Olen useasti melkein 23-vuotisen elämäni aikana ollut väärässä. Sitä sattuu. Eihän aina voi olla oikeassa. Reilut kaksi vuotta olen kirjoittanut tälle alustalle, sitä ennen kirjoitin muualla. Pari vuotta on ollut riittävästi aikaa tajuta, kuinka väärässä olenkaan huomaamattani ihan jatkuvasti. Se valitettavasti johtuu siitä, että satun olemaan nuori nainen. Luojan kiitos aikuiset miehet ovat opettaneet minulle, ettei mielipiteilläni ole, kiitos sukupuoleni ja ikäni, minkäänlaista merkitystä. Muutenhan saattaisin juosta tuolla ympäriinsä luullen itsestäni aivan liikoja.

Olen kuitenkin uskoakseni ihan sivistynyt nuori nainen. Olen kirjoittanut ylioppilaaksi kiitettävin arvosanoin ja suoriutunut yliopistosta jokseenkin kunnialla. Olen kiinnostunut lähestulkoon kaikesta, joten kulutankin melkoisen osan vapaa-ajastani opiskellen uutta. Tulevan ammattini puolesta luen paljon erityyppisiä tekstejä. Vaihdan mieluusti ajatuksia ihmisten kanssa, myös sellaisten, joiden kanssa en ole samaa mieltä asioista. Kaikesta edellä mainitusta huolimatta törmään jatkuvasti samaan argumentatiiviseen seinään. Että kun eihän tällainen nuori tytönhupakko voi elämästä vielä mitään ymmärtää.

Pohjustanpa hiukan asiaa. Pyysin tänään Instagramissa naispuolisia seuraajiani kertomaan kokemuksia tilanteista, joissa heitä on alentuvasti tytötelty sekä vähätelty naiseutensa varjolla. Vastauksia tuli nopeasti satakunta. Sata sellaista vastausta, joissa naisen mielipidettä, olemusta tai työpanosta on lytätty käyttäen naiseutta lyömäaseena. Alla muutama sitaatti saamistani vastauksista:

Töissä eräs työkaveri, vanhempi mies, aina napsautti sormiaan ja huus ”Hei tyttö! Tänne!”

Yhdessä työpaikassa nimeäni ei vaivauduttu opettelemaan 9kk aikana, olin aina tyttö.

Silloin kun on siivoamassa pöytiä, niin asiakas saattaa tiuskaista ”tuuppa tyttö nyt velottaan multa tää kahvi!” Mulla tulee saman tien tommoisesta tytöttelystä semmonen olo, että asiakas pitää itseään paljon parempana ihmisenä kuin meitä asiakaspalvelijoita.

Kokouksissa on ollut tilanteita, joissa naisen ehdotus ohitetaan lähes kuuntelematta, mutta kun saman ehdotuksen tekee miespuolinen henkilö, se otetaankin heti vakavasti ja tosissaan vastaan.

”Yllättävän fiksu noin nuoreksi tytöksi.” Eikö parikymppinen voi muka olla älykäs?

Yhdessä kesätyöpaikassa työnohjaaja kävi kesken kaiken kysymässä, voisiko meistä tytöistä jompikumpi mennä pesemään jääkaappia, kun ”ei tuon pojan tarvi sellaista osata”.

Kollegani puhutteli mua kesätöissä nimellä ”kesäherkku”. Olin 22 ja tämä ukko lähemmäs 50v. Sen lisäksi hän kiskoi aina ohi kävellessään mua ponnarista, ja kerran kun tukkani sattui olemaan nutturalla (josta ei siis voinut kiskoa), hän ilmoitti, että ”määpä työnnän sormen tuonne sun tuheroon!” ja tunki siis sormensa nutturaani. Kerroin pomolle, ja miespuolisena hän vain nauroi ja sanoi, että enkö ymmärrä huumoria.

Musta on ylipäätään alentavaa, että en ikinä ole missään yhteydessä nainen. Aina tyttö.

