin menevät ulkonäön ruodinnat. Eräässä kommentissa keski-ikäinen nainen taivasteli pilkalliseen sävyyn, kuinka Li Andersson näyttää kolmekymppisen sijaan 50-vuotiaalta. Niin, mitäpä sitä valtiotieteiden kandidaatin tutkinnolla saati opetusministerin tittelillä tekeekään, jos asiat ovat niin huonosti, että sattuu olemaan jonkun mielestä vanhan näköinen. Siinähän kannattaa jo nopeasti hankkiutua veitsen alle, ettei ura mene epäviehättävyyden vuoksi pilalle. Poliittisista saavutuksista viis – kannattaisi hävetä, jos et osaa olla hyvännäköinen.

Ja jos yllä olevan kaltaiset mölinät eivät edusta syvälle sisäistettyä sovinismia, niin en tiedä mitä sitten.

Oloni seuraavan kolmen ja puolen vuoden suhteen on varovaisen toiveikas. Viimeisen viiden vuoden hallituspolitiikka on mennyt kohtalaisesti päin ryppyreikää, joten minun nähdäkseni suunta ei voi olla kuin ylöspäin. Mutta kaikenlaista sattuu, sitä ei voi kiistää. Jos nyt muodostuva hallitus onnistuu jotenkin riistämään pienituloisilta vielä enemmän kuin edellinen, myönnän tappioni. Vallan kahvassa olevat ihmiset tekevät toisinaan huonoiksi osoittautuvia päätöksiä hyvin moninaisista syistä. Sukupuolen kanssa sillä ei kylläkään ole mitään tekemistä.

P.S. Kun siellä joku kuitenkin miettii, aionko lopettaa, yhyy, turhaa feministipaskan suoltamista ikinä, niin en. Sain tämän vuoden lokakuussa elämäni toistaiseksi arvokkaimman tunnustuksen, kun Oulun tyttöjen talo, Vuolle setlementti ja Plan International Suomi myönsivät minulle Vuoden tyttöteko -palkinnon. Edellisvuosina palkinnon ovat saaneet valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja lumilautailija Enni Rukajärvi. En pysty vieläkään käsittämään, miten olen saanut kunnian olla noin voimakkaiden ja ihmeellisten naisten seurassa. Palkinto tuntuu jo itsessään valtavalta kunnialta, mutta ennen kaikkea se välittää viestiä siitä, että sanomisillani on väliä. Muutan maailmaa, ja teen sen erittäin mielelläni.

JAA

12 KOMMENTTIA

 1. Kiitos tästä kirjoituksesta! Lukekaa ja ymmärtäkää lukemanne.

 2. Suomessa on nainen pääministerinä ollut harvinainen. Tässä tapauksessa se oli mies, jonka takia nainen nousi hänen tilalleen. Siis miehen ansiosta saatiin nuori nainen. Ei siis ihan pieni ansio Antille, vaikka hän pyristeli ensin vastaan eron käytyä selväksi.

  Kirjoituksessa tuntui olevan valikoituja lainauksia muualta. Tavoitteena oli osoittaa miesten väheksyvää asennetta. On myös miehiä, joiden mielestä on sama kumpaa sukupuolta pääministeri on. Tärkeintä siinä on, että hän hoitaa hommansa hyvin.

 3. Sehän tässä onkin mielestäni kuvottavinta, että osa noista selkeän naisvihamielisistä kommenteista on naisten kirjoittamia. Läpi paistaa tiedostamattomasti opittu naisviha – kun erottelet itsesi akkamaisista pikkutytöistä, vältyt olemasta sorron kohde.

  Ja luojan kiitos suurin osa miehistä varmasti suhtautuukin uuteen hallitusjohtoomme vähintäänkin neutraalisti. Vähätteleviä kommentteja viljelevä yhteisö lienee – toivottavasti – pieni mutta äänekäs.

 4. Montakohan naiskorttia tullaan näkemään seuraavan kolmenj a puolikkaan vuoden aikana kun selvitelläänn epäonnistumisia.

 5. Setämiesten ongelmana taitaa olla jälkiviisaus ja sivuraiteelle pysähtyminen. Nuoret rakentavat ihan itse sellaisen maailman jossa tulevat elämään, siinä ei omilta portailta globaalia perspektiiviä tarjoilevat jälkeenjääneet papparaiset oppeineen paljon paina. Yrittäkää nut vaan sopeutua ja tehdä jotain hyödyllistä tulevien sukupolvien eteen.

 6. Valitettavasti tulet pettymään tämän hallituksen suhteen Jessi.Veikkaampa,että viimeistään ensi keväänä tämäkin hallitus on menneen talven lumia,kun tulee vastaan isot kysymykset.
  Ensitöikseen hallitus palkkasi puolet lisää ”neuvonantajia”,eli rannalle jääneitä tovereitaan lähemmäs 10-miljoonalla.Vanhushoidosta raakattiin 300-miljoonaa pois,mitäpä tuottamaton aines rahalla tekee.Kehitysapuun afrikkaan heimopäälliköille löytyi heti 100-miljoonaa,ja ensi vuonna sama 100-miljoonaa lisää.Polttoaineveroa nostettiin välittömästi.lääkeomavastuuta nostettiin tänään,jne.,Al-Holista hallitus on tuomassa terroristejä oman maan kansalaisten uhaksi veronmaksajien kustannuksella,jne.
  Sanna Marionetti tulee olemaan Rinteen sätkynukke,todellista valtaa tulee pitämään Antti kulisseissa.
  Vihreä ohisalo haluaa huumeet vapaaksi,tutkii miten muslimikaavun voisi istuttaa poliisien virkapukuun.

  Tämä hallitus tulee melko nopeasti olemaan Suomen epäsuosituin hallitus,Rinnehän sitä jo oli puolen vuoden pestissään.Ihmisille voi tulla vähän lisää etuisuuksia ja eläkettä muutama kymppi,mutta ne otetaan monin verroin muualta pois.
  Kansa tulee lopulta kaatamaan tämän hallituksen,jos eivät itse älyä lähteä….näin tulee käymään.

 7. Todellisuudessa kepu,joka on hurahtanut tuohon viherhömppään ilmastovouhotuksineen tulee kohta kaatamaan hallituksen koska poliittinen yhtälö tulee olemaan metsäteollisuus,ym. kepun lähellä olevine asioineen täysin mahdoton..Kepu tuo porvaripuolue teki poliittisen itsemurhan lähtemällä kommunistien kelkkaan takuumieheksi,ja seuraavassa kannatusmittauksessa puolue on jo selvästi alle 10% puolue.
  Kepu meni myös retkuun savustaessaan Rinteen ulos,sillä Rinne maltillisempana sossuna olisi ollut helpompi neuvoteltava kepulle.
  Marini on kiihkososialisti,joka ei tiukkana ja palavasilmäisenä anna mitään periksi Kun on katsonut Marinin televisioesiintymistä, hän vaikuttaa kylmältä kiiluvasilmältä. Ei tunteita. Päällekäyvä, hyökkäävä ja koppava. Ei varmaan ainakaan miehiä vedä SDP:n äänestäjiksi. Monilla miehillä on jo omista marineista kotona ihan tarpeeksi.
  Keskustan tuskin tarvitsee hallituksen toisena porvaripuolueena kummastella, jos miehet siirtyvät puolueesta suurin joukoin Perussuomalaisiin ja Kokoomukseen. Myös SDP:n tuskin tarvitsee hallituksen tulevana äärivasemmistopuolueena kummastella, miksi duunarimiehet siirtyvät Perussuomalaisiin,senkin tulee seuraava kannatusmittaus näyttämään erittäin selvästi.
  Veikkaukseni seuraava yle-gallup. sdp 12% . kepu 8,8% PS 27,1%

  .

 8. istuin alas keitin kahvit ja nyt vartoon et haavisto saa ison potkun p…………seen ja lentää hallituksesta.joku laki kai näillekin

 9. Minä taas olen työmaalla kahvilla,ja vartoon,että koko valehtelijoiden klubi saa kenkää….kuten tulee kohta tapahtumaankin

  .

 10. Marin, Andersson ja Ohisalo ovat lähinnä tunteetomia fanaatikkoja. Joille on tärkeintä ei suinkaan ole Suomen kansan etu. Vaan oman progandansa levittäminen ja toisten mielipiteiden suitsiminen.