Ensimmäisen kerran yhteiskunnallinen keskustelu nuorten henkisestä pahoinvoinnista käynnistyi kunnolla marraskuussa 2007, kun 18-vuotias Pekka-Eric Auvinen surmasi omassa koulussaan yhdeksän henkilöä mukaan lukien itsensä. Olin tuolloin alakoululainen, mutta silti riittävän vanha näkemään viikkoja kestäneen sanattoman järkytyksen aikuisissa ihmisissä. Muuan Matti Saari otti tapahtuneesta mallia, ja kymmenen kuukautta myöhemmin, syyskuussa 2008, kuoli 11 henkilöä mukaan lukien tekijä itse.

Edeltävät tapahtumat ovat saaneet aikaan muutoksen koulujen turvallisuustoimissa. Jokaisessa koulussa, jossa olen ollut töissä tai oppilaana, on ollut omat turvatoimensa sen varalta, jos jonain päivänä tuleekin ruokatauon sijasta massamurha. En ole aiemmin ollut aktiivisesti huolissani, mutta tämän viikon tiistaina, 1. päivä lokakuuta 2019, tapahtunut isku on nostanut pintaan muutaman ikävästi hiertävän epäkohdan.

Ensimmäisenä on sanottava, että nykyinen politiikan ilmapiiri saa minut voimaan miltei enemmän pahoin kuin käsillämme oleva väkivallanteko. Voi olla, etten iästäni johtuen muista tai tiedä 2000-luvun alkupuolen koulusurmien ympärillä vellonutta poliittista ilmapiiriä, mutta tällä hetkellä prioriteetit ovat totisesti väärässä paikassa, mitä mediamyllyyn tulee. Heti kun tieto tapahtuneesta iskusta tupsahti eetteriin tiistai-iltapäivänä, alkoi voimallinen spekulaatio tekijän etnisyydestä. Seuraava kuvakaappaus on MV-lehden keskustelupalstalta ennen tekijän henkilöllisyyden julkistamista:

On jo itsessään riittävän järkyttävää, että yhteiskunnassamme pahoinvointi purkautuu ulos koulusurman muodossa, mutta on kaikista oksettavinta itsekkyyden laatua keppihevostella tapahtuneella ja tuuttailla samalla rasistitorveen. Tiistaina käyntiin lähtenyt huhumylly on elävä todiste siitä, kuinka häikäilemättömästi ja tehokkaasti propaganda toimii. Joku päättää levittää muukalaisvihaa liittämällä Egyptin presidentin nimen koulusurmaajaan, jolloin vesi kielellä etnisyyden paljastumista odotelleet Suomi suomalaisille -fetisistit pääsevät irti henkseleistään. Lähdekritiikillä tuntuu olevan paljonkin merkitystä silloin, kun tivataan tilastoja oikeistolaisesta terrorismista, mutta kaikki MV-lehden palstoilla leviävä, omaa maailmankuvaa tukeva huhupuhe otetaan vastaan kirkkaana totuutena. Silloin liikutaan jo muutenkin tyystin uudella valheiden levittämisen tasolla, kun MV-lehden toimitus joutuu kommentoimaan, että hillitkää nyt sitä paskanjauhantaanne.

Ja tosiaan: yksi ihminen kuoli. Surmatun nuoren naisen läheiset tuskin toipuvat tapahtuneesta koskaan, ja sekä haavoittuneet että muutoin paikalla olleet ovat epäilemättä kriisiavun tarpeessa. Normaaliin päiväjärjestykseen ei Kuopiossa päästä hetkeen, sillä surmatyön tapahtuminen silmien alla ei hevin poistu psyykestä. Surmaajan vanhemmat joutuvat elämään loppuelämänsä se lasti harteillaan, että juuri heidän pojastaan tuli tappaja. Vuodesta 2007 kaikkien vanhempien takaraivoissa ovat pyörineet rinnakkain pelot oman lapsen kuolemisesta joko koulusurman syyttömänä uhrina tai hirveimmässä skenaariossa sen tekijänä. Tuo skenaario on taas uudelle perheelle hirveää todellisuutta, josta ei pääse pois.

Ja sitten vielä kaikella tällä kehdataan tehdä politiikkaa.