Noin sata yllä olevien kaltaista kokemusta noin sadalta eri naiselta. Noin sata kokemusta, joissa tytöttely on ollut puhdasta vallankäyttöä. Olen kysynyt jo aiemmin tänä vuonna seuraajiltani, ovatko he kokeneet elämässään alentavaa tytöttelyä. Reippaasta kolmestasadasta kyselyyn vastanneesta 84 % on kokenut. Olen itsekin saanut oman osani reilustikin, sillä kaltaistani äänekästä, ajattelevaa ja yhteiskunnallisesti valveutunutta naista tuntuu olevan hankala sietää. Usein jopa kehut saadaan käärittyä alentavaan käärepaperiin: Olipas hyvä kirjoitus nuorelta tytöltä. Niin, tiedän. Homo sapiens on ollut kirjoitustaitoinen noin 5000 vuotta, ja edelleenkin voin ilmeisesti käyttää taikatemppuna sitä, että kykenen naiseudestani huolimatta tuottamaan tekstiä, jossa on sisältö.

Ajat ovat muuttuneet. Enää ei ole kehu kutsua aikuista ja vastuullista naista tytöksi. Enää ei ole outoa ja erikoista, jos nainen hallitsee muutakin kuin tiskien pesun ja pyykkien viikkaamisen. Enää ei ole kummallista, jos naisella on perusteltuja mielipiteitä, jotka hän kehtaa sanoa ääneen. Kyse ei ole nyt siitä, että sanat ”tyttö” ja ”poika” olisivat vastedes kiellettyjä ja sukupuolia ei olisi olemassa tai muuta katastrofaalista ja tahallaan väärinymmärrettyä kuraa. Kyse on siitä, että aikuinen nainen haluaa tulla nähdyksi tasavertaisena yhteiskunnan jäsenenä ilman alentuvaa olantaputtelua keski-ikäisiltä miehiltä.

Tässäpä pieni uutinen: juttuni voivat olla surkeita täysin riippumatta sukupuolestani tai iästäni. Kuinka hurjaa! En tiedä, tuleeko tämäkin tieto uutisena, mutta on täysin mahdollista, että keski-ikäinen mies voi olla väärässä. Kuinka hurjaa sekin! Ratakiskosta väännettynä pointtini on niin ikään se, että jos mielipiteeni on mielestäsi väärä, se ei johdu sukupuolestani saati korjaannu kommentoimalla ääneen, että voi sinua tyttöparkaa. Tytöttelykommentit kun ovat usealle naiselle ikään kuin bensaa liekkeihin sen suhteen, miksi feminismiä pidetään tarpeellisena. Voin olla idiootti ja väärässä ilman, että olen samalla typerä likka. Saatan olla ainoastaan tietämätön – tai ehkä vain eri mieltä kanssasi.

Olen kyllä erittäin tietoinen siitä, että varmasti tiedän elämästä enemmän 40-vuotiaana kuin nyt. Olen silti melko varma, että tuli ikää kuinka paljon tahansa, naiseuttani voi käyttää minua vastaan vaikka loputtomiin. Olen kuitenkin kauan sitten lakannut olemasta sievä esine, joka istuu hiljaa miesten rakentamalla hyllyllä. Ajattelin rakentaa itse oman hyllyni.

Mikäli ennusmerkit pitävät paikkansa, huomenaamuna kommenttiboksissa odottaa ilmaisuja kuten ”miesvihaaja”, ”typerä tyttö” tai ”tietämätön neiti”. Mutta niinhän se taitaa mennäkin, että esimerkki todistaa argumentin parhaiten.

JAA

20 KOMMENTTIA

 1. Ehkä ei kannata uhriutua niin paljon.

  Nykyään tytöillä menee suomalaisessa yhteiskunnassa paljon paremmin kuin pojilla: tytöt pääsevät korkeakouluihin, tytöt saavat töitä, tyttöjen ei tarvitse käydä armeijaa. On toki hienoa että meillä on valtavasti menestyneitä naisia yhteiskunnassa. Kannattaa Jessi kuitenkin muistaa että uhriutumisella ei ole ikinä päässyt pitkälle eikä pääse nytkään.

 2. Onpas harmi, jos luit tätä tekstiä uhriutumisena. Tarkoitukseni kun oli porautua yhteiskunnassamme olemassaolevaan ongelmaan sarkastiseen sävyyn. Pidän katsos sellaisesta huumorista.

  En edelleenkään ymmärrä, miksi jokaista yhteiskunnan ongelmaa käsiteltäessä tulisi aina ottaa huomioon kaikki mahdolliset osapuolet, jotka maailmassa saattavat kärsiä tavalla tai toisella. Ei tämä teksti kiistä miesten kokemia ongelmia tai vie niiden käsittelyltä tilaa. Olen kirjoittanutkin omat blogijulkaisunsa poikien heikommalle koulumenestykselle ja miesten kokemalle lähisuhdeväkivallalle. Kummasti siellä ei kukaan uikuta, kun naisten ongelmia ei käsitellä samassa yhteydessä. Jos kirjoittaisin tekstejä käsitellen puhtaasti miesten ongelmia ja sen lisäksi sisällyttäisin naisten ongelmia käsitteleviin teksteihin miestenkin murheet aiheen tiimoilta, olisi 75 % julkaisuistani pelkkiä miesten kokemien ongelmien käsittelyä. Onko se realistista oman sukupuoleni ja sitä kautta henkilökohtaisen näkemykseni huomioon ottaen? Ei. Onko se myöskään tasapuolista huomioiden maailman historian naissukupuolen sortamisessa? Ei. Vaatii aikamoista pokkaa ja itsekkyyttä, että joka saamarin patriarkaalisen yhteiskunnan ongelmia käsittelevään tekstiin kehdataan tulla märisemään, että ”mutta kun miehet”.

 3. Kuka uhriutuu ja missä? Tässä on kyse kokemuksista ja vieläpä äärettömän relevanteista moisista. Kyllähän tuossa uhriutumisargumentissa kannattaa ehkä vielä vilkaista tuota omaa kommenttiasi… 😀

 4. Ehkä ongelmasi on käsitys, ettei sinua arvosteta ikäsi ja sukupuolesi vuoksi. Silloin on helppo kuvitella, että itse on lähes virheetön.
  Tekstien lukeminen ja soljuva verbaliikka ei takaa realistisen maailmankuvan ja loogisten kokonaisnäkemysten muodostumista. Aito analyyttinen ajattelu parhaimmillaan suojaa negatiivisten tunteiden harhaanjohtavilta mielikuvilta. Kouluaineista ainoastaan matematiikka ja fysiikka pohjautuu aidosti logiikkaan. Tästäkö johtuu, että niin pitkän matematiikan kirjoittaneet tytöt kuin pojatkin harvoin etsivät syitä puutteisiinsa ulkopuolisista.

 5. hannu100: Asiahan on kuitenkin niin, että monesti käsitykset syntyvät ympäröivän maailman antamista ärsykkeistä. Tiedän senkin, että ihmisen ajattelu vääristyy kovin helposti syystä jos toisestakin. Silti pidän aika röyhkeänä vähättelynä sitä, että satojen naisten kokemusten äärelle tullaan kuittaamaan kokemukset ainoastaan henkilökohtaisten käsitysten luomiksi illuusioiksi. On kylmä fakta tästä maailmasta, että naista ei aina arvosteta kuten miestä, ja toisinaan se johtuu sukupuolesta ja/tai iästä. Haluaisin myös tieteellisesti validin ja vertaisarvioidun lähteen sille, että pitkän matematiikan kirjoittaminen korreloi loogis-matemaattisen ajattelun kanssa siinä suhteessa, että informantti pystyy reflektoimaan omaa toimintaansa irrelevanteista tunnekokemuksista irrallaan. Kuulostaa nimittäin perin mielenkiintoiselta.

 6. ”Kylmiä faktoja” havaitsevat ääripäät sekä miehistä ja naisista. Yhteisenä piirteinä sekä laitasovisteilla ja laitafeministeillä ovat vihan tunteet toista sukupuolta kohtaan. Molempien ryhmien kannattaisi perustaa yhteinen kattojärjestö. Tämän järjestön puitteissa voitaisiin järjestää aggression- ja vihanhallintakursseja, joissa ensin harjoitellaan omissa ryhmissä ja edistyneimmät voisivat siirtyä asteittain yhteisryhmiin. Nurkkakuntalaisuus ei tasa-arvoa edistä.

 7. Tätä on jatkunut niin kauan kuin muistan, itsellenikin. Tunnistan myös sen että nuorena tällainen kuitattiin huumoriksi – mitä se ei kylläkään ole. Useimmat tätä harrastavat eivät koe tätä vallankäytöksi tai edes huonoiksi käytöstavoiksi – on jotain poloista kiinnostuksen ja huomioimisen osoittamista. Säälittävää kertakaikkiaan.
  Onneksi maailma muuttuu ja esimiehet nuorenevat. Siihen saakka jokaisen vöhätellyn naisen pitää yksinkertaisesti vain aika lujasti kieltää tekemästä noita noita asioita, olipa motiivi mikä hyvänsä.

 8. Luulenpa, jotta tuolla purkauksella ei ongelma poistu. Oletko kokeillut työpaikallasi ja ihmiseten kanssa toimiessa hevosurheilusta tuttua tapaa, laitetaan tupot korviin ja laput silmien eteen, sen pitäisi auttaa tässä tapauksessa.

 9. Tinuri: Poistuuko yhteiskunnallinen ja rakenteellinen ongelma sillä, että se ainoastaan jätetään huomiotta? Samalla logiikalla seksuaalinen väkivalta lakkaisi olemasta, jos naiset vain ymmärtäisivät olla antamatta huomiota raiskaajille ja tekemättä asiasta numeroa. Kuulostaapas valtavan hyvältä ja toimivalta ratkaisulta!

 10. Muistan kun olin esimiehenä eräässä yrityksessä vuosia sitten, olin noin kolmekymppinen nainen ja oli kyllä yhtä helvettiä kun naisia suurin osa alaisista jatkuva ulkonäön arvosteleminen joko oli hame liian lyhyt tai paita,tai liian pitkä ja toimitusjohtajan suosiossa navasta alaspäin ihan jatkuvaa kunnes en enään pystynyt nukkumaan kun inhotti niin paljon mennä töihin,minulla ei ole mitään hyviä kokemuksiä naisten kanssa työskentelystä se kateuden määrä ja kierous ei hyvänen aika en halua ikinä koskaan työskennellä vakituisesti yhdenkään naisen kanssa ja olenkin ollut 20v yksin yrittäjä,että voi hengittää.
  Tämä blogi minkä luin on huvittava.

 11. hyvähän kirjoitus on. Tosin vihainen, ehkä naapuritkin on kuulleet kun”fakitin” näppäimiä on raiskattu.
  oletan, että ja…… ihan sama huumori osu ja muuten teksti oli aakkosten väärinkäyttöä

 12. Kokemusta on tytöttelystä, aliarvioinnista että arvostuksesta. En koe tytöttelyä pahana asiana; ehkä se johtuu siitä, että sitä ei ole sanottu halveksien. Jos ihminen ei muista nimeäni, mieluummin kuulen ”tuo tyttö varmaan tuo” kuin että ”tuo nainen tuo”. Onko syynä ikäkriisi vai hyvä itsetunto, en tiedä.
  Myöskään aliarviointia en ole kokenut halveksien sanottavan; ajattelen, että sanoja ei ehkä ole kokenut sellaista, että nainen osaa. Tai hän on ajatusmaailmaltaan niin jähmettynyt tai asennevammainen, että ei kykene näkemään kuin oman mielipiteensä. Eihän se ole minulta pois eikä minun takalistoani hetkauta, tuon ihmisen mielipide. Jos kommentti ärsyttää, näytän osaamiseni jos se on mahdollista, mutta myös myönnän jos en asiasta tiedä tai osaa tehdä, ja kysyn neuvoa; sillä saa mieheltä kuin mieheltä arvostusta, koska se pönkittää tätä miehistä itsetuntoa. Hyvin varovaisesti on näytetty ”parempi tapa” (joka ei sitä ollut), mutta en siitä meteliä nostanut, koska minulla ei ollut tarvetta päteä (jos toiselle tulee hyvä mieli, kun auttaa, niin siitä vaan).
  Olen kokenut myös sen, että miehisellä alalla minun tiedetään ja uskotaan tietävän asioista. Keskustellaan samalla lailla kuin miesten kanssa. Arvostetaan minua.
  Ehkä minulla on käynyt tuuri, ehkä olen niin tyhmä etten tajua, ehkä en vain kuuntele arvosteluja, ehkä en välitä muiden mielipiteistä. En tiedä.
  Olen vastuussa vain omista sanoistani ja mielipiteistäni, en muiden.

 13. Voi hyvä ihme. Mikään ei ole siis muuttunut sitten 1980-luvun.

 14. Marios on aivan oikeassa naisista.Ei tarvitse olla usein kuin pari kolme naista samassa työpaikassa,niin sota on lähes valmis.Monet vanhemmat naiset jotka haluaa olla ja näyttää nuorekkaalta eivät varmaan pane pahaksi tytöttelyä.
  Useinhan puhutaan esim. toimiston tytöistä,ei toimiston akoista,ämmistä tai henkilöistä.Itseäni on työurani aikana nimitelty homoksi,runkkariksi,siaksi jne,mutta sieluni ei itke verta tämän takia,vaan olen antanut asian mennä toisesta korvasta ulos.

  En myöskään ymmärrä sitä, että rohkeita vitsejä tai kornia sanankäyttöä nimitetään seksuaaliseksi ahdisteluksi. Sen voisi ottaa aikuisten huumorina joka tuottaa vähän naurua ja iloa elämään. Tiukan feministisellä tuomitsemisella sammutetaan myös kevyt viaton flirtti miesten ja naisten väliltä ja maailma tulee ankean harmaaksi, jossa miehet ja naiset ainoastaan kilpailevat keskenään.

  Tytöttely ei kuulosta lainkaan pahalta jos vaihtoehtoina on esim. nämä.
  Hei nainen
  Hei akka
  Hei eukko
  Hei ämmä
  Hei muija
  Hei vosu
  Hei henkilö
  Hei femakko
  Hei naaras
  Hei kurtturuusu…jne
  Tytöttely ei ole pahasta .Äänensävy ja painotus ratkaisee paljon.Mutta femakothan haluavat luopua tytöttelystä,ja kohta kaikki ovat henkilöitä.

 15. Oletkos kuullut sellaisesta vaihtoehdosta, että naista voisi puhutella esimerkiksi hänen etunimellään? Miksi tarvitsisi käyttää yhtäkään sellaista sukupuoleen liittyvää termiä, jossa on minkäänlaista arvolatausta? En myöskään ole sanonut mitään sen tapaistakaan, että tästä lähtien kaikki olkoon henkilöitä. Juurihan yllä olevassa tekstissäni kirjoitin, että tällä asialla on sukupuolineutraaliusrutkutuksen kanssa suunnilleen yhtä paljon tekemistä kuin maapallon vastakkaisilla navoilla.

  Jos aikuinen mies sanoo, että ”tytöttely ei ole pahasta”, niin onko se silloin totuus? Oletko ollut vastaanottavassa päässä nuorena naisena? Sitähän luulisi, että ongelman luonteesta tietävät parhaiten sen kanssa jatkuvasti taistelevat. Mielestäni on viattomasta flirtistä kaukana, jos työpaikan yli 50-vuotias setämies nimittelee kesätyöntekijää kesäherkuksi tai muuksi oksettavaksi ja alentavaksi asiaksi. Tytöttelyyn liittyy lähes aina valta-asetelma. Sillä ei ole kepeän flirttailun kanssa mitään tekemistä. Ei nyt siis sotketa näitä asioita keskenään.

  Tapaan sanoa, että jos ei kykene näkemään ongelmaa, on luultavasti osa sitä. Tämä koko keskustelu menee samaan kastiin diskurssississaan kuin metoo-hommat: päätähuimaava kitinä aikuisten miesten taholta, kuinka ”enää ei saa katsoa saati koskea, huoh maailma pilalla”. Sama ohje pätee niin edellä mainittuun kuin tytöttelyynkin: jos et ymmärrä eroa kunnioittavan ja epäkunnioittavan käytöksen välillä, olet todennäköisesti se, joka on toteuttanut elämässään jälkimmäistä. Tässä kohtaa ei kuulu syyttää naisia siitä, kuinka mitään ei saa enää tehdä. Tässä kohtaa kuuluu miettiä, kuinka voisi korjata omia asenteitaan siten, ettei yksikään naispuolinen eläjä tuntisi oloaan epämukavaksi, uhatuksi tai halvennetuksi seurassasi. Aika yksinkertaisia juttuja lopulta.

 16. Olen kyllä kuullut ja monesti puhutellutkin,paitsi kotona jossa vaimo on akka tai eukko.Mutta kyllä tuo tyttö sana on niin sievä.Se tuo mieleen kaikkea kivaa söpöä ja vaaleanpunaista.
  Jessihän olisi voinut viisaana ja sanavalmiina tyttönä sanoa tuolle viiskymppiselle setämiehelle,että anteeksi,en tykkää ,että puhuttelet minua tytöksi ja kesäherkuksi..(tirsk).
  Tietenkinhän olisi ollut mahdollista,että tuo setä olisi ruvennut puhuttelemaan rouvaksi,tädiksi.jessika tai muilla nimityksillä,tiedä häntä?Kyllähän vanhemmillakin miehillä on silmää naiskauneudelle.

  Tekstissäni kirjoitin kuinka feministit ajaa tytön tilalle henkilöä,en Jessiä.

  Ja maantietokin näkyy olevan Jessitytöllä hyvin hallussa. Pohjoisnavalla ja Etelänavalla ei juurikaan ole mitään yhteistä,toinen on manner,ja toinen ”ohut” jääpeite,ja ilmastokin on erilainen.

  Ilmeisesti minäkin sitten olen ”ongelmanuori” rasisti ja sovinistisika.Mutta ei se minun eloa haittaa kaikkien noiden nimitysten sekamelskassa joita olen saanut aikojen saatossa saanut kuulla.

  Kirjoitahan lisää maailman epäkohdista,niitä kyllä riittää,että saadaan provosoitua.

 17. Erittäin hyvä kirjoitus. Itse törmään nykyisellään eniten tuohon, että sanomaani ei aina oteta vakavasti. Kun joku toinen (lue: vanhempi mies) sanoo saman asian – se onkin sitten ihan oikein ja varteenotettavaa. Tai sitten minua ojennetaan tietämättömyyttäni, vaikka vieressä istunut eläkeläismies oli vielä huomattavasti enemmän hakoteillä.
  Olen 35-vuotias. (Pitkän matikan hyvällä arvosanalla kirjoittanut oivallisin paperein valmistunut diplomi-insinööri).

  Valitettavasti iällä on tosi paljon väliä. Esimerkiksi vaaleissa nuorimmat (yleensä naiset), joutuivat kokemaan kaikista asiattominta kommentointia. Ihan käsittämätöntä, että juuri nuorimmille kommentoidaan miten sattuu. Tällainen ilmiö on ehdottomasti väärin.

  Kiitos siis hyvästä & tarpeellisesta kirjoituksesta! Jatketaan <3

 18. silja olen pitkänmatkan maisteri (toki uimapuolen)mutta sillä kai ei ole merkitystä kuten ei sinunkaan di papereilla kun ei paikka mepiksi auennut,vaan jollainhan täytyy päteä.elä jatkuu kaikesta huolimatta

 19. Hei Janica,

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta. On hienoa, että turhauttavalta tuntuvasta vastustuksesta huolimatta jaksat nostaa asiaa esille. Joskus minua yllättää se, kuinka paljon tytöttelijät loukkaantuvat siitä, että heidän kielenkäyttöönsä puututaan? Jos asiassa ei ole mitään kummempaa tausta-agendaa, luulisi että nimityksen vaihtaminen ei olisi ongelma eikä mikään.

  Itse törmään ikävään tytöttelyyn useimmiten väittelytilanteessa, jossa olen eri mieltä keski-iän ylittäneen miehen kanssa. Siinä vaiheessa, kun vastapuolelta alkavat loppua argumentit, saan usein kommentin: ”Älä sinä nuori tyttö näistä asioista huoli. Anna meidän kokeneempien vaan hoitaa nämä asiat ja päätökset.” Tällainen huolenpitoon kiedottu, olevinaan hyväntahtoinen kommentti, tuntuu viestittävän, että perusteluillani ei olisi mitään painoarvoa. Enhän nuorena naisena voi tietää asioita, ainakaan enempää tai paremmin kuin keski-ikäinen mies. Eikä opiskelulla ole tietenkään asiaan mitään vaikutusta. Näissä tilanteissa tytöttelyllä pyritään siis luomaan valta-asema, jossa tytöteltävä ei ole uskottava väittelykumppani. Mitähän vastapuoli sanoisi, jos itse väittäisin hänen mielipidettään aikansa eläneen fossiilin ajatukseksi, jota ei tarvitse huomioida? Tälle linjalle en lähde, mutta esimerkki tuo mielestäni hyvin asetelman esille.

  Toki tytöttely voi olla myös hyvässä hengessä tapahtuvaa ja sopivaa. Esimerkiksi miespuolisten kavereiden pyytäessä naisia mukaan syömään, voi mielestäni hyvin kysyä: ”Tytöt lähdettekö mukaan lounaalle?” Tällöin tilanteessa ei kuitenkaan tyttö -nimityksellä yritetä luoda valta-asetelmaa, jossa toiset olisivat ikänsä ja sukupuolensa takia jollain tavalla altavastaavia. Tytöt on tässä tilanteessa enemmän kaverillinen heitto.

  Viimeisenä haluaisin kommentoida tätä kesäherkku -tapausta. Toivon todella, että tällainen on nykypäivänä enää vain yksittäinen tapaus, sillä tuo on mielestäni jo selkeästi seksuaalista häirintää ja jo paljon vakavampaa kuin alentavat kuittailut. Todella surullista kuultavaa.