Aivan yksi lysti, minkä värinen koulusurman tekijä on. Koulusurma on koulusurma, eikä sitä paranna saati pahenna tekijän etnisyys. Sama pätee terrorismiin ja kaikkeen muuhunkin väkivaltaan. Etnisyyden pitäisi olla sivuseikka tilanteesta riippumatta, mutta etenkin tällaisen kriisin edessä se on yhdentekevää. Koulusurman tapahtumisesta vuonna 2019 voitaisiin päätellä, että mielenterveyspalveluissa on parannettavaa, mutta en voinut olla ajattelematta samaa siinäkin kohtaa, kun kiihkeimmät valkoisella ylivallalla ratsastajat yrittivät tekijän henkilöllisyyden paljastumisesta huolimatta maalata syylliseksi muslimia. Poliisi tiedotti keskiviikkona virallisesti, että tekijä on kantasuomalainen Joel Otto Aukusti Marin, joka on todistettavasti vaalea niin iholtaan kuin hiuksiltaankin. Henkilöllisyys paljastettiin aikaisin oletettavasti juuri siksi, että väärät huhut lakkaisivat leviämästä kiimassaan tutisevien kansallismielisten keskuudessa. Riittikö? No ei, koska seuraavaksi ryhdyttiin spekuloimaan, että ”varmasti oli peruukki, tumma oli iholtaan!!!!” ja ”kyllä nuo matut temppunsa tietää, nimenvaihto on helppoa!!!” ja ”kyllä taitaa Marin olla vierasperäinen sukunimi, älkää yrittäkö!!!!”

Kaikkensa ihminen tekeekin pitääkseen maailmankuvastaan kynsin ja hampain kiinni.

Enkä yhtään sen enempää tue sitäkään puolta politikoinnista, jossa vihervasemmiston hartaimmat edustajat höhöttävät vastapuolelle, että lälläslää kun olikin suomalainen tappaja. Tappaja on niin ruma, ahdistava ja lopullinen leima, ettei sellaista toivo kenellekään. Ei yhdenkään kansallisuuden edustajalle.

Se diskurssi, jonka oikeasti toivoisin olevan vallalla, on mielenterveysongelmat ja niiden tunnistaminen ajoissa. Yksikään tappamiseen ryhtyvä ihminen ei ole tasapainossa ja olisi tarvinnut apua jo paljon aiemmin. Ja lisäksi yhteistä kaikille kolmelle mainitulle koulusurmaajalle on koulukiusatuksi tuleminen. Kiusaaminen jättää jälkensä joka ikiseen sitä kokeneeseen. Jotkut kärsivät toisia enemmän, jotkut paranevat ja siirtyvät eteenpäin elämässä paremmin kuin toiset. Sitähän kuvittelisi, että jälleen yksi koulukiusatun kosto herättäisi joka ikistä miettimään omaa käytöstään kautta linjan, mutta tälläkin hetkellä joku Pate haukkuu jotakuta Jonia Iltalehden kommenttiosiossa vitun äpäräksi. Katsokaas kun koulukiusaaminen ei ole mikään yhteiskunnasta irrallinen ilmiö, joka sikiää teinien sisäsyntyisestä typeryydestä ja keskenkasvuisuudesta. Kiusaamaan opitaan jo kotona.

Lapsille tulkutetaan päiväkodista saakka, ettei ketään saa kiusata tai syrjiä. Mutta jos aikuisten antama esimerkki on täysin toisenlainen, soveltaa lapsi ennemmin mallioppimista kuin kuullunymmärtämistä. Hälyttävän moni aikuinen arvostelee poikkeavan näköisiä kanssaeläjiä ääneen, korostaa sosiaalista statusta taloudellisin tai koulutuksellisin meriitein ja arvottaa itseään ja muita ulkonäön tai muiden näkyvien ominaisuuksien perusteella. Ja kun lapsi on marinoitunut edellä mainitussa saastassa elämänsä ensimmäiset seitsemän vuotta, on aivan turha enää ohimennen lässyttää kiusaamisen vääryydestä ”älä tee kuin minä teen vaan tee kuten sanon” -logiikalla. Kiusaaminen on syvällä rakenteissa, ja siihen ovat syyllisiä kasvattajat.

Selkeästikään koulumaailmassa ei osata edelleenkään puuttua pahoinvoinnin juurisyihin riittävän tehokkaasti. Kylmäävää, kuinka tarvitsemme toistuvasti siitä konkreettisen, ruumiinhajuisen muistutuksen. Politiikka, jota tarvitsemme tähän tilanteeseen, ottaa kantaa mielenterveyspalveluiden saatavuuteen ja yhteiskuntamme arvohierarkiaan, joka kaatuu toisiaan kiusaavien lasten niskaan. Siitä pohdinnasta, oliko tappajalla vaalea peruukki vai ei, voivat oman elämänsä salaliittoekspertit rakentaa maailman surullisimman foliohatun.

JAA

17 KOMMENTTIA

 1. ja mikä oli jutun pointti?

 2. Se, että kaiken energian asian tiimoilta voisi kohdistaa tehokkaampien mielenterveyspalveluiden vaatimiseen sen sijaan, että levitellään väärää tietoa ja etsiskellään salaliittoa sieltä, missä sitä ei ole.

 3. Oikeita ajatuksia, mutta huonosti esitettynä. Muutama lukukerta enen lähettämistä olisi ollut paikallaan.

 4. Kiitos huolenpidosta, mutta käytän teksteihini useamman tunnin aikaa kerrallaan. Tämä aika sisältää lähteiden etsimisen, aloituksen muotoilun, ajatusten hiomisen, lopetuksen viilaamisen, sanavalintojen tarkemman tarkastelun, oikeakielisyyden tarkistuksen sekä useamman perättäisen läpilukukerran. Tunnistan kyllä helmasyntini, eli turhan polveilevat sivulauseketjut. Mutta niin kauan kuin tekstini on kirjoitettu huolitellulla yleiskielellä ja joku silti urputtaa sen ymmärrettävyydestä, suosittelen harkitsemaan, että ongelma voi olla vastaanottavassakin päässä.

 5. Voi Jessirakas,mukava,että kirjoittelet taas pitkästä aikaa,on ollut ihan ikävä plokeiluasi.
  Yhteistähän näille teoille,kuten myyrmannillekin on ollut juuri koulukiusaaminen joka voi repiä ihmisen psyyken täysin hajalle,ja tehdä hänestä tappajan.
  Sama asiahan on työpaikkakiusaaminen aikuisilla,ja näistäkin saa välillä lukea tapauksia,varsinkin ulkomailta.
  Juurikin koulukiusaamiseen olisi puututtava voimakkaasti tyhjän sanahelinän sijaan,nykyäänhän kiusaajasta(jista) tehdään uhri,ja usein kiusattu syyllistetään.

  Tosi on,että itsellekkin tuli ensiksi mieleen eisuomalainen,juurikin tekotavan ja käyrän sapelimiekan perusteella,mutta näissä asioissa kannattaa pistää jäitä hattuun ja odotella jonkun aikaa,kyllä ne tiedot viimeistään paljastuu esim. MV-lehdestä viranomaisten salailusta huolimatta,jota usein tapahtuu.
  Kiva,kun sinäkin luet tuota ”roskalehteä”,niin näet missä esim.Ranskassa ja Ruotsissa jo mennään,vaikka viimeksi manasit ko. lehden …sinne.

  Mieleen muistuu Tampereen pitserian tuhopoltto jossa Irakilaisveljekset tuhopolttivat paikkansa jolloin kolme suomalaista kuoli,ja Päivi Lipponen ja Kimmo Kiljunen jotka heti vaativat suomalaisia tilille teosta ja laajoja mielenosoituksia….eli jäitä hattuun.

  Ja mielenterveyspalveluihin rahat on loppu sanoo Antti rinne,ja panee Afrikkaan miljardin,sillä nyt mennään neljä vuotta afrikkapainotteisesti.

 6. En ole koskaan antanut yhtäkään klikkausta MV-lehden kaltaiselle propagandasaastalle enkä anna. Oheinen kuvakaappaus on onneksi muualta saatu, ettei ole itse tarvinnut omaa ip-osoitettaan kyseisellä sivustolla kuluttaa.

 7. Mistä tiedät?Oletko sittenkin lukenut?…anteeksi vaan,et oikein vakuuta.Mutta taidat olla oikeassa,mitä niitä totuuslehdestä lukemaan,kun näkee ihan tarpeeksi livenäkin.liikaakin.

  Minä luen kyllä kaikenlaisia lehtiä,myös vihervasureiden aviiseja,sosiaalitermostaattia,vihreää lankaa,Kansan uutisia ym.jopa ulkolaisia lehtiä.
  Ei kannata olla yhden aviisin varassa,vaan mielipiteensä voi perustella ja löytää asioita yhdistelemällä,ja nähdä missä asioita salataan,kerrotaan osatotuuksia,ja hyssytellään,ja missä asiat kerrotaan niinkuin ne ovat.
  https://www.expressen.se/

 8. Se, että sinä tulet neuvomaan äidinkielen opettajalle, kielen ammattilaiselle ja mediakasvattajalle, että on hyvä lueskella monenlaisia lähteitä on vähän sama asia, kuin minä rakentamisesta mitään tietämättömänä menisin kertomaan rakennusmestarille, että nauloihin kannattaa käyttää vasaraa. Tiedän kyllä, miten monipuolista tietoa hankitaan. En vain tasan tarkkaan hanki sitä lähteestä, joka on luotu siihen tarkoitukseen, että siellä levitetään propagandistisia valheita kansankiihotustarkoituksissa. Aivan sama, vaikka siellä olisikin ollut kerran tai kaksi oikea uutinen jostain terroriteosta. En aio silti kuluttaa mediaa, jonka perustajalla on liuta tuomioita rasismista, kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja muutama muu vastaava meriitti. Luulisi, että tuomioiden nimikkeetkin kertovat jotain oleellista MV-lehden sisällöistä.

 9. Minua saa kyllä neuvoa työelämässä,en pane sitä pahaksi,ja ainahan oppii jotain uutta,kuten tuon,että nauloja lyödään vasaralla.Itse olen koputellut niitä tähän asti vatupassilla,että kiitos vinkistä.
  Itse olen ollut ja olen monenlaisissa hommissa mukana,mutta en lue itseäni Ammattilaiseksi,koska koskaan ei ole täysin valmis,ja aina oppii jotain uutta,ja menetelmät ja koneet ja laitteet kehittyvät erilaisiksi.

  Toivottavasti sinä kuitenkin opettajana huolehdit ettei luokassasi ja koulussasi kiusata ja olet tasapuolinen ja oikeudenmukainen jokaista oppilastasi kohden,se on tärkein asia.

  Ja minun puolestani saat lukea vaikka Aku-Ankkaa.Minä luen useita lehtiä,myös Mv.tä,joissa joihinkin uutisiin on suhdaututtava varauksella,kuten muidenkin lehtien uutisiin.

  Ja tiedäthän,että valtamedia ja eliitti haluaa vaientaa totuudenpuhujien turvat.Siksi Halla-ahokin sai leikkituomion tuossa järjestetyssä pelottelunäytösoikeudenkäynnissä,että asioista vain hyssyteltäisiin.

 10. Loppujen lopuksi on yhden tekevää, kumpi osapuoli pääsee esittämään haudalle tanssimiskutsun. Toinen osapuoli ehtii kuitenkin odottaa sitä hartaasti lähtökuopissaan.

  Akuutein apu katastrofien estämiseksi olisi tietenkin mielenterveyspalvelujen tehostaminen. Kuitenkin tärkein tavoite olisi viedä yhteiskuntaa sellaiseksi, ettei mielenterveyspalvelujen tarve paisumistaan paisuisi.

  Tilanne edellyttäisi, että ”tuomarit” viheltäisivät pelin poikki ja huolehtisivat pelin pysymisestä reiluna. Valitettavasti meidän tuomarimmekin vaikuttavat mieltyneen pikemminkin haudalla tanssimiseen kuin pelin reiluudesta huolehtimiseen.

 11. Tuntuu siltä, että Jessin ahdistus on ihan aitoa ahdistusta kapitalistisen yhteiskunnan epäkohdista. Vappaasti saavat ihmiset kirjoitella ja laukoa mielipiteitään missä tahansa. Kaikkia uskontoja ja uskomuksia saa kritisoida sekä politiikkaa ja oikeusjärjestelmää arvostella. Sosialistisissa järjestelmissä ja diktatuureissa asiat ovat ainakin aikaisemmin olleet toisin. Sosialismissa ja diktatuurivaltioissa ihmisille annetaan tuomioita jos arvostelee uskontoja tai kritisoi valtion päättäjien toimintaa. Punaisessa diktatuuri Suomessa olisi sinällään hyvä asustaa kun ei olisi ristiriitoja eikä ahdistusta kun kaikki olisivat samaa mieltä. Paitsi toisinajattelijat jotka olisivat vankilassa. Tänä päivänä Suomen opettajakunta on huolestuttavalla tavalla punainen. Esimerkkinä nyt vaikka tulipunaisen opettajan kirjoittama Mies voi synnyttää kirja, jossa lapsille opetetaan sosialistista maailmankuvaa ja vihreätä biologiaa. Alfa tv:ltä tulee hyviä keskusteluohjelmia. Sensuroimattomia ja tasapuolisia. Niitä olisi hyvä opettajienkin katsella. Muuten olen sitä mieltä että Karthago olisi tuhottava.

 12. ehkä kun ikää tulee viisastuu ja ajattelee asioita ihan eri lailla

 13. ”Muuten olen sitä mieltä mieltä,että Karthago on tuhottava”…………….sanoi muuan senaattori Cato,ja näinhän myös tapahtui jo ennen ajanlaskun alkua.
  Nykyisin Karthagon paikalla on Tunis.

  Mutta Jessi.Jatkahan meidän provosointia jutuillasi,olet väriläiskä näissä plokeissa.

 14. No mutta…

  ”Se, että sinä tulet neuvomaan äidinkielen opettajalle, kielen ammattilaiselle ja mediakasvattajalle, että on hyvä lueskella monenlaisia lähteitä on vähän sama asia, kuin minä rakentamisesta mitään tietämättömänä menisin kertomaan rakennusmestarille, että nauloihin kannattaa käyttää vasaraa.”

  Paras tulos saavutetaan muuten terävä pää edellä. Mutta millaisen arvosanan antaisit tuon mittaiselle lauserakenteelle? Viidellä pilkulla, oikeasti?

 15. Kyllä, viidellä pilkulla. Osasit laskea aivan oikein, hyvä! Eihän tuo suinkaan ole säästeliäin mahdollinen ilmaisu, mutta sellaista se on elämä; täydellisyydestä kaukana. Pidän sitä aina kovin laiskana yrityksenä piikitellä, jos paremman puutteessa tullaan närppimään kielen ammattilaisen kielellisiä valintoja. Katsos kun kieli on niin monimutkainen järjestelmä, ettei sitä hallitse täydellisesti edes paraskaan suomen kielen professori (kaikki kunnia Oulun yliopiston professori Harri Mantilalle). Viisi pilkkua on varsin monta, mutta ovat sentään siellä, missä niiden kieliopillisesti kuuluukin olla. Itse asiassa nyt saattaisin vielä korjata kokonaisuuden laittamalla sinne kuudennen pilkun jaksottamaan ”että sinä tulet neuvomaan äidinkielen opettajalle, kielen ammattilaiselle ja mediakasvattajalle, että on hyvä lueskella monenlaisia lähteitä” omaksi irralliseksi lisäkseen, jollaiseksi sen olen tuossa kiilamaisessa asemassaan tarkoittanutkin. Enkä välttämättä oppilaan tekstistä katkaisisi moista virkettä, vaikka pitkä se onkin. Antaisin kiitosta hyvin opetelluista pilkkusäännöistä.

 16. Lauseen määritteleminen on tuottanut kielitieteilijöille päänvaivaa jo muinaisista ajoista lähtien, eikä täsmällistä määritelmää oikeastaan ole. Perinteisesti lauseen on ajateltu olevan kielellinen ilmaus, joka kuvaa yhden kokonaisen ajatuksen, mutta tällaista semanttista määritelmää ei voi pitää kovin tieteellisenä. Se ei tarkkaan ottaen päde sivulauseisiin eikä oikeastaan sellaisiin päälauseisiinkaan, joihin sivulause liittyy täydennyksenä.

  On se vaan Ammattilainen,tuo meidän JESSI.
  Tässä vasaramuki Jessille.https://www.partyking.fi/muki-vasaralla.html

 17. Suomen kieliopissa lause on predikaatin sisältävä kokonaisuus, joita voi sisältyä virkkeeseen yksi tai useampia. Virke on isolla alkukirjaimella alkava ja lopetusmerkkiin päättyvä kokonaisuus. Vaikka tokihan tästä filosofisenkin argumentin saa, kun oikein haluaa kuulostaa fiksulta ja karata sivupoluille